7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις γαρίδες

Εάν τρώτε θαλασσινά και απολαμβάνετε τις γαρίδες, είτε σε κρύα είτε σε ζεστά πιάτα, υπάρχουν επτά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι γαρίδες έχουν λίγες θερμίδες

Μια μέτρια γαρίδα έχει περίπου 7 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι 10-12 γαρίδες έχουν λιγότερες από 85 θερμίδες – περίπου 15 λιγότερες από μία μικρή μερίδα στήθους κοτόπουλου. Μία γαρίδα jumbo, ο τύπος που σερβίρεται συχνά σε κοκτέιλ γαρίδας, έχει περίπου 14 θερμίδες και ένα κουταλάκι του γλυκού σάλτσα κοκτέιλ παρέχει 5, επομένως τρεις γαρίδες, με ένα κουταλάκι του γλυκού σάλτσα κοκτέιλ ως ορεκτικό, προσθέτουν λιγότερες από 60 θερμίδες.

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες

Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε νερό, οι γαρίδες αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη. Τρεις ψητές γαρίδες παρέχουν περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, μόλις λίγα γραμμάρια λιγότερο από ότι ένα στήθος κοτόπουλου, ενώ περιέχει πολύ λίγα λιπαρά και υδατάνθρακες, αναφέρει στο health.com η Cynthia Sass, διατροφολόγος.

Παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά

Εκτός από την πρωτεΐνη, οι γαρίδες παρέχουν μια αρκετά θρεπτικά συστατικά. Περίπου 100 γραμμάρια γαρίδες στον ατμό περιέχουν πάνω από 100% της Ημερήσιας Αξίας για σελήνιο, πάνω από 75% για βιταμίνη Β12, πάνω από 50% για Φώσφορο και πάνω από 30% για Χολίνη, Χαλκό και Ιώδιο.

Επίσης περιέχουν και αντιοξειδωτικά. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβερών σωματιδίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και ασθένειες. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται ασταξανθίνη, το οποίο παρέχει την κύρια χρωστική ουσία στις γαρίδες, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, μια γνωστή πυροδότηση της γήρανσης και των ασθενειών.

Είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο

Ως μέλος της οικογένειας των καρκινοειδών, οι γαρίδες συγκαταλέγονται στα κορυφαία αλλεργιογόνα, τα οποία εκτός από τα διάφορα οστρακοειδή περιλαμβάνουν γάλα, αυγά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι και σόγια. Η έκθεση σε γαρίδες από άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της απειλητικής για τη ζωή αναφυλαξίας. Πιο ήπιες αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, φαγούρα στο δέρμα, κνίδωση, μυρμήγκιασμα στο στόμα, κοιλιακό άλγος και ναυτία. Μια τροφική αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ναι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά…

Οι τρέχουσες ιατρικές οδηγίες αναφέρουν ότι η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 300 mg την ημέρα και τα 100 γραμμάρια γαρίδας παρέχουν περίπου το μισό αυτής της ποσότητας. Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης. Η πρώτη ονομάζεται διαιτητική χοληστερόλη, η οποία είναι η χοληστερόλη που βρίσκεται στα τρόφιμα. Μόνο οι τροφές από ζώα περιέχουν χοληστερίνη, επειδή το σώμα των ζώων την παράγει. Το δεύτερο είδος χοληστερόλης είναι η χοληστερόλη του αίματος ή του ορού: αυτή είναι η χοληστερόλη μέσα στο σώμα σας. Η χοληστερόλη του αίματος παράγεται από το συκώτι σας και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Εάν τρώτε τροφές με βάση τα ζώα, η χοληστερόλη που απορροφάτε μπορεί επίσης να συμβάλει στη χοληστερόλη του αίματος. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της διατροφικής χοληστερόλης στη χοληστερόλη του αίματος είναι ένα θέμα συζήτησης. Η έρευνα δείχνει ότι οι υψηλές προσλήψεις κορεσμένων λιπαρών και τεχνητών τρανς λιπαρών έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος . Οι γαρίδες έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχουν τρανς λιπαρά—εκτός αν έχουν τηγανιστεί ή μαγειρευτεί με τρόπο που προσθέτει τρανς λιπαρά. Αν όμως έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη.

Η απάτη με γαρίδες είναι συνηθισμένη

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 30% των 143 προϊόντων γαρίδας που δοκιμάστηκαν από 111 πωλητές σε εθνικό επίπεδο είχαν παραποιηθεί. Για παράδειγμα, οι γαρίδες εκτροφής πωλούνταν ως άγριες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τρώτε εν αγνοία σας γαρίδες που παράγονται σε μια καλλιέργεια που χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, μυκητοκτόνα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Δυστυχώς, οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν πολλά γι αυτό. Εμπιστευθείτε τον ιχθυοπώλη σας ή διαβάζετε τις αναλυτικές πληροφορίες στη συσκευασία στις κατεψυγμένες γαρίδες.

Ακόμη και οι άγριες γαρίδες μπορεί να περιέχουν χημικά και τοξικά

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανέλυσε 27 δείγματα θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένων γαρίδων, από 11 χώρες. Οι ερευνητές βρήκαν ανιχνεύσιμες ποσότητες πέντε διαφορετικών αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των άγριων γαρίδων . Αυτό είναι ένα κρίσιμο εύρημα, δεδομένου ότι η χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή τροφίμων έχει συμβάλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηριδίων, μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Και μην ξεχνάτε να βγάζετε το έντερο όταν καθαρίζετε την γαρίδα.

Διαβάστε επίσης

Τι συνέβη στις ΗΠΑ; 1.000.000 νεκροί από COVID-19 – Πάνω από 203.000 παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν γονιό

COVID-19: Δοκιμάζονται 57 νέα εμβόλια, τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις, καθηγητές του ΕΚΠΑ εξηγούν στο HS

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.