Γαρίδες: Το superfood της θάλασσας

Οι γαρίδες είναι το πιο δημοφιλές θαλασσινό στις Ηνωμένες Πολιτείες με κατανάλωση δύο κιλών ανά άτομο ετησίως. Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο μεζέ, με λίγες θερμίδες, χαμηλό σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα που είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Tα θρεπτικά της συστατικά συνδέονται με μια σειρά από οφέλη, όπως αύξηση της ενέργειας, μείωση της φλεγμονής, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της υγείας του θυρεοειδούς και μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Καλή πηγή πρωτεΐνης

Ανά τρεις μαγειρεμένες γαρίδες, λαμβάνετε 20 γραμμάρια πρωτεΐνης – που είναι το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας (DV). Επιπλέον, έχουν μόνο 84 θερμίδες. Η πρωτεΐνη στις γαρίδες μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι σημαντικό για τη διαχείριση του βάρους και την τροφοδοσία της άσκησης.

Πηγή ωφέλιμων μετάλλων

Πολλά από τα οφέλη για την υγεία της γαρίδας συνοψίζονται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

«Οι γαρίδες είναι ένα ευέλικτο, χαμηλών θερμίδων θαλασσινά που παρέχει ιώδιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο», λέει η διαιτολόγος Lisa Andrews, MEd, ιδιοκτήτρια του Sound Bites Nutrition . Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για πολλούς λόγους.

Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος είναι ωφέλιμος για το ανοσοποιητικό και το μαγνήσιο είναι χρήσιμο για τα πάντα, από την υγεία των οστών μέχρι την αρτηριακή πίεση.

Γαρίδες: Το superfood της θάλασσας

Επιπλέον, οι γαρίδες παρέχουν αντιφλεγμονώδες εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η αύξηση της πρόσληψης αυτών των ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic Proceedings.

Μια άλλη μελέτη της Mayo Clinic Proceedings σημειώνει ότι η πρόσληψη γαρίδας συσχετίστηκε ευνοϊκά με βελτιωμένα πάνελ λιπιδίων, λέει ο διαιτολόγος -διατροφολόγος Aubrey Redd, ιδιοκτήτης του Aubrey Redd Nutrition στο King of Prussia της Πενσυλβάνια.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η κατανάλωση γαρίδων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τρώνε γαρίδες.

Μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική υγεία

Άλλο ένα από τα κορυφαία οφέλη της γαρίδας; Τα θαλασσινά διαθέτουν ασταξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

«Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον», λέει η διαιτολόγος Anya Rosen στη Νέα Υόρκη.

«Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασταξανθίνης έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν με τον διαβήτη, τις γαστρεντερικές, τις νεφρικές παθήσεις και το δέρμα και τα μάτια». Αυτό είναι πολλές δυνατότητες καταπολέμησης ασθενειών, όλα σε ένα φαγητό.

Χρήσιμες στην εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα αγέννητα παιδιά. «Τα θαλασσινά έχει βρεθεί ότι είναι ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη νευρογνωστική ανάπτυξη των βρεφών», λέει ο Andrews. “Αυτό συμβαίνει με μόλις 4 μερίδες την εβδομάδα.”

Οι γαρίδες ανήκουν στην κατηγορία «καλύτερων επιλογών» των θαλασσινών για γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, είναι έγκυες ή θηλάζουν —καθώς και μικρά παιδιά— στον οδηγό «Advice About Fish» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ .

Κάνουν καλό στον θυρεοειδή

Ένα ακόμη εκπληκτικό πλεονέκτημα που προσφέρουν οι γαρίδες: «Είναι μια υγιεινή τροφή για άτομα με νόσο του θυρεοειδούς, καθώς παρέχει ιώδιο και σελήνιο, δύο μέταλλα που χρειάζονται για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς», λέει ο Andrews.

Τόσο το ιώδιο όσο και το σελήνιο είναι απαραίτητα μέταλλα, καθώς είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξη και λειτουργία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας.

Πόσες γαρίδες να φάτε

Η απάντηση, όπως σε πολλά πράγματα, δεν είναι πολύ απλή. Ενώ οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025 συμβουλεύουν τους ενήλικες να στοχεύουν σε δύο μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, άλλοι ειδικοί προτείνουν να τρώνε έως και τρεις μερίδες των θαλασσινά την εβδομάδα.

Τις ημέρες που τρώτε γαρίδες, πρέπει να ρυθμίζετε τα υπόλοιπα γεύματά σας, ώστε να μην ξεπερνάτε τα ημερήσια όρια χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί τέλος να κάνει τη διαφορά. Αποφεύγετε το τηγάνισμα και προτιμάτε τις ψητές ή βραστές γαρίδες.

Διαβάστε επίσης

Τα 6 ψυχικά οφέλη που κέρδισαν, όσοι έκαναν πλαστική επέμβαση

Tips για να κρατήσετε το στήθος, στο ύψος του

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.