Πότε το αλάτι γίνεται επικίνδυνο για την υγεία μας

Το νάτριο είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής. Ως ηλεκτρολύτης, το νάτριο είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ομοιόστασης στο σώμα, γεγονός που επιτρέπει σε πολλές σωματικές λειτουργίες να λειτουργούν ομαλά και σταθερά.

Ωστόσο, εάν καταναλώνετε πολύ νάτριο, αυτό μπορεί να ρίξει την ισορροπία του σώματός και να προκαλέσει αρκετές άμεσες παρενέργειες.

Οι πιο πρόσφατες Οδηγίες Διατροφής USDA συνιστούν στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως, που ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Η American Heart Association (AHA) προτείνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να μειώσουν την πρόσληψή τους σε μόλις 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως για να διατηρήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα.

Παρακάτω, θα δείτε τι μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε νάτριο, καθώς και δύο μακροπρόθεσμες επιδράσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού.

Κατακράτηση υγρών

Έχει αισθανθεί ποτέ πρήξιμο στην κοιλιά σας αφού φάγατε κάτι εξαιρετικά αλμυρό, όπως μια σακούλα πατατάκια ή ένα γρήγορο φαγητό; Είναι φυσικό το σώμα σας να φουσκώνει ή να αισθάνεται πρήξιμο, αφού καταναλώσατε κάτι που είναι πλούσιο σε νάτριο.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά σας θα διατηρήσουν κάθε επιπλέον νερό που πίνετε για να αντισταθμίσουν κάθε επιπλέον νάτριο που καταναλώσατε σε μια προσπάθεια να διατηρήσετε μια συγκεκριμένη αναλογία νατρίου-νερού στο σώμα σας. Εκτός από την κοιλιά σας, μπορεί να αισθάνεστε πρήξιμο σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στα χέρια και τα πόδια σας.

Μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα διψασμένοι

Μιλώντας για κατανάλωση επιπλέον νερού, όταν τρώτε κάτι γεμάτο νάτριο, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα σας και ακόμη και αύξηση της έντασης της δίψας σας. Ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη του σώματός σας να διατηρήσει αυτή την πολύ συγκεκριμένη αναλογία νατρίου-νερού.

Εάν έχετε πονόλαιμο, μπορεί να εμφανίσετε ξηροστομία σχεδόν αμέσως μετά από γαργάρες με αλμυρό νερό για λίγα λεπτά.

Αύξηση αρτηριακής πίεσης

Εάν τρώτε μια σημαντική ποσότητα αλμυρών τροφίμων είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μια προσωρινή αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο όγκο αίματος μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες σας. Ωστόσο, αυτή η διακύμανση των επιπέδων δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους μετά την κατανάλωση γεύματος με αλάτι.

Η τακτική κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, οπότε φροντίστε να ελέγχετε την πρόσληψη αλμυρών τροφίμων!

Αύξηση κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Μια πιθανή μακροπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης υπερβολικού νατρίου είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλεί αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και ως εκ τούτου, οδηγεί σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.

Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και πρόωρου θανάτου.

Πηγή: eatthis.com

Διαβάστε επίσης 

Η αποτύπωση της μητέρας από το παιδί της, ειδικά όταν του λείπει

Ο Θάνος Πλεύρης αποκαλύπτει πως έβγαιναν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Η πειθώ της κας Θεοδωρίδου, οι αντιδρώντες γιατροί, η ανύπαρκτη Κοτανίδου και στο βάθος Μπίνης

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.