Οι 9 πολύ μικρές αλλαγές για να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, αλλά να το απολαμβάνετε περισσότερο

Υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι τρόποι για να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, αλλά να το απολαμβάνετε περισσότερο, αρκεί να το θέλετε.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι σας, εάν αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε τις καταναλωτικές σας συνήθειες και να προσεγγίσετε το αλκοόλ με μια νέα ματιά, η πρόκληση σίγουρα θα αξίζει τον κόπο σας.

Γιατί εδώ είναι η ουσία: Δεν χρειάζεστε άλλο ένα ποτό για να είστε χαρούμενοι, χαλαροί και διασκεδαστικοί, αλλά δεν χρειάζεται επίσης να εγκαταλείψετε τα νόστιμα κοκτέιλ ή το κρασί για πάντα για να είστε χαρούμενοι και υγιείς. Υπάρχει μια μέση λύση και το να βρείτε το δικό σας σημείο εξαρτάται από προσεκτικές επιλογές και ρεαλιστική προσπάθεια.

“Το να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας “, λέει στο realsimple.com ο Nick Allen, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunnyside, μιας πλατφόρμας με επίγνωση κατανάλωσης αλκοόλ (επισήμως ονομάζεται Cutback Coach).

«Εάν οι συνήθειές σας στο ποτό δεν είναι ισορροπημένες ή πίνετε αρκετά, μπορεί να είναι εμπόδιο για την επίτευξη της διατήρησης της υγείας σας». Ευτυχώς, “υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτούς τους στόχους και να τους τηρείτε”, λέει.

Δείτε πώς να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, αλλά να το απολαμβάνετε ακόμα περισσότερο

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές για να μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία.

1. Μην συμπεριλαμβάνετε στη ρουτίνα σας ένα ποτήρι κρασί

«Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή με τα παιδιά, το κρασί είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μειώσετε τους ρυθμούς, αλλά δεν είναι ο καλύτερος», λέει ο Traci Dutton, σομελιέ και διευθυντής δημόσιων σπουδών κρασιού και ποτών στο Culinary Institute of America. «Μετά, αργότερα το βράδυ, όταν είμαι χαλαρός, μπορώ να εκτιμήσω πλήρως τη γεύση και την εμπειρία του κρασιού και ξέρω ότι πίνω για τον σωστό λόγο”.

2. Αντικαταστήστε το ποτό με κάτι άλλο ευχάριστο

Κάνοντας κάτι που απολαμβάνετε σας επιτρέπει να εστιάσετε στη δράση (κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο, για παράδειγμα) και όχι στην αδράνεια (όχι στο ποτό). «Μία από τις πραγματικές δυσκολίες με τις αποφάσεις που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι είναι αρνητικές», λέει ο Art Markman, PhD, γνωστικός επιστήμονας και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

Το αρνητικό εδώ αναφέρεται σε στόχους γύρω από την αποβολή, τη στέρηση ή την έλλειψη. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε κάτι για να αντικαταστήσει την ευχάριστη συμπεριφορά που προσπαθούμε να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε. «Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού που είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό», λέει.

Επομένως, αντί να εστιάσετε καθαρά στο «δεν επιτρέπεται να πίνω», σκεφτείτε πώς θα το αντικαταστήσετε. Μπορεί με ένα ρόφημα με λεμόνι ή ακόμα και ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή τσάι από βότανα. Ή επιλέξτε μία σωματική δραστηριότητα εκτός από το να καταναλώσετε κάτι: Κάντε μία βόλτα με τον σκύλο ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

3 Πίνετε συνειδητά και όχι λόγω συνήθειας

Ενσυνειδητότητα δεν σημαίνει ότι κλείνεστε σε ένα δωμάτιο για να κάνετε διαλογισμό. Μπορείτε πραγματικά να ασκήσετε ενσυνειδητότητα ενώ απολαμβάνετε το ποτό σας. Η προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην εξάλειψη αυτής της νοοτροπίας του «όλα ή τίποτα» που συχνά συνοδεύει το αλκοόλ. Σας επιτρέπει να απολαύσετε και να εκτιμήσετε πλήρως αυτό που πίνετε χωρίς να το παρακάνετε.

«Η ιδέα της συνειδητής κατανάλωσης είναι να είσαι προσεκτικός σε κάθε ποτό που καταναλώνεις και να μην αρπάξεις την επόμενη μπύρα μόνο και μόνο επειδή έχεις τελειώσει την πρώτη», λέει ο Άλεν. «Οι άνθρωποι τείνουν να υπερκαταναλώνουν επειδή έχουμε αυτές τις ριζωμένες συνήθειες: Τελειώνουμε ένα ποτήρι κρασί και αυτομάτως γεμίζουμε το επόμενο ποτήρι».

Πιείτε το ποτό σας αργά και μην σκέφτεστε να το κατεβάσετε και να παραγγείλετε το επόμενο. Παρατηρήστε πώς μυρίζει, τι γεύση έχει, ακόμα και τι αισθάνεστε στη γλώσσα σας. Νιώστε πώς σας κάνει να αισθάνεστε σωματικά και συγκεκριμένα: Νυστάζετε, χαλαρώνετε, κουβεντιάζετε, αφυδατώνεστε; Εκτιμήστε τις γεύσεις του, γιατί μπορεί να παρατηρήσετε μια νέα επίγευση σε ένα κρασί που δεν έχετε ξανανιώσει ή μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας αρέσει ιδιαίτερα. Είναι το ποτήρι βαρύ, λεπτό, αυλακωτό, κρύο; Δεν είναι εύκολο, αλλά με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι έτσι καταναλώνετε λιγότερο.

