Μαρζιέχ, Άνμολ, Λάκσμι, Ιωάννα αποδεικνύουν ότι η ομορφιά δεν είναι θέμα εμφάνισης

Τέσσερις γυναίκες, που δέχθηκαν επίθεση με οξύ από την πατριαρχία, την ερωτική απόρριψη και την αντιζηλία, το αίσθημα εκδίκησης, αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους, γίνονται σύμβολα ζωής, περνούν το μήνυμα ότι η ομορφιά δεν είναι θέμα εμφάνισης και εμπνέουν δύναμη και θέληση.

Παρόλο που το οξύ χρησιμοποιείται στην μεταλλουργία και στη χαρακτική από την αρχαιότητα, ο ρητορικός και θεατρικός όρος «La Vitrioleuse» επινοήθηκε στη Γαλλία μετά από ένα κύμα επιθέσεων με βιτριόλι. Σύμφωνα με τον δημοφιλή τύπο της εποχής το 1879 αναφέρθηκαν συνολικά 16 περιπτώσεις επιθέσεων με βιτριόλι ως εγκλήματα πάθους που διαπράχθηκαν κυρίως από γυναίκες εναντίον άλλων γυναικών.

Μαρζιέχ: Την έλουσαν με οξύ ενώ οδηγούσε λόγω… ρούχων!


Μία ξεχωριστή γυναίκα μάς σύστησε η φωτογράφος Μihaela Noroc που γυρίζει τον κόσμο με τη φωτογραφική της μηχανή, απαθανατίζοντας γυναίκες που έχουν μια ιστορία να πουν και ένα μήνυμα να μεταφέρουν.

Ο λόγος για τη Μαρζιέχ που πριν από επτά περίπου χρόνια οδηγούσε στο Ισφαχάν του Ιράν όταν δύο άνδρες με μηχανή πλησίασαν το αυτοκίνητό της. Ένας από αυτους έριξε οξύ στο πρόσωπό της και μετά εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία δεν τους έπιασε ποτέ, αν και ο δρόμος είχε βιντεοκάμερες. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και μερικές ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις στο Ισφαχάν. Οι δράστες δε συνελήφθησαν ποτέ.

Όλες αυτές οι φρικτές πράξεις στρέφονταν προς γυναίκες που δεν φορούσαν συντηρητικά ρούχα και για τον λόγο αυτό πολλοί Ιρανοί θεωρούν πως αυτές οι επιθέσεις έγιναν σε συνενοχή με τις αρχές για να αποθαρρύνουν τις γυναίκες να υιοθετήσουν έναν πιο φιλελεύθερο τρόπο ζωής. Ωστόσο, τόσο οι εθνικές όσο και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή.

Σήμερα η Μαρζιέχ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με αυτές τις τρομερές επιθέσεις και υπερασπιστές για την απαγόρευση των πωλήσεων οξέων.

Λάκσμι Αγκαρβάλ: Έκανε το «λάθος» να αρνηθεί πρόταση γάμου


Κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα ήταν και η ζωή της Λάκσμι Αγκαρβάλ από την Ινδία.

Το όνομά της προέρχεται από τη Θεά Λάκσμι, τη σύζυγο του θεού Βισνού, η οποία θεωρείται η θεά της καλής τύχης, του πλούτου, της αφθονίας και της ευμάρειας και στην περίπτωσή της, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι στάθηκε στο πλευρό της.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η Λάκσμι δέχθηκε επίθεση με οξύ, από έναν άνδρα του οποίου αρνήθηκε την πρόταση γάμου. Ωστόσο, η ίδια, οπλίστηκε με δύναμη και θάρρος, δεν άφησε το συμβάν να της καταστρέψει τη ζωή.

Η 31χρονη σήμερα γυναίκα βοηθά θύματα τέτοιων επιθέσεων μέσω της καμπάνιας κοινωνικών μέσων με το όνομα «Stop Acid Attacks».

Με αλλεπάλληλες προσπάθειες, κατάφερε να περιορίσει την πώληση οξέων και να οδηγήσει πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις επιθέσεων στο δικαστήριο, μέσω του Ιδρύματος Chhanv.

Αξίζει ιδιαιτέρως να σημειωθεί πως το 2014 παρέλαβε το International Women of Courage award από την τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.

Άνμολ Ροντρίγκεζ: Ο πατέρας της της έριξε οξύ, γιατί ήταν κορίτσι


Ήταν μόλις δύο μηνών και την θήλαζε η μαμά της, όταν ο πατέρας της, από οργή προς τη σύζυγό του επειδή έφερε στον κόσμο κορίτσι και όχι αγόρι, τους επιτέθηκε με οξύ με σκοπό να σκοτώσει τη μικρή.

Η μητέρα της έχασε τη ζωή της λόγω των εγκαυμάτων από το οξύ, ενώ ο πατέρας οδηγήθηκε στη φυλακή και η μικρή Ινδή Άνμολ Ροντρίγκεζ έχασε την ευκαιρία για μία φυσιολογική παιδική ζωή.

Η 28χρονη σήμερα Άνμολ στέκεται αγέρωχη και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως μοντέλο και influencer με χιλιάδες ακολούθους, δίνει ένα μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας σε όλον τον κόσμο.

Έχει συνεργαστεί με γνωστά brands, έχει συμμετάσχει σε επιδείξεις μόδας, ενώ είχε και ρόλο σε μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Aunty Ji» (2018), κερδίζοντας το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Casttree Film Festival.

Της πήρε δεκάδες αποτυχίες, προσπάθειες να ανυψώσει το ηθικό της και την αυτοεκτίμησή της, προκειμένου να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της και την τραγωδία που βίωσε, έτσι ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τη ζωή της.

