Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ, με ή χωρίς ζάχαρη, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι καταναλώνουν 2,5 έως 4,5 καφέδες τη μέρα χωρίς ζάχαρη, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.
Τα οφέλη για όσους πίνουν καφέ ακόμα και με ζάχαρη
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως του ήπατος, καρκίνους, άνοια κ.α. Η νέα έρευνα ενισχύει αυτή την άποψη, καθώς δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, ακόμη και με ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, άσχετα μάλιστα από το είδος του καφέ (βραστός, στιγμιαίος, χωρίς καφεΐνη κ.α.).
Η έρευνα
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η μελέτη έγινε σε βάθος επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 3.177 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ, όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια. Μείωση κινδύνου, αν και μικρότερη, είχαν όσοι έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους και έπιναν 1,5 έως 3,5 καφέδες τη μέρα.
Οι περισσότεροι πάντως συμμετέχοντες στην έρευνα έβαζαν μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρη, οπότε δεν είναι σαφές σε ποιό βαθμό υπάρχει όφελος για όσους τον πίνουν πολύ γλυκό. Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο συνετό να πίνει κανείς τον καφέ του χωρίς πολλή ζάχαρη.
Διαβάστε επίσης
Ανακαλύψτε το κίτρινο καρπούζι – Οι διαφορές με το κόκκινο σε γεύση και βιταμίνες
Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καθημερινά πικάντικο φαγητό