Πώς να αποθηκεύσετε τις πατάτες, για να μην χαλάσουν πολύ γρήγορα

Δεν υπάρχει αναμφισβήτητα λαχανικό πιο ευέλικτο και αγαπημένο από τις πατάτες. Όλοι τείνουν να έχουν το αγαπημένο τους είδος, από τις κόκκινες μέχρι τις γλυκοπατάτες και τις ιαπωνικές. Το να είσαι λάτρης της πατάτας είναι εύκολο, ειδικά αν σκεφτείς ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό τους, είναι η παρατεταμένη διάρκεια ζωής τους. Στην πραγματικότητα, όταν αποθηκευτούν σωστά, αναφέρει το realsimple.com, μπορούν να διαρκέσουν για μήνες.

Πώς να αποθηκεύσετε τις πατάτες

Το κλειδί είναι να τις διατηρήσετε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος. Μερικές ιδανικές επιλογές αποθήκευσης περιλαμβάνουν το ντουλάπι, ένα κουτί από χαρτόνι ή μια καφέ χάρτινη σακούλα. Εάν θέλετε να διαρκέσουν πραγματικά για όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατήστε τα σε καλά αεριζόμενο χώρο και βεβαιωθείτε ότι δεν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Όταν πέφτουν πολύ στον ήλιο, παράγουν μια τοξική ένωση που ονομάζεται σολανίνη. Η σολανίνη μπορεί να κάνει τις πατάτες πικρές, μη βρώσιμες και ενδεχομένως να προκαλούν ναυτία.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πατάτες στο ψυγείο;

Σίγουρα, μόλις είπαμε για το πώς πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό μέρος, αλλά το ψυγείο δεν είναι ακριβώς αυτό το μέρος. Όχι μόνο το ψυγείο είναι πολύ κρύο σε ένα κλίμα για τις πατάτες, αλλά θα αυξήσει την ποσότητα της ζάχαρης στα σπυριά και θα παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία είναι επιβλαβής. Με άλλα λόγια, αντισταθείτε στην επιθυμία να τις βάλετε στο ψυγείο.

Μπορείτε να παγώσετε πατάτες;

Όσον αφορά τη συντήρηση των τροφίμων, συνήθως στρέφουμε την κατάψυξη, αλλά οι ωμές πατάτες δεν θα τα πάνε τόσο καλά ούτε εκεί. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να ετοιμάσετε τη συνταγή σας  και στη συνέχεια να αποθηκεύσετε το έτοιμο πιάτο σε ένα δοχείο φιλικό προς την κατάψυξη για να το απολαύσετε αργότερα.

Μια άλλη επιλογή είναι να τις μαγειρέψετε εν μέρει, κάτι που θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε μέρος του νερού από τα μπαστούνια και να τα κάνετε λιγότερο χυλωμένα όταν καταψύχονται. Για να παγώσετε μια ολόκληρη πατάτα ή κομμάτια , ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τις. Αν και αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο, θα κάνει το επόμενο βήμα πολύ πιο εύκολο.

Ζεματίζουμε τις πατάτες. Για να ασπρίσετε τα σπάτουλα σας, γεμίστε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και αφήστε το να πάρει μια βράση. Μόλις βράσει το νερό, τις τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Η διαδικασία ζεματίσματος, η οποία εξαρτάται από το μέγεθος των πατατών ή των κομματιών της πατάτας, θα πρέπει να διαρκέσει από τρία έως 10 λεπτά.

Μόλις ασπρίσουν οι πατάτες, αφαιρέστε τις από το βραστό νερό και βάλτε τις αμέσως σε παγόλουτρο για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν εντελώς.

Μεταφέρετε τις παγωμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν. Μόλις στραγγίσουν τα τοποθετούμε σε μονή στρώση σε μια πετσέτα κουζίνας. Για να απορροφήσετε τυχόν υπερβολική υγρασία, στεγνώστε κάθε πατάτα με μια χαρτοπετσέτα.

Αραδιάζουμε τις πατάτες σε μονή στρώση σε στρωμένο φύλλο μπισκότων. Παγώστε τα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Μπορούν επίσης να καταψυχθούν όλη τη νύχτα.

Μόλις παγώσουν, μεταφέρετέ τες σε σακούλα ή δοχείο αποθήκευσης που φυλάσσει στην κατάψυξη. Φροντίστε να το σημαδέψετε με την ημερομηνία για να ξέρετε πόσο καιρό πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις πατάτες σας.

Η παραπάνω μέθοδος λειτουργεί και για την κατάψυξη άψητων τηγανιτών πατατών. Εάν οι πατάτες σας είναι μαγειρεμένες, ωστόσο, ξεκινήστε απλώς με το πέμπτο βήμα.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε πατάτες με κρεμμύδια;

Οι πατάτες και τα κρεμμύδια συνδυάζονται τέλεια σε πολλά πιάτα, αλλά όταν πρόκειται να τα αποθηκεύσετε μαζί—καλά, αυτό είναι ένα μεγάλο όχι. Το να κρατάτε τα κρεμμύδια σε κοντινή απόσταση θα επιταχύνει τη διαδικασία βλάστησης, που σημαίνει ότι σύντομα τα φύτρα σας μπορεί να ενωθούν με μερικούς μικρότερους φίλους πατάτας. Για να διατηρήσετε τις πατάτες σας φρέσκες και χωρίς βλαστάρια, σας αναγκάστε να αφήσετε λίγο χώρο ανάμεσα σε αυτές και στο απόθεμα κρεμμυδιών σας.

Πώς να αποθηκεύσετε τις πατάτες που έχουν απομείνει—συμπεριλαμβανομένου του πουρέ πατάτας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο μαγειρεμένος πουρές πατάτας παγώνει αρκετά καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος από το βούτυρο και την κρέμα βοηθά πραγματικά τον πουρέ πατάτας να διατηρήσει την υφή του. Για να καταψύξετε τον πουρέ πατάτας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βεβαιωθείτε ότι οι πουρές πατάτας έχουν κρυώσει εντελώς πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία κατάψυξης.

Μεταφέρετε μερίδες 1 φλιτζάνι σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή και παγώστε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Ο πουρές πατάτας μπορεί επίσης να καταψυχθεί όλη τη νύχτα.

Μόλις παγώσουν οι πατάτες, μεταφέρετέ τες σε σακούλες αποθήκευσης κατάψυξης που φέρουν την ημερομηνία.

Ενώ ορισμένα πιάτα με πατάτες μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη για έως και ένα χρόνο, προσπαθήστε να φάτε πουρέ πατάτας μέσα σε δύο μήνες, καθώς περιέχουν (συνήθως) γαλακτοκομικά και δεν θα παραμείνουν φρέσκα επ’ αόριστον.

Διαβάστε επίσης 

Χοιρινό κρέας – Δείτε που υπερτερεί σε σύγκριση με το στήθος κοτόπουλου

Κάνω δίαιτα, αλλά έχω φούσκωμα στην κοιλιά – Ο Νο 1 απίθανος ένοχος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.