Κλιματική Διατροφή: Η νέα τάση στη δίαιτα με φανατικούς θαυμαστές στο Tik Tok

Η κλιματική διατροφή, είναι μια εύκολη διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα, που φέρει οφέλη για το κλίμα και την υγεία μας. Ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστή ανά τον πλανήτη, με φανατικούς θαυμαστές στο Tik Tok.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Ένας τρόπος είναι να αλλάξουν αυτό που τρώνε, ή πιο συγκεκριμένα, να ακολουθήσουν μια κλιματική διατροφή.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα προγράμματα γευμάτων, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική υγεία, η πρωταρχική εστίαση της κλιματικής δίαιτας είναι η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της υγείας του πλανήτη, αναφέρει στο health.com, η διατροφολόγος, Cynthia Sass, MPH, RD. Όπως λέει, αυτό το επιτυγχάνει δίνοντας έμφαση στα τοπικά και ολόκληρα τρόφιμα έναντι των τροφίμων που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική διαταραχή.

Ο όρος κλιματική διατροφή, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010, με τους The New York Times να τον συμπεριλαμβάνουν στον κατάλογο των νέων λέξεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Τι είναι η κλιματική διατροφή;

Μια κλιματική διατροφή δεν είναι μια παραδοσιακή δίαιτα δεδομένου ότι δεν απαιτεί από τους οπαδούς – μερικές φορές αποκαλούμενους κλιματολόγους – να τηρούν αυστηρές οδηγίες διατροφής. Αντίθετα, εστιάζει στην κατανάλωση τροφών που δεν συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βλάβη, καθιστώντας εύκολη την παρακολούθηση σε σύγκριση με άλλα διατροφικά προγράμματα.

Οι κλιματολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς παράγονται, επεξεργάζονται και μεταφέρονται τα τρόφιμα. Χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να αποφύγουν τροφές που:

Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, όπως γη ή νερό

Συμβολή στη ρύπανση

Προκαλεί οξίνιση των ωκεανών, η οποία μπορεί να βλάψει τα υδρόβια φυτά και ζώα

Εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου (GHG), τα οποία παγιδεύουν την ακτινοβολία από τον ήλιο και προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη

Χρησιμοποιήστε υπερβολική ή μη βιοδιασπώμενη συσκευασία

@climatarian

I’m a Harvard Food Law expert & love talking about regenerative food systems — wanna hang? #harvardlaw #plantbased #sustainability #learnontiktok

♬ original sound – REGAN JAYNE

Μια κλιματική διατροφή δεν προστατεύει μόνο τον πλανήτη – προστατεύει την υγεία σας. Σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αξιολόγησε 15 ομάδες τροφίμων. Το άρθρο διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μειώνουν επίσης τον συνολικό κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου και μία ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό.

Αν και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν τις κλιματικές ή περιβαλλοντικές ανησυχίες ως τον λόγο που ακολουθούν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, αυτές οι δίαιτες δεν είναι το ίδιο με μια κλιματική δίαιτα. Για παράδειγμα, μερικοί κλιματολόγοι δεν πιστεύουν στο να τσιγαρίζουν το κρέας εντελώς. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να δυσκολέψει πολλούς να τηρήσουν τη δίαιτα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι κλιματολόγοι απλώς προωθούν την κατανάλωση λιγότερου κρέατος, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες με βάση τα φυτά, οι κλιματολόγοι περιορίζουν επίσης την κατανάλωση φυτικών τροφίμων που έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως προϊόντα εκτός εποχής που μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο ή τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό. Αντίθετα, επιλέγουν τρόφιμα με ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον, όπως αυτά που ακολουθούν.

Οσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ξερά μπιζέλια και τα ρεβίθια, βρίσκονται στην κορυφή της κλιματικής λίστας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα όσπρια εμπλουτίζουν φυσικά το έδαφος με θρεπτικά συστατικά και βελτιώνουν τη συνολική δομή του εδάφους, που σημαίνει ότι ένα οικόπεδο μπορεί να αποφέρει περισσότερες καλλιέργειες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Επιπλέον, μειώνουν την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα, γεγονός που οδηγεί σε ρύπανση των υδάτων και αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα όσπρια χρειάζονται επίσης λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Τα όσπρια είναι επίσης εξαιρετικά για την υγεία σας. Μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λίγο πάνω από 5 μερίδες μαγειρεμένων οσπρίων την ημέρα βελτίωσε τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, τους δείκτες φλεγμονής και τη σύνθεση του σώματος (γνωστός και ως το ποσοστό λίπους, οστών και μυς στο σώμα σας).

