Αυτό το φρούτο προστατεύει το μυαλό και κρατά τη μνήμη δυνατή

Το παλιό ρητό λέει ότι ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι δείχνει τα πιθανά οφέλη ενός διαφορετικού φρούτου, που κρατά δυνατή τη μνήμη. Ερευνητές με επικεφαλής τον Robert Krikorian, Ph.D. από το UC, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη βατόμουρων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients και δημοσιεύει το medicalxpress.com

Οι επιδράσεις των μαύρων ή μπλε βατόμουρων (μύρτιλλα) στην μνήμη μας, αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τομέα ερευνών για πολλούς γιατρούς και άλλους επιστήμονες. Πρόκειται για φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιαίτερα σε φλαβονόλες και ανθοκυανίνες.

Τα βατόμουρα χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά και εμπειρικά από τους ανθρώπους για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οι εργαστηριακές και κλινικές έρευνες έδειξαν ό,τι υπάρχουν πολλά συστήματα που πιθανόν να επωφελούνται από ουσίες ή συνδυασμούς θρεπτικών στοιχείων που περιέχονται στα βατόμουρα.

Προστατεύει το μυαλό και κρατά δυνατή τη μνήμη

Ο Krikorian είπε ό,τι η ομάδα του διεξάγει έρευνα για τα οφέλη των βατόμουρων για άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα βατόμουρα, έχουν ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο μικροθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν να δώσουν στα βατόμουρα το ομώνυμο χρώμα τους και επίσης βοηθούν στην προστασία των φυτών από την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία, τους μολυσματικούς παράγοντες και άλλες απειλές, είπε ο Krikorian.

Αυτές οι ίδιες ιδιότητες που βοηθούν τα βατόμουρα να επιβιώσουν παρέχουν επίσης οφέλη στον άνθρωπο, όπως η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας και η ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα.

Προηγούμενες μελέτες με μούρα με επικεφαλής τον Krikorian επικεντρώθηκαν σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, αλλά με αυτήν την έρευνα, η ομάδα ήθελε να μελετήσει άτομα μέσης ηλικίας προκειμένου να επικεντρωθεί στην πρόληψη της άνοιας και στη μείωση του κινδύνου απώλειας από τη μνήμη.

«Είχαμε παρατηρήσει γνωστικά οφέλη με τα βατόμουρα σε προηγούμενες μελέτες με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και πιστεύαμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε νεότερα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη», δήλωσε ο Krikorian, ομότιμος καθηγητής και διευθυντής του τμήματος ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής και του Ιατρικού Κολλεγίου UC. Συμπεριφορική Νευροεπιστήμη. «Η νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως όλες οι χρόνιες ασθένειες της γήρανσης, αναπτύσσεται σε μια περίοδο πολλών ετών, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία».

Ευρήματα μελέτης

Οι ερευνητές συμμετείχαν 33 ασθενείς από την περιοχή του Σινσινάτι μεταξύ 50-65 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι, προδιαβητικοί και είχαν παρατηρήσει ήπια μείωση της μνήμης με τη γήρανση. Ο Krikorian είπε ότι αυτός ο πληθυσμός έχει αυξημένο κίνδυνο για άνοια στο τέλος της ζωής του και άλλες κοινές παθήσεις.

Σε διάστημα 12 εβδομάδων, ζητήθηκε από τους ασθενείς να απέχουν από την κατανάλωση φρούτων μούρων οποιουδήποτε είδους εκτός από ένα ημερήσιο πακέτο σκόνης συμπληρώματος που αναμιγνύεται με νερό και καταναλώνεται είτε με πρωινό είτε με βραδινό. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν σκόνες που περιείχαν μισό φλιτζάνι ολόκληρα βατόμουρα, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν επίσης τεστ που μέτρησαν ορισμένες γνωστικές ικανότητες που μειώνονται σε ασθενείς με γήρανση και άνοια στο τέλος της ζωής τους, όπως εκτελεστικές λειτουργίες όπως η λειτουργική μνήμη, η νοητική ευελιξία και ο αυτοέλεγχος.

Ο Krikorian είπε ότι εκείνοι στην ομάδα που έλαβαν θεραπεία με βατόμουρα, παρουσίασαν βελτίωση στις γνωστικές εργασίες που εξαρτώνται από τον εκτελεστικό έλεγχο.

Οι ασθενείς στην ομάδα των βατόμουρων είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες είχαν βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία και μπορούσαν να κάψουν πιο εύκολα λίπος για ενέργεια.

Ο Krikorian είπε ότι η ομάδα των βατόμουρων εμφάνισε έναν επιπλέον ήπιο βαθμό υψηλότερης μιτοχονδριακής αποσύνδεσης, μια κυτταρική διαδικασία που έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη μακροζωία και μειωμένο οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια μνήμης.

«Αυτό το τελευταίο εύρημα ήταν διερευνητικό, αλλά δείχνει έναν ενδιαφέροντα, πιθανό μηχανισμό για τα οφέλη του μύρτιλου», είπε.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Krikorian είπε ότι ενδιαφέρεται να κατανοήσει καλύτερα τους ακριβείς μηχανισμούς των μύρτιλων που βοηθούν στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης και της μεταβολικής λειτουργίας. Αλλά το κύριο στοιχείο από την τρέχουσα μελέτη είναι ότι τα τακτικά συμπληρώματα βατόμουρου σε δίαιτες μέσης ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Διαβάστε επίσης 

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις γαρίδες

Πώς να αποθηκεύσετε τις πατάτες, για να μην χαλάσουν πολύ γρήγορα

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.