Γλουτένη και ημικρανία: Η σχέση αυτή προκαλεί πόνο

Η ημικρανία είναι πιο συχνή σε άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική κατάσταση που προκαλεί μέτριους έως σοβαρούς πονοκεφάλους, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και ευαισθησία στο φως.

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί διάφορα συμπτώματα όταν ένα άτομο έχει δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά καταναλώνει τροφές με γλουτένη.

Η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη επηρεάζει γύρω στο 1,4% του γενικού πληθυσμού ενώ από τα άτομα με ημικρανία το 2,4% έχει κοιλιοκάκη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και ημικρανίας έγκειται στη σύνδεση μεταξύ γαστρεντερολογικού και νευρικού συστήματος.

Πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο που έχει η γλουτένη στην ημικρανία σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.

Τι είναι η γλουτένη και είναι τελικά ανθυγιεινή;

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτούς τους κόκκους, όπως πολλά ψωμιά, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, περιέχουν γλουτένη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν καταναλώνουν προιόντα γλουτένης, αλλά μερικοί έχουν.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό:

  • Κοιλιοκάκη: Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στην επένδυση του λεπτού εντέρου όταν κάποιος τρώει τροφή που περιέχει γλουτένη ή έχει έρθει σε επαφή με γλουτένη.

Υπάρχουν πάνω από 200 γνωστά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι η ημικρανία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα και κόπωση.

  • Αλλεργία στο σιτάρι: Ένας άλλος πιθανός λόγος που ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μετά την κατανάλωση ψημένων προϊόντων ή ζυμαρικών είναι η αλλεργία στο σιτάρι.

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα πιθανό σύμπτωμα αλλεργίας στο σιτάρι, μαζί με το φτέρνισμα, τη βουλωμένη ή καταρροή στη μύτη, ένα εξάνθημα με φαγούρα και πεπτικά συμπτώματα.

  • Ευαισθησία στη μη γλουτένη (NCGS): Η ευαισθησία NCGS προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με την κοιλιοκάκη, αλλά τα άτομα που επηρεάζονται δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Δεν είναι σαφές εάν αυτή η ευαισθησία προκαλείται από γλουτένη ή από άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη.

Υπάρχει σχέση μεταξύ γλουτένης και ημικρανίας;

Σε άτομα με κοιλιοκάκη, ναι – υπάρχει σχέση μεταξύ γλουτένης και ημικρανίας.

Σε μια μελέτη του 2019, το 32,5% των ατόμων που είχαν κοιλιοκάκη παρουσίασαν ημικρανία χωρίς αύρα, ενώ το 15,4% εμφάνισε ημικρανία με αύρα.

Η αύρα είναι προσωρινές αισθητηριακές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν πριν από μια κρίση ημικρανίας.

Αυτά τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τον επιπολασμό της ημικρανίας στον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η σχέση οφείλεται στον αντίκτυπο της κοιλιοκάκης στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ασυνήθιστες αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε άτομα με αυτές τις δύο καταστάσεις.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η γλουτένη συμβάλλει στην ημικρανία σε άτομα με και χωρίς κοιλιοκάκη.

Η γλουτένη είναι η αφορμή για μία κρίση ημικρανίας;

Ενώ η ημικρανία είναι πιο συχνή σε άτομα με κοιλιοκάκη, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο αν προκαλεί άμεσα επεισόδια ημικρανίας.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μειώνει τη συχνότητα πονοκεφάλου ημικρανίας σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση μελετών το 2021 δείχνει ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη οδήγησε μόνο σε σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένα άτομα.

Μερικές φορές, εξαρτάται από το πόση γλουτένη τρώει κάποιος ή αν έχει εκτεθεί σε πολλούς παράγοντες ενεργοποίησης την ίδια ημέρα.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Κιρσοί: Αισθητική αποκατάσταση με laser

Οι λόγοι, για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τη σταφίδα στη διατροφή σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.