Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καθημερινά πικάντικο φαγητό

Η αυξημένη χρήση καυτερών μπαχαρικών, ως αρωματικές ύλες στα τρόφιμα είναι μια αξιοσημείωτη τάση παγκοσμίως. Το πικάντικο φαγητό ωστόσο, έχει πολλούς φαν και οι λάτρεις των καυτερών γεύσεων, ισχυρίζονται ότι τα προτιμούν γιατί προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στα καθημερινά γεύματά τους. Οι επιστήμονες πάλι, συνδέουν το πικάντικο φαγητό με την καλή υγεία.

Μια ενδιαφέρουσα επίδραση που έχουν τα πικάντικα τρόφιμα είναι στον μεταβολισμό σας, σύμφωνα με την κλινική Mayo η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη μπορεί να επιταχύνει τη μεταβολική δράση του σώματος.

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, έδειξε ότι ότι πληθυσμοί με υψηλότερη κατανάλωση μπαχαρικών έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η κατάποση κόκκινου πιπεριού, βρέθηκε να μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη ενέργειας σε λευκούς και σε άτομα ασιατικής καταγωγής, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπερβαρότητας και παχυσαρκίας. Επιπλέον, οι βιοδραστικοί παράγοντες στα μπαχαρικά έχουν δείξει ευεργετική συμβολή στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην μείωση των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, δερματολογικών παθήσεων, σε διάφορους καρκίνους και στην νευρογενή κύστη.

Τα μπαχαρικά με πιο ήπια γεύση, όπως το κύμινο και ο κουρκουμάς, περιέχουν επίσης καψαϊκίνη, λέει η διαιτολόγος Bonnie Taub-Dix , στο Women’s Health Magazine.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καθημερινά πικάντικο φαγητό

Απώλεια βάρους 

Η κατανάλωση ενός πικάντικου γεύματος αρκεί για επιταχυνθεί ο μεταβολισμός σας, και όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, ακόμη και για ώρες μετά το γεύμα ενδέχεται να συνεχίσει να καίει έως και 10% περισσότερες θερμίδες. Με άλλα λόγια, μπορείτε να απολαμβάνετε τις καυτερές τροφές και παράλληλα να αφήνετε «χώρο» για επιδόρπιο!

Από μια συστηματική μετα-ανάλυση δεκάδων σχετικών ερευνών, προκύπτει ότι τα πικάντικα γεύματα μπορούν να συμβάλουν σε μακροχρόνια απώλεια βάρους, αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν στο σώμα σας μετά από 1-2 χρόνια.

Προστατεύει την καρδιά

Ένα διαχρονικό επιστημονικό μυστήριο, λύθηκε με τη βοήθεια αρκετών πρόσφατων μελετών. Όπως αποδεικνύεται αρκετοί λαοί που καταναλώνουν πικάντικο φαγητό σε όλες τις εκδοχές του, τείνουν να νοσούν λιγότερα από καρδιαγγειακά νοσήματα και να εμφανίζουν λιγότερα εμφράγματα σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου.

Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και στη δυνατότητα της καψαϊκίνης να καταπολεμά τη φλεγμονή που εκτός των άλλων αρνητικών για το σώμα, επηρεάζει και την καρδιά. Εξάλλου, οι καυτερές πιπεριές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, ενώ επιτρέπουν στον εγκέφαλο να εκκρίνει σεροτονίνη, την ορμόνη που καταπολεμά το άγχος.

Ευεργετικό για το στομάχι 

Αν και διαχρονικά, τα πικάντικα τρόφιμα έχουν συκοφαντηθεί για τις επιδράσεις τους στις στομαχικές λειτουργίες, νεότερες έρευνες καταλήγουν στο ότι είναι μάλλον ωφέλιμα. Όπως λέει η διευθύντρια διατροφής του Ινστιτούτου Μαγειρικής Εκπαίδευσης Σελίν Μπάιτςμαν, πλέον τα καυτερά φαγητά όχι μόνο δεν συνδέονται με πεπτικό έλκος, αλλά η τακτική τους κατανάλωση ενδέχεται να αποτρέψει την εμφάνισή του.

Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε, ειδικά αν έχετε κάποια στομαχική πάθηση (π.χ. ευερέθιστο έντερο ή αιμορροΐδες). Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να τρώτε άφοβα καυτερές πιπεριές, κάρι και κάθε είδους πικάντικα τρόφιμα όσο συχνά επιθυμείτε.

Μακροζωία 

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης επιστημονικής μελέτης (συμμετείχαν περίπου 500.000 άνθρωποι), όσοι τρώνε καθημερινά πικάντικο φαγητό, πιθανότατα θα ζήσουν αρκετά περισσότερο απ’ όσους δεν τρώνε. Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι ότι η πιθανότητα πρόωρου θανάτου μεταξύ όσων τρώνε τακτικά καυτερά τρόφιμα, μειώνεται κατά 14%.

Διαβάστε επίσης 

Αυξημένος ο κίνδυνος για μελάνωμα και για καρκίνο του προστάτη από διατροφικές υπερβολές

Βερίκοκα: Ανεκτίμητη η διατροφική τους αξία

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.