Σόδα ή φυσικό ανθρακούχο νερό; Ποιες είναι οι διαφορές

Η σόδα είναι τεχνικά ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες όπως το νερό, ωστόσο όπως αναφέρει ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan, στην πραγματικότητα, δεν θα βρείτε με κανένα τρόπο, τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Η σόδα ουσιαστικά είναι το καθαρό ή μεταλλικό νερό στο οποίο έχει προστεθεί αέριο διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση. Έχοντας ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός αφρώδους ποτού που είναι επίσης γνωστό ως ανθρακούχο νερό, σόδα και αεριούχο νερό.

Ορισμένα από αυτά έχουν πρόσθετα, όπως γλυκαντικά ή αρώματα φρούτων, αλλά το απλό ανθρακούχο νερό αποτελείται κυρίως από νερό και διοξείδιο του άνθρακα χωρίς άλλα πρόσθετα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το everydayhealth.com, δεν θα πρέπει να συγχέεται η σόδα, με το φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό και το τόνικ καθώς αποτελούν διαφορετικές κατηγορίες. Το φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό, λαμβάνεται κατευθείαν από φυσική πηγή, περιέχοντας μεταλλικά και θειούχα συστατικά.

Για την κατανάλωση σόδας έχουν διατυπωθεί αρκετές επιφυλάξεις, καθώς έχει αναφερθεί πως στερεί πολύτιμο ασβέστιο από τα οστά μας και ότι καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Ποια είναι όμως η επιστημονική αλήθεια;

Σόδα ή ανθρακούχο νερό; Ποιες είναι οι διαφορές

Διατροφικά μιλώντας, το νερό είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε είδος σόδας στην αγορά. Η σόδα από την άλλη, προσπαθεί με τον τρόπο της να μιμηθεί τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του φυσικού ανθρακούχου νερού. Σε αυτή την προσπάθεια , η σόδα περιέχει εκτός από το νερό, διοξείδιο του άνθρακα, αλάτι και την ομώνυμη διττανθρακική σόδα. Πρόσφατη μελέτη της Mayo Clinic), κατέδειξε την προστατευτική δράση της διττανθρακικής σόδας στην στοματική υγιεινή.

Εδώ, αν και οι θερμίδες δεν αλλάζουν, το αλάτι είναι η προσθήκη που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να αποφύγετε το αλάτι (π.χ. υπέρταση), η σόδα δεν αποτελεί τη καλύτερη επιλογή.

Το ανθρακούχο νερό αποτελεί εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να αλλάξετε για λίγο την αίσθηση του νερού. Μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση του απογευματινού καφέ, αφού δε θα σας κρατήσει το βράδυ μακριά από το κρεβάτι, όπως θα έκανε ο καφές, και επιπλέον μπορεί να λειτουργήσει σαν ποτό στις βραδινές σας εξόδους που δε θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την πέψη με βελτίωση της ικανότητας κατάποσης και μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Είναι επίσης ένα ποτό χωρίς θερμίδες που προκαλεί μια ευχάριστη, αφρώδη αίσθηση. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν από το απλό νερό.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να απορρίψουμε αυτό το ρόφημα σίγουρα όμως το καθαρό φιλτραρισμένο μεταλλικό νερό δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Διαβάστε επίσης 

Λάδι: Πώς να αποθηκεύετε σωστά το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το σησαμέλαιο

Πώς θα χάσεις κιλά πίνοντας καφέ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.