«Αδυνάτισες»: Eίναι, όντως, κομπλιμέντο; Πώς επηρεάζει η εικόνα σώματος

Όλοι μας, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, γυναίκες και άνδρες έχουμε δικαίωμα να αισθανόμαστε όμορφα με το σώμα μας και να έχουμε αυτοπεποίθηση για αυτό. Αρκετές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας αναδεικνύουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως γυναικών, που δεν αισθάνονται τόσο άνετα με το σώμα τους.

Σε μια πρόσφατη βρετανική έρευνα αναδείχθηκε το γεγονός ότι περίπου το 20% του πληθυσμού νιώθει ντροπή, το 34% νιώθει αρνητικά και το 19% νιώθει αηδιαστικά για το σώμα του.

Μεταξύ των εφήβων, το 37% νιώθει αναστατωμένο και το 31% ντροπή για την εικόνα του σώματός του.

«Αδυνάτισες»: Eίναι, όντως, κομπλιμέντο; Πώς επηρεάζει η εικόνα σώματος
Η Δρ. Ειρήνη Χριστάκη

“Πρόκειται, λοιπόν, για ένα στρεσογόνο θέμα, που αφορά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μπορεί να προκαλεί ιδιαίτερο άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά να επηρεάζει και την διατροφική συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου”, εξηγεί στο Healthstories η Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Symmetria.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα αναδεικνύουν ότι η ικανοποίηση και η αυτοεκτίμηση από την καλή εικόνα σώματος συμβάλλουν περισσότερο στην συνολική ευεξία και περιορίζουν τον κίνδυνο για ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η βάση στην οικογένεια

Ο τρόπος, που οι εμπειρίες και το περιβάλλον μας επηρεάζουν την εικόνα σώματος, είναι διαφορετικός για τον κάθε άνθρωπο. Η διαμόρφωση της εικόνας ξεκινά από το οικογενειακό και από το στενό φιλικό περιβάλλον, καθώς ο τρόπος, με τον οποίο εκφράζονται οι γονείς μας και οι φίλοι μας για το σώμα τους και για το σώμα των υπόλοιπων, καθορίζει τον τρόπο που βλέπουμε και εμείς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Τύπος φαίνεται