Γκρέιπφρουτ : Ο «καρπός του παραδείσου», που δυναμώνει και αδυνατίζει

Το γκρέιπφρουτ, δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «καρπός του παραδείσου», καθώς είναι γεμάτο βιταμίνες C, A και B. Περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Έχει ελάχιστες θερμίδες με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνουμε, να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και να αυξάνεται η καύση του λίπους μειώνοντας την κυτταρίτιδα

Διατροφικό προφίλ 

Μια μερίδα 80g φρέσκου γκρέιπφρουτ παρέχει:

24 kcal/101 KJ

0,6 g πρωτεΐνης

0,1 γρ λίπος

5,4 g υδατάνθρακες

1,4g φυτικές ίνες

160 mg καλίου

29 mg βιταμίνη C

Μισό φρέσκο ​​γκρέιπφρουτ, ή 80 γραμμάρια γκρέιπφρουτ σε κονσέρβα, αναφέρει το BBC,  μετράει ως μία μερίδα πέντε την ημέρα και 150 ml χυμού γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη μετράει επίσης, αλλά μόνο μία φορά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το γκρέιπφρουτ παρέχει μια σειρά από ευεργετικά και προστατευτικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από πιθανή βλάβη που προκαλείται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Συγκεκριμένα, είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α και πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης μια χρήσιμη πηγή λυκοπενίου, το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Το 2012, η ​​American Heart Association δημοσίευσε μια έκθεση που πρότεινε ότι μια διατροφή υψηλή σε ορισμένα φλαβονοειδή, ενώσεις που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένου του γκρέιπφρουτ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μιας γυναίκας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό.

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε κάλιο και φυτικές ίνες, καθώς και προστατευτικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποδείξει τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το γκρέιπφρουτ, και συγκεκριμένα το κόκκινο γκρέιπφρουτ, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από αθηροσκλήρωση.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Αν και είναι χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι απίθανο να προσφέρει τη δραματική απώλεια βάρους που διαφημίζεται σε ορισμένες μοντέρνες δίαιτες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι κάποια βοήθεια. Μια ιαπωνική μελέτη 12 εβδομάδων εξέτασε τα αποτελέσματα του γκρέιπφρουτ έναντι ενός εικονικού φαρμάκου και υπήρξε σημαντική μείωση του βάρους, καθώς και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σε εκείνους τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε ζώα έχουν εξετάσει τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο χυμός γκρέιπφρουτ στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και πράσινων λαχανικών που σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να προάγει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Υπάρχει κάποια πολλά υποσχόμενη έρευνα για το ρόλο των φλαβονοειδών στη διατροφή και τις βελτιώσεις στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

Μπορεί το γκρέιπφρουτ να επηρεάσει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα;

Το NHS συμβουλεύει ότι το φρέσκο ​​γκρέιπφρουτ ή ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνεται με ορισμένα φάρμακα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάσπαση και την αποβολή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα.

Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, στατίνες, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, ανοσοκατασταλτικά, ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα και το Entocort, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Crohn. Ελέγχετε πάντα με τον γιατρό σας εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ ή χυμό του.

Διαβάστε επίσης 

Έτσι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτές οι 8 τροφές

5 διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο: Τα υπέρ και τα κατά τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.