Σχεδιαστές και διάσημες φίρμες άρχισαν να την προσεγγίζουν και τελικά έφτασε στο σημείο να συμμετέχει σε διαφημίσεις και επιδείξεις μόδας. Από τη στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε και το Instagram, ξεκίνησε η διαδρομή της ως influencer.

Η Άνμολ, εκτός από μοντέλο, είναι ομιλήτρια ψυχικής ενδυνάμωσης και ιδρύτρια του Οργανισμού Επιζησάντων από επιθέσεις με οξύ που υποστηρίζει θύματα που υπέστησαν το ίδιο με εκείνη.

«Το οξύ δεν σταματάει τη ζωή. Μπορεί να σου αλλάζει το πρόσωπο, αλλά δεν καταστρέφει την ψυχή σου. Μέσα μας παραμένουμε ίδιοι και αυτό πρέπει να κρατήσουμε για να ζήσουμε το υπόλοιπο μιας ευτυχισμένης ζωής» λέει η Άνμολ.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Νιώθω πάλι όμορφη


Τα μηνύματα του κόσμου στην Ιωάννα Παλιοσπύρου δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα…. να γίνουμε ωραίοι άνθρωποι, όπως εκείνη!
Ήταν 20 Μαΐου 2020 9:30 το πρωί όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα στο ισόγειο πολυκατοικίας όπου περίμενε να πάρει το ασανσέρ για να ανέβει στα γραφείο της, στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα. Για λόγους εκδίκησης…

708 ημέρες μετά, ύστερα από 11 επίπονα χειρουργεία η Ιωάννα μας έδειξε το πρόσωπό της, μίλησε για την ημέρα της επίθεσης, μας έδειξε πως πραγματοποιεί τις θεραπείες της αλλά και τι κάνει στην καθημερινότητά της.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωταγωνιστές επέστρεψε στο «σημείο μηδέν», εκεί που δέχτηκε την επίθεση με το βιτριόλι και αποκάλυψε λεπτομέρειες της επίθεσης. «Περίμενα στο ασανσέρ για να ανέβω. Είχε κρυφτεί κάτω. Ανέβηκε από τα σκαλιά. Άκουσα έναν θόρυβο, πολύ αμυδρά αλλά δεν έδωσα σημασία. Δεν περίμενα ότι μπορεί κάποιος να ανέβει», θα πει αρχικά για την στιγμή της επίθεσης.

Μόλις η Κακαράντζουλα της πετά από την αριστερή πλευρά το βιτριόλι η Ιωάννα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων καταλαβαίνει ότι κάτι κακό συμβαίνει

. «Ένιωσα αυτή την απαίσια χημική βαριά μυρωδιά που έχει αυτό το υγρό. Κάψιμο πόνοι αφόρητοι. Ήδη είχε πέσει το υγρό στο μάτι μου και ήταν τα πάντα θολά».

Στη συνέχεια περιγράφει πως έφυγε τρέχοντας για το φαρμακείο τη στιγμή που η Κακαράντζουλα είχε εξαφανιστεί. «Τρέχω απέναντι και δεν έλεγξα καν το δρόμο θα μπορούσε να περνούσε εκείνη την ώρα αυτοκίνητο και να με χτυπήσει». Φτάνοντας στο φαρμακείο η Ιωάννα ουρλιάζει «βοήθεια, σας παρακαλώ βοηθήστε με. Κάτι μου έχουν ρίξει καυστικό. Σας παρακαλώ βοήθεια δώστε μου λίγο νερό. Καίγομαι. Πονάω. Θεέ μου σε παρακαλώ βοήθησέ με».

Αυτό το διάστημα η Ιωάννα μπαίνει στο νοσοκομείο προκειμένου να της τοποθετηθεί διατετήρας ένα μπαλόνι κάτω από το δέρμα με τις τρίχες των μαλλιών. Και πηγαίνει κάθε εβδομάδα για να το γεμίζουν με φυσιολογικό ορό.

Για πρώτη φορά έβγαλε τη μάσκα και έδειξε το πρόσωπό της και τα σημάδια στο σώμα της η Ιωάννα αποκάλυψε ότι της πήρε μήνες προκειμένου να αγγίξει η ίδια τον εαυτό της. «Δεν μπορούσα να περιποιηθώ και να κάνω αυτά που μου έλεγαν να κάνω οι γιατροί στο σπίτι. Να βάζω κρέμες και να κάνω το μασάζ που έπρεπε και όλα αυτά τα έκανε η μαμά μου για πολύ καιρό. Ένιωθα ότι είναι κάτι ξένο πάνω μου ενώ είναι δικό μου κομμάτι είναι από τα πόδια μου. Εξοικειώθηκα όταν άρχισα να βλέπω αισθητική βελτίωση. Αυτό μου έδωσε δύναμη και αναπτέρωσε το ηθικό. Τότε άρχισα να αποδέχομαι σιγά σιγά όχι να αγαπάω ακόμη αλλά να αποδέχομαι τη νέα πραγματικότητα», εξομολογήθηκε

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής που διανύει, ενώ κάνοντας μια βόλτα με θέα της θάλασσα είπε πως το ελληνικό καλοκαίρι θα τα κάνει όλα πιο ελπιδοφόρα.

Η Ιωάννα πλέον μοιράζει το χρόνο της μεταξύ νοσοκομείων κέντρων αποκατάστασης και υδροθεραπείας όποτε μπορεί πηγαίνει στη Γαλλία για υδροθεραπεία ενώ ασχολείται και με podcast.

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Αθηναίων φωτίζει μπλε το Σιντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας για τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ανέβεις στη ζυγαριά

Κορονοϊός: Άρση μέτρων από σήμερα -Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.