Αυτό το δημοφιλές κοκτέιλ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, λένε οι ειδικοί

Σε πολλούς αρέσει να τελειώνουν τη μέρα τους με ένα κοκτέιλ, ωστόσο μια νέα μελέτη προειδοποιεί, ό,τι ανάλογα με το ποτό της επιλογής σας, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Ο κίνδυνος, λένε, δεν είναι εγγενής στο ίδιο το ποτό, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα χάρη στον τρόπο που σερβίρεται.

Μην πίνετε ποτέ  αυτό το κοκτέιλ σε χάλκινη κούπα

Το Moscow mule ένα κοκτέιλ από βότκα, μπύρα τζίντζερ και χυμό λάιμ και σερβίρεται  παραδοσιακά σε χάλκινη κούπα. Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τη δεκαετία του 1940.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Health (JEH) προειδοποιεί ότι, η υψηλή οξύτητα του συγκεκριμένου κοκτέιλ μπορεί να εκπλύνει μη ασφαλή επίπεδα μετάλλου από χάλκινες κούπες σε μόλις 27 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, το ποτό σας θα μπορούσε να περιέχει 1,3 μέρη ανά εκατομμύριο χαλκού, ποσότητα που υπερβαίνει τα ασφαλή επίπεδα που ορίζονται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) για το πόσιμο νερό.

Η μελέτη, σύμφωνα με το bestlifeonline.com, δεν είναι η πρώτη που προειδοποιεί τους καταναλωτές για τους κινδύνους από την κατανάλωση εκπλυμένου χαλκού.

Τα καλά νέα είναι ότι μόνο ένα ή δύο ποτά ελάχιστη έως καθόλου ζημιά. «Η οξεία τοξικότητα του χαλκού είναι πολύ απίθανη», είπε η Caroline Pharr, αναπληρώτρια καθηγήτρια χημείας στο Carroll College και συν-συγγραφέας της μελέτης, στο Kaiser Health Network (KHN).

Ωστόσο, εάν ένα Moscow mule σε μια χάλκινη κούπα είναι το κοκτέιλ σας – και ειδικά αν τείνετε να πίνετε το ποτό σας αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα – θα μπορούσατε τελικά να εμφανίσετε τοξικότητα χαλκού στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου.

Η κατανάλωση οτιδήποτε όξινου από χαλκό είναι επικίνδυνη

Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κώδικα Τροφίμων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), δεν είναι ασφαλές να καταναλώνετε οποιοδήποτε τρόφιμο με pH μικρότερο από 6,0 που έχει έρθει σε άμεση επαφή με χαλκό και κράματα χαλκού, συμπεριλαμβανομένου του ορείχαλκου.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα Moscow mule έχουν pH «πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο», καθιστώντας τα επικίνδυνα να τα καταναλώνουν τακτικά από ένα τέτοιο φλιτζάνι.

Ομοίως, το κρασί, πολλά είδη φρούτων, ξύδι, ντομάτες και πολλά άλλα τρόφιμα έχουν pH μικρότερο από 6,0 και θα μπορούσαν να αρχίσουν να ξεπλένουν τον χαλκό από φλιτζάνια, γλάστρες ή τηγάνια φτιαγμένα από το υλικό. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είστε προσεκτικοί εάν χρησιμοποιείτε τακτικά μαγειρικά σκεύη κατασκευασμένα από αυτό το συγκεκριμένο μέταλλο.

Προσέξτε για αυτά τα σημάδια δηλητηρίασης από χαλκό

Αν και η υπερβολική ποσότητα χαλκού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χαλκός είναι απαραίτητο διατροφικό συστατικό με μέτρο. «Η κατάποση χαλκού δεν είναι εντελώς κακή», εξηγούν οι ειδικοί του KHN. “Βρίσκεται σε οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως και πωλείται σε συμπληρώματα διατροφής. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και της οστεοπόρωσης, μεταξύ άλλων παθήσεων”, προσθέτουν.

Ωστόσο, η κατανάλωση μη ασφαλών επιπέδων για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια σε σοβαρές περιπτώσεις. Τα άτομα με δηλητηρίαση από χαλκό μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους, διάρροια και ερεθισμό στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια, αναφέρει το bestlifeonline.com.

Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις χάλκινες κούπες

Οι λάτρεις των κοκτέιλ υποστηρίζουν ότι η γεύση ενός Moscow mule ενισχύεται από το παγωμένο χάλκινο δοχείο στο οποίο σερβίρεται. Καθώς ο χαλκός οξειδώνεται, προσθέτει στο άρωμα και τον αναβρασμό του ποτού, λένε.

Επιλέξτε μια χάλκινη κούπα που είναι επενδεδυμένη με ανοξείδωτο χάλυβα ή νικέλιο στο εσωτερικό, το οποίο δημιουργεί ένα ασφαλές φράγμα για να κρατήσετε τον χαλκό από το ποτό σας, προτείνουν οι ειδικοί της KHN.

Και θυμηθείτε! Αν και μπορεί να φαίνεται πιο ασφαλές να πιείτε ένα Moscow mule σε λιγότερο από 27 λεπτά από την άποψη της τοξικότητας του μετάλλου, η χρήση κοκτέιλ είναι από μόνη της κίνδυνος για την υγεία. Σερβίροντάς το σε μια ασφαλή κούπα θα χαλαρώσει το μυαλό σας, ώστε να απολαύσετε το ποτό σας με τον δικό σας ρυθμό.

Διαβάστε επίσης 

Η συνταγή για τη σαλάτα που τρώει κάθε μέρα επί 10 χρόνια η Τζένιφερ Άνιστον

Σαρακοστιανά: Συμβουλές από τον ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.