4. Κάντε μια παύση και σκεφτείτε ανάμεσα σε κάθε ποτό

Ένα άλλο στοιχείο της πιο προσεκτικής κατανάλωσης ποτών περιλαμβάνει τον συντονισμό των στιγμών μεταξύ των ποτών – εκεί που είναι δυνατόν πραγματικά να αλλάξουν πραγματικά οι συνήθειες. «Ο χρόνος ανάμεσα σε κάθε ποτό είναι μια ευκαιρία να σκεφτείς αν θέλεις το επόμενο», λέει ο Άλεν. «Αυτό ονομάζεται συνειδητή παρέμβαση: Τελειώστε το ένα, σταματήστε, παρακολουθήστε και σκεφτείτε εάν θέλετε πραγματικά να πιείτε αυτό το επόμενο ποτό ή όχι». Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια σκόπιμη επιλογή με βάση το πώς αισθάνεστε αυτήν τη στιγμή.

5. Ορίστε το χρόνο διάρκειας

Λίγη επαγρύπνηση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανθυγιεινής κατανάλωσης. «Στόχευσε να κάνεις ένα ποτό να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά ή ιδανικά μια ώρα», λέει ο Michael Levy, PhD, ψυχολόγος και διευθυντής κλινικής επιτυχίας στο DynamiCare Health, ψηφιακή πλατφόρμα που στοχεύει στην κατάχρηση ουσιών. Καθώς επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία, η αργή ρουφηξιά γίνεται αντανακλαστικό.

6. Χρησιμοποιήστε ένα μεγαλύτερο ποτήρι για το κρασί

Θα ρίξετε περίπου 12% περισσότερο σε ένα μεγαλύτερο ποτήρι από ένα μικρότερο χωρίς καν να το καταλάβετε, σύμφωνα με μια μελέτη από το Iowa State University και το Πανεπιστήμιο Cornell. Και, ναι, είναι εντάξει να σερβίρετε ένα καθημερινό cabernet ή Chianti σε ποτήρι chardonnay! «Δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη γεύση των περισσότερων κόκκινων κρασιών», επιβεβαιώνει ο Dutton.

7. Προγραμματίστε

Για μερικούς ανθρώπους, η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου ρεαλιστικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα/εβδομάδα/μήνα είναι η καλύτερη τακτική. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρετε τι είναι μπροστά σας και τι να περιμένετε. Στην αρχή κάθε εβδομάδας, καθίστε και αποφασίστε ποιες ημέρες θα πιείτε και ποιες όχι. Τις ημέρες που σκοπεύετε να αφήσετε τον εαυτό σας να πιει, βάλτε ένα όριο-στόχο κατανάλωσης. Και αφήστε τον εαυτό σας να το απολαύσει!

“Με το να καθίσετε και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο εκ των προτέρων, έχετε ένα πρόγραμμα για την εβδομάδα – έναν οδικό χάρτη λογοδοσίας”, λέει ο Allen. «’Ετσι κάθε μέρα δεν χρειάζεται να επιλέξετε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά: “Θα ανοίξω αυτό το μπουκάλι κρασί ή όχι σήμερα;”, έχετε ήδη πάρει αυτή την απόφαση».

8 Εναλλάξ με μη αλκοολούχα ποτά

Ακούγεται προφανές, αλλά αυτή η συμβουλή βοηθάει από το να μην πιείτε άλλο ποτό αμέσως. Πολλές φορές, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις, οι συνήθειές μας περιστρέφονται περισσότερο γύρω από το τελετουργικό του ποτού. Είναι χαλαρό να έχεις κάτι στα χέρια σου και να πίνεις κάτι σε μία συγκέντρωση, στο εστιατόριο ή το μπαρ. Μόλις τελειώσετε λοιπόν το ποτό σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε με τα χέρια σας; «Δοκιμάστε μια μη αλκοολούχα μπύρα ή ανθρακούχο νερό και νιώστε την ικανοποίηση από το να πίνετε κάτι χωρίς να χρειάζεται να είναι αλκοολούχο», λέει ο Άλεν. «Αυτό το ψυχολογικό χακάρισμα είναι πραγματικά αποτελεσματικό”.

9. Σταματήστε να ανησυχείτε για τη «σπατάλη»

Δεν χρειάζεται να τελειώνετε κάθε ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ που σας σερβίρουν, ειδικά αν δεν σας αρέσει. “Είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσεις αυτό το ένστικτο, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να σπαταλά ή να πετάει λεφτά στην αποχέτευση. Αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για να πιεις περισσότερα από όσα θέλεις ή ένα ποτό που δεν απολαμβάνεις”, λέει ο Dutton. Ούτε να νιώθεις ότι πρέπει να αδειάσεις ένα μπουκάλι κρασί την ίδια μέρα που το ανοίγεις. “Τα περισσότερα μπουκάλια – και αυτό ισχύει ακόμη και για πολλά αφρώδη κρασιά – παραμένουν καλά για μια μέρα, και μερικές φορές μέχρι και μια ολόκληρη εβδομάδα, αν χρησιμοποιήσετε πώμα και τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο”, λέει ο Dutton.

Διαβάστε επίσης

Αρένα στη Σαντορίνη, η νέα πίστα του videogame PUBG Mobile

O Λευτέρης Πετρούνιας έγινε ο «Αγγελιοφόρος» της Νεότητας του ΕΕΣ

Εξάνθημα μηνιγγίτιδας: Δείτε πώς θα κάνετε το τεστ με το ποτήρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.