Πόσο νερό χρειάζεσαι καθημερινά; Δες τον τρόπο για να το υπολογίσεις

Το νερό αποτελεί περίπου το 60-70% του σωματικού βάρους και είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό σου. Κατά γενικό κανόνα, οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά. Ωστόσο, η ποσότητα νερού που θα καταναλώσεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι πιο βασικοί είναι:

η ηλικία,

το σωματικό βάρος και

η ώρα που αφιερώνεις σε σωματική δραστηριότητα.

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουμε οι περισσότεροι σχετικά με το νερό και την κατανάλωσή του, ενώ μάς δείχνει κι έναν εύκολο τρόπο για να υπολογίσουμε σε ατομικό επίπεδο πόσο νερό χρειαζόμαστε.

Πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά;

Σύμφωνα με τις συστάσεις, αναφέρεται ότι οι άντρες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 12-13 ποτήρια υγρών, ενώ οι γυναίκες 8-9 αντίστοιχα. Πέρα από αυτόν τον γενικό κανόνα, οι ανάγκες σου σε νερό εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Χρήσιμο tip

Οι συστάσεις, αυτές, αναφέρονται σε υγρά, όπως γάλα, χυμοί, τσάι, καφές, αναψυκτικά και όχι αποκλειστικά στο νερό. Εκτός από τα ροφήματα, νερό περιέχεται και σε τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, της τάξης του 80-95%.

Στον παρακάτω πίνακα μπορεί να δεις την περιεκτικότητα τροφίμων και ροφημάτων σε νερό, τα οποία συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου.

Eίναι επικίνδυνη η υπερβολική κατανάλωση υγρών;

Γενικότερα, ακούς συχνά ότι πρέπει να καταναλώνεις αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα. Το ήξερες όμως ότι η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σου;

Πίνοντας, αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα υγρών μέσα στην ημέρα, οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλουν όλη την ποσότητα των υγρών, με αποτέλεσμα τα υγρά, αυτά, να παραμένουν στο κυκλοφορικό σύστημα.

Έτσι, αραιώνονται οι ηλεκτρολύτες και ειδικότερα μειώνονται τα επίπεδα νατρίου, οδηγώντας σε υπονατριαιμία ή αλλιώς δηλητηρίαση από το νερό. Η εμφάνιση της υπονατριαιμίας δεν είναι συνηθισμένη και μπορούν να την εμφανίσουν, κυρίως, άτομα που είναι πολύ δραστήρια (π.χ. μαραθωνοδρόμοι, πεζοπόροι κ.ά.).

Είσαι καλυμμένη πίνοντας 8-10 ποτήρια υγρών;

Οι συστάσεις για την κατανάλωση υγρών προτείνουν 8-10 ποτήρια νερού ημερησίως. Πόσο αντιπροσωπευτικό είναι αυτό, όμως, για το γενικό πληθυσμό; Η ποσότητα νερού που θα καταναλώσεις εξαρτάται από:

το φύλο,

την ηλικία σου,

τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

τη φυσική σου δραστηριότητα και

την ύπαρξη κάποιας ασθένειας, κ.ά.

Χρειάζεσαι υγρά, μόνο όταν διψάς;

Ξεχνάς να πίνεις νερό μέσα στην ημέρα σου και το κάνεις μόνο όταν διψάσεις; Τότε μάλλον δεν καταναλώνεις την απαιτούμενη ποσότητα υγρών που χρειάζεσαι. Σε συνθήκες όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι ζεστές, η αίσθηση του να καταναλώσεις υγρά είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να μην καταναλώνεις τις απαιτούμενες ποσότητες.

Μην ξεχνάς ότι το αίσθημα δίψας είναι το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεις όταν είσαι αφυδατωμένος/νη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το καλοκαίρι που περνάς πολλές ώρες στην παραλία και μπορεί να μη νιώσεις την ανάγκη να πιείς νερό. Με το κολύμπι νιώθεις ότι δροσίζεσαι. Παράλληλα, μπορεί να καταναλώσεις κάποιο παγωμένο αλκοολούχο ρόφημα, ή παγωτό ή κάποιο αναψυκτικό με ζάχαρη, το οποίο ναι μεν θα σε δροσίσει και θα κατευνάσει το αίσθημα της δίψας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως προσέλαβες την απαραίτητη ποσότητα υγρών που χρειάζεσαι, ενώ θα προσλάβεις και αρκετές θερμίδες.

Πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνεις όταν γυμνάζεσαι;

Όταν γυμνάζεσαι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ανάγκες σου σε υγρά αυξάνονται σημαντικά, εξαιτίας της απώλειας υγρών μέσω του ιδρώτα. Με τη μείωση της ποσότητας των υγρών του σώματός σου, αυξάνεται το αίσθημα της κόπωσης.

Eίναι σημαντική η ενυδάτωσh πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση

Συστήνεται η κατανάλωση 500ml νερού πριν από την έναρξη της άσκησης, για να είναι πλήρως ενυδατωμένος ο οργανισμός σου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης φρόντισε να ενυδατώνεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ αν η διάρκειά της είναι πάνω από 1 ώρα κατανάλωσε και κάποιο αθλητικό ποτό με ηλεκτρολύτες και σάκχαρα για τη διατήρηση του μυϊκού γλυκογόνου και τη μείωση της κόπωσης.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα πόσο νερό χρειάζεστε σε ατομικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Ανησυχείτε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες του παιδιού σας; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Θ. Πλεύρης: Όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα – Προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών

Sexercise: Τα οφέλη της σεξουαλικής άσκησης και πώς να την εξασκήσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.