Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφίμων; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφίμων; Ας πούμε την αλήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς δεν εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το πεπτικό μας σύστημα για εμάς. Συνήθως, μόλις το φαγητό φύγει από το στόμα μας, φεύγει και από το μυαλό μας.

Τι συμβαίνει όμως με το φαγητό αφού το καταπιείτε; Το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελείται από πολλά πολύπλοκα, κρίσιμα όργανα.

Τι συμβαίνει κατά την πέψη των τροφίμων;

Προφανώς, το πρώτο βήμα για την πέψη της τροφής είναι να το βάζετε στο στόμα σας και να το μασάτε—αλλά τα δόντια δεν κάνουν όλη τη δουλειά σε αυτό το σημείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι σιελογόνοι αδένες υγραίνουν επίσης το φαγητό σας, διευκολύνοντας οτιδήποτε τρώτε να περάσει από τον οισοφάγο όταν καταπίνετε, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών (NIDDK).

Αφού κάνει το δρόμο του προς τον οισοφάγο, η τροφή φτάνει στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας μυς που χαλαρώνει για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει στο στομάχι. Στη συνέχεια, οι μύες του στομάχου αναμειγνύουν το φαγητό με πεπτικούς χυμούς και οι αδένες που βρίσκονται στην επένδυση του στομάχου παράγουν ένζυμα και οξύ του στομάχου που βοηθούν το φαγητό να διασπαστεί περαιτέρω.

Στη συνέχεια, το φαγητό περνά από το λεπτό και το παχύ έντερο σας. Στο λεπτό έντερο, τα χωνεμένα θρεπτικά συστατικά και το νερό απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και στο παχύ έντερο, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται σε κόπρανα, τα οποία μετακινούνται στο ορθό. Το ορθό, το οποίο βρίσκεται στο κάτω άκρο του παχέος εντέρου, αποθηκεύει τα κόπρανα έως ότου ωθηθούν προς τα έξω κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Πόσο διαρκεί συνήθως η όλη διαδικασία της πέψης;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε την τροφή—από τη στιγμή που τη βάζετε στο στόμα σας μέχρι τη στιγμή που την εκκρίνετε—εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Συνολικά, χρειάζονται από δύο έως πέντε ημέρες για να χωνέψουν τα τρόφιμα οι άνθρωποι», λέει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone, λέει στο Health. «Δεν είναι το ίδιο σε όλους», προσθέτει.

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, αλλά για αρχή, το είδος του φαγητού που τρώτε παίζει ρόλο. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την πέψη σας, λέει η Δρ De Latour. Προσθέτει ότι οι απλούστερες τροφές , (δηλαδή οι μη επεξεργασμένες τροφές) είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν επειδή για το σώμα σας είναι πιο δύσκολο να διασπάσει πολύπλοκες χημικές ουσίες που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Τα σύνθετα σάκχαρα, τα φαγητά πλούσια σε λιπαρά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες θα χρειαστούν περισσότερο», λέει η Christine Lee, MD, γαστρεντερολόγος στην Cleveland Clinic. Το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται με την ηλικία.

Παθήσεις υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο πέψης των τροφίμων

Μια σειρά από καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με τη MedlinePlus, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, οι πιο κοινές μεταξύ αυτών είναι ο καρκίνος, η καούρα, η δυσανεξία στη λακτόζη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου .

Εάν υποψιάζεστε ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά – για παράδειγμα, εάν έχετε τακτικά διάρροια ή έχετε δυσκοιλιότητα – είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα.

Μπορεί να γίνει μία σειρά εξετάσεων για την αξιολόγηση αυτής της περιοχής του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κολονοσκοπήσεων. Εάν ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, ο γαστρεντερολόγος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι προκαλεί προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι πολλά πεπτικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης

Αρθροπλαστική ώμου: Ο ρόλος της νέας τεχνολογίας

Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στην εξοικονόμηση δαπανών Δημόσιας Υγείας

Oι πολυεθνικές, ο ανδροκρατούμενος ΣΦΕΕ, οι γυναίκες της PIF και οι κλινικάρχες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.