Τοπικά, εποχιακά προϊόντα

Οι κλιματολόγοι τρώνε συχνά τοπικά καλλιεργούμενα και εποχιακά προϊόντα, επειδή μειώνουν την ανάγκη για επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία, μεταφορά και ρύπανση. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο διανύουν λιγότερα μίλια για να φτάσετε στο πιάτο σας, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να χαλάσουν.

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι ένα λαχανικό είναι χορτοφαγικό, αυτό δεν ισχύει. Τα προϊόντα εποχής έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών. Γιατί; Επειδή είναι πιο πιθανό να συγκομιστούν όταν είναι πλήρως ώριμα. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν θρεπτικά συστατικά μετά τη συγκομιδή, επομένως η μεγαλύτερη μεταφορά σημαίνει περισσότερη απώλεια βιταμινών και μετάλλων.

Ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το κριθάρι, αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο μιας υγιεινής, περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής. Γενικά, τα δημητριακά απαιτούν λιγότερο νερό από άλλες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, μια θερμίδα δημητριακών απαιτεί 0,13 γαλόνια νερού για να αναπτυχθεί σε σύγκριση με 2,7 γαλόνια νερού ανά θερμίδα βοείου κρέατος, 0,55 γαλόνια νερού ανά θερμίδα φρούτου και 0,35 γαλόνια ανά θερμίδα λαχανικού.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες. Μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα προσβολής ή θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, του στομάχου και καρκίνους του οισοφάγου.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για το κλίμα, επειδή εκπέμπουν λιγότερο CO2 (κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής) σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, η παραγωγή 100 γραμμαρίων πρωτεΐνης με τη μορφή ξηρών καρπών θα εκπέμπει 0,26 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Εν τω μεταξύ, τα αυγά θα εκπέμπουν 4,21 κιλά, τα πουλερικά θα εκπέμπουν 5,7 κιλά και το βόειο κρέας θα εκπέμπουν 49,89 κιλά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Από διατροφικής άποψης, οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Μια μελέτη του 2020 από το Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι από τους 100.000 συμμετέχοντες στη μελέτη, εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον μισή μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα (1/2 ουγκιά ή μια μικρή χούφτα) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικό σε μια περίοδο τεσσάρων ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Μανιτάρια

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα από το παντοπωλείο σας, τα μανιτάρια είναι μοναδικά με την έννοια ότι είναι μύκητες, όχι λαχανικά. Ξεχωρίζουν από κλιματική άποψη επειδή μπορούν να αναπτυχθούν στα απόβλητα άλλων καλλιεργειών, όπως φλοιοί αμυγδάλου, στάχυα καλαμποκιού και φλούδες βαμβακιού, γεγονός που μειώνει τη σπατάλη τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η καλλιέργεια μανιταριών απαιτεί επίσης σχετικά ελάχιστη γη και νερό και απελευθερώνει μικρότερες ποσότητες CO2. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το μυκήλιο – η ύλη μανιταριών που αναπτύσσεται υπόγεια – μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στο συνθετικό πλαστικό.

Η κατανάλωση μανιταριών είναι επίσης καλή για εσάς. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Food & Nutrition Research αξιολόγησε τον διατροφικό αντίκτυπο της προσθήκης τριών ουγγιών (περίπου ένα φλιτζάνι) ωμά μανιταριών στις επί του παρόντος προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές τροφίμων του USDA. Τι βρήκαν; Αυτές οι τρεις ουγγιές μανιταριών οδήγησαν σε αύξηση μόνο 1% στις συνολικές θερμίδες, αλλά 8-12% αύξηση στο κάλιο, 12-18% άλμα στη ριβοφλαβίνη (Β2) και 67-90% αύξηση της βιταμίνης D.

Τροφές που πρέπει να περιορίσετε σε μια κλιματική διατροφή

Τα τρόφιμα που συνηθέστερα αποφεύγουν οι κλιματολόγοι λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στον πλανήτη περιλαμβάνουν:

κόκκινο κρέας

γαλακτοκομικά προϊόντα

Φοινικέλαιο

Ζάχαρη

Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Διαβάστε επίσης 

Οι 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Καθαρή διατροφή: Η τάση των food bloggers για απώλεια βάρους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.