Χοιρινό κρέας – Δείτε πού υπερτερεί σε σύγκριση με το στήθος κοτόπουλου

Αν και μερικές φορές αποκαλείται «το άλλο λευκό κρέας», το χοιρινό είναι στην πραγματικότητα ένα κόκκινο κρέας.

Αυτό σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη μυοσφαιρίνη – μια πρωτεΐνη που συγκρατεί το οξυγόνο στους μύες – από το κοτόπουλο ή το ψάρι. Άλλα κόκκινα κρέατα είναι το βοδινό, το αρνί, το μοσχαρίσιο κρέας και το ελάφι.

Προς τιμήν του, το χοιρινό είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχει μια καλή δόση πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών Β6 και Β12.

Η πρωτεΐνη του χοιρινού κρέατος βοηθά στη διαχείριση των σακχάρων στο αίμα, διατηρεί τη μυϊκή δύναμη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το χοιρινό φιλέτο υπερτερεί σε σύγκριση με το στήθος κοτόπουλου

Όπως το βόειο κρέας, το σημερινό χοιρινό είναι πολύ χαμηλότερο σε λιπαρά από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες, λέει η Barbara Intermill διαιτολόγος διατροφολόγος στο newstribune.com.

Το χοιρινό φιλέτο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά από το στήθος κοτόπουλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το άπαχο χοιρινό μπορεί να αποτελεί μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής και να μην είναι επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη δύο έως τριών μερίδων άπαχου χοιρινού κρέατος την εβδομάδα σε μια μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί και πολλά φρούτα και λαχανικά) βελτίωσε την αρτηριακή πίεση και άλλα σημάδια υγείας της καρδιάς όσο μία τυπική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα.  Από το χοιρινό κρέας βγαίνει το μπέικον και το λουκάνικο. Πρόκειται για επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία – εάν καταναλώνονται τακτικά – έχουν εμπλακεί σε μυριάδες κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Καλύτερα να περιορίζουμε την πρόσληψη αυτών των τροφών στο ελάχιστο.

Διαβάστε επίσης

Απώλεια ακοής – Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη και σε ποιες όχι

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις πανελλαδικές εξετάσεις

ΛΟΑΤΚΙ+: Τι είναι οι θεραπείες μεταστροφής, τις οποίες «φρενάρει» τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.