Νέα μελέτη, αλλάζει εντελώς αυτό που πιστεύουμε για το αλκοόλ

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του οφελους, για την υγεία της καρδιάς των ανθρώπων.

Μια νέα μελέτη ωστόσο δείχνει, ότι τυχόν φαινομενικά οφέλη μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται σε άλλους παράγοντες και ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο περιοδικό Cardiology, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και το Broad Institute of MIT και Harvard εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 370.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρίνοντας πληροφορίες για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και τους κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές, αμφισβητούν την πεποίθηση ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, αντιθέτως, τυχόν συσχετίσεις μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και υγείας της καρδιάς μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξήθηκε εκθετικά καθώς αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση περισσότερων αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου», λέει η Caroline Susie, RD, στο Eat This, Not That! «Ναι, υπάρχουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη, αύξηση της καλής χοληστερόλης και μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά μπορείτε να βρείτε αυτά οφέλη από άλλες τροφές εκτός από το αλκοόλ».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από τον Ιούλιο του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Oncology συνέδεσε την κατανάλωση αλκοόλ με καρκίνους του οισοφάγου, του λαιμού, του λάρυγγα, του παχέος εντέρου, του ορθού, του ήπατος και του μαστού.

Επιπλέον, σε συνέντευξη στο eatthis.com, η Karen Collins, MS, RDN, CDN, FAND, Σύμβουλος Διατροφής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), σημείωσε ότι η επίδραση που αυξάνει τον κίνδυνο για τους καρκίνους ξεκινά νωρίτερα.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο έξι διαφορετικών τύπων καρκίνου

Για ορισμένους καρκίνους—όπως ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου και του μαστού—ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται ακόμη και με λιγότερο από ένα τυπικό ποτό την ημέρα, σύμφωνα με ανάλυση έρευνας από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για Έρευνα για τον καρκίνο (AICR)”, λέει.

“Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι σταθερός, ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε μπύρα, λευκό κρασί, κόκκινο κρασί ή αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά (όπως βότκα ή ουίσκι).

Διαβάστε επίσης 

Σπυράκια από τον ήλιο – Πως να τα αναγνωρίσετε και τι να κάνετε

Ανώδυνη επέμβαση για την κύστη κόκκυγα και άμεση αποκατάσταση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.