Θαλασσινά: Δώρο για την υγεία η κατανάλωσή τους

Λίγες μέρες έμειναν έως τα Κούλουμα και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, όπου τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.

Εκτός από την καλή γεύση, τα θαλασσινά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα και ενός λιπαρού ψαριού.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι καλές πηγές πολλών βιταμινών και μετάλλων. Τα λιπαρά ψάρια – όπως ο σολομός και οι σαρδέλες – είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας.

Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να έχουμε περισσότερα ψάρια στη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων λιπαρών ψαριών, αναφέρουν οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Προσοχή: Τα ψάρια που είναι στον ατμό, στο φούρνο ή στη σχάρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από το τηγανητό ψάρι, αναφέρουν οι ειδικοί. Το τηγάνισμα μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε λίπος των ψαριών και των οστρακοειδών, ειδικά αν είναι μαγειρεμένα σε κουρκούτι.

Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη των θαλασσινών που διεκδικούν μια περίοπτη θέση στη διατροφή σου, όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή, αλλά ολόκληρο το χρόνο.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 οξέα λιπαρά. Μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Μία μελέτη που είχε γίνει έδειξε ότι η κατανάλωση μία παραπάνω μερίδας θαλασσινών ή ψαριών μπορεί να μειώσει κατά 50% τις καρδιακές παθήσεις!

Ενισχύουν την όραση

Από την παιδική μας ηλικία ακούμε τους γονείς μας να μας λένε να φάμε ψάρι γιατί κάνει καλό στα μάτια! Σύμφωνα με τις έρευνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία της όρασης ενώ η ρετινόλη, μια μορφή της βιταμίνης Α, ενισχύει την νυχτερινή όραση.

Προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Τα θαλασσινά περιέχουν ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σώμα να λειτουργεί ομαλά. Το ιώδιο είναι σημαντικό για τον θυρεοειδή αδένα και το σελήνιο κάνει τα ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο. Επιπλέον τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι επίσης άριστες πηγές πολλών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και D.

Βοηθούν τους πνεύμονες

Η κατανάλωση πολλών ψαριών κρατά τους πνεύμονες δυνατούς και πιο υγιείς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα θαλασσινά μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος αλλά είναι πολύ ωφέλιμα και για την πρόληψή του.

Προστατεύουν από την κατάθλιψη

Και όμως! Τα θαλασσινά μπορούν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη! Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, έχω χαμηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ η κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχή και στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Κάνουν καλό στο έντερο

Το άγχος η κακή διατροφή κάνουν τις παθήσεις του εντέρου αρκετά συνηθισμένες στις μέρες μας. Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εντέρου και να δράσει προληπτικά σε φουσκώματα και διάφορες παθήσεις.

Κάνουν καλό στην μνήμη

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα θαλασσινά προστατεύουν από την άνοια και βελτιώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, ένα από τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά, έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της συγκέντρωσης των παιδιών και την ικανότητα ανάγνωσης και συμπεριφοράς.

Κάνουν το δέρμα να φαίνεται υπέροχο

Η κατανάλωση θαλασσινών δεν βοηθά απλώς στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας, αλλά είναι επίσης μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου που κρατά το δέρμα σφριγηλό και ευέλικτο.

Διαβάστε επίσης 

Ο καλύτερος συνδυασμός σνακ για ταχύτερη απώλεια βάρους

Οι χειρότερες κατεψυγμένες τροφές για το κοιλιακό λίπος, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.