Αυγά: 4 λόγοι για να τα τρώτε καθημερινά

Τα αυγά είναι μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή , καθώς ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά, μπορεί να επηρεάσει το προφίλ των θρεπτικών τους συστατικών.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, τα αυγά ήταν ένοχα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη και οι περισσότεροι άνθρωποι έτρωγαν μόνο ασπράδια αυγών. Ένα μόνο αυγό περιέχει την ίδια χοληστερόλη με ένα μπιφτέκι.

Για να διευκρινίσουμε, η χοληστερόλη δεν είναι ο κύριος ένοχος σε μια δίαιτα. ο κύριος ένοχος είναι η ποσότητα κορεσμένου λίπους που καταναλώνεται. Τα αυγά έχουν μια από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες, με 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, πολλές βιταμίνες και 5 γραμμάρια λίπους. Τα αυγά είναι δύσκολο να χτυπηθούν όταν καλύπτουν τις καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες. Το ασπράδι του αυγού περιλαμβάνει το 60% της υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Ταυτόχρονα, όλα αυτά συνδυάζονται για να κάνουν τα αυγά μια εξαιρετική προσθήκη στις καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες.

Μερικά από τα άμεσα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών, αναφέρει στο thehealthsite.com, ο  Dr Sumol Ratna, MD, Ιατρική, επίκουρος καθηγητής, Noida International Institute of Medical Sciences:

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μια μέση μερίδα δύο αυγών περιέχει:

82% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D

50% των ημερήσιων αναγκών σας σε φολικό οξύ

25% των αναγκών σας σε ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) κάθε μέρα

40% των ημερήσιων αναγκών σας σε σελήνιο

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Α, Β12, Β5, ιώδιο, φώσφορο και σίδηρο, απαραίτητα συστατικά για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Πώς ένα αυγό μπορεί να σας στηρίξει ψυχικά

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μείωση του στρες και καλύτερες πρακτικές ψυχικής υγείας, ελαχιστοποιώντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενώ παράλληλα βελτιώνει την απόδοση. Όσον αφορά τα γνωστικά πλεονεκτήματα των αυγών, ο συνδυασμός βιταμίνης Β2, Β12, χολίνης, σιδήρου και τρυπτοφάνης έχει συνδεθεί με τη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και φυσικά την προαγωγή του ύπνου.

Πρωτεΐνη και αυγό

Τα αυγά αναγνωρίζονται συνήθως ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δύναμη και την επούλωση των μυών και των ιστών. Ένα αυγό περιέχει περίπου 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη υποστηρίζει την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη συντήρηση των μυών. Ενώ πολλά γεύματα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αυγά, η εξαιρετική ποιότητα και η βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης στα αυγά είναι πραγματικά απαράμιλλη.

Πηγή βιταμίνης D

Μόνο μερικά τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένων των κρόκων αυγών. Δύο αυγά περιέχουν το 82 τοις εκατό της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, καθιστώντας τα μια κρίσιμη πηγή αυτής της βιταμίνης. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγιούς μυϊκής λειτουργίας και του ανοσολογικού συστήματος.

Θέλετε να αποθηκεύσετε την καλή χοληστερόλη, τα αυγά σας ανοίγουν το δρόμο: Τα αυγά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή της «καλής» χοληστερόλης, που είναι ένας λόγος που έχει βρεθεί ότι τα αυγά έχουν μικρή επίδραση στις καρδιακές παθήσεις. Υψηλά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα τηγανητά προϊόντα σε πακέτο είναι οι κύριοι ένοχοι για τα αυξημένα επίπεδα κινδύνου LDL χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης 

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές και πού συμβάλλει η κάθε μία

Κουνουπίδι: Τα 5 οφέλη που προσφέρει στην υγεία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.