Φράουλες: Έξυπνα κόλπα για να μην χαλάσουν γρήγορα

Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της, είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.

Οι φράουλες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από νάτριο. Είναι φρούτο πλούσιο σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι πολυφαινολές, έχουν άριστα αποτελέσματα για γερή μνήμη, υγεία και τόνωση

Εκτός από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, οι φράουλες έχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν αποτελεσματικά για την πρόληψη πολλών ασθενειών. Ανάμεσα στα οφέλη της φράουλας για τον οργανισμό μας, περιλαμβάνεται η προστασία των ματιών, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και η προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και τις καρδιοπάθειες.

Ομορφιά και υγεία

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που τις καθιστά μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους. Μια διετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες την ημέρα έχασαν περίπου 4 1/2 κιλά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει 3γρ. φυτικών ινών και περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές.

Ως πλούσια πηγή φυτικών ινών βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική δράση.Η φράουλα είναι ένα από τα καλύτερα καθαριστικά των δοντιών μας με άριστες λευκαντικές ιδιότητες ειδικά για τις κηλίδες που αφήνουν ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο, ενώ παράλληλα τα προστατεύει από την συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Απλά συνθλίβουμε τις φράουλες και τρίβουμε τα δόντια μας πολύ καλά με τον πολτό.

Πώς να αποθηκεύσετε τις φράουλες

Όταν φυλάσσονται σωστά στο ψυγείο χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω μεθόδους, αναφέρει το realsimple.com, οι φράουλες θα παραμείνουν φρέσκες για έως και μία εβδομάδα.

Τοποθετήστε σε αεροστεγή γυάλινα σκεύη: Μεταφέρετε τις άπλυτες φράουλες σε ένα γυάλινο δοχείο αποθήκευσης τροφίμων ή βάζο και βεβαιωθείτε ότι είναι σφραγισμένο καλά.

Μέθοδος χαρτοπετσέτας: Τοποθετήστε μια καθαρή, στεγνή χαρτοπετσέτα σε ένα δοχείο και βάλτε από πάνω άπλυτες φράουλες. Κλείστε το καπάκι και τοποθετήστε το δοχείο στο ψυγείο.

Ξεπλύνετε με διάλυμα ξιδιού: Μουλιάστε τις φράουλες σε διάλυμα ξιδιού (ένα μέρος λευκό ξύδι και τρία μέρη νερό) για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια καθαρή χαρτοπετσέτα σε ένα γυάλινο δοχείο. Τοποθετήστε χαλαρά το καπάκι και φυλάξτε το στο ψυγείο.

Πώς να αποθηκεύσετε τις κομμένες φράουλες

Εάν είναι πιο βολικό να κόψετε εκ των προτέρων τις φράουλες σας πριν τις αποθηκεύσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους αποθήκευσης για να διατηρήσετε φρέσκες τις κομμένες φράουλες. Μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε σφιχτά με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Απλά να ξέρετε ότι μόλις πλυθούν και κοπούν οι φράουλες, θα αλλοιωθούν πιο γρήγορα από τα ολόκληρα, άπλυτα μούρα και γενικά θα διαρκέσουν μόνο τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

 

Διαβάστε επίσης 

Οι θερμίδες που χρειάζονται κάθε μέρα τα άτομα της τρίτης ηλικίας

Πόσο νερό χρειάζεσαι καθημερινά; Δες τον τρόπο για να το υπολογίσεις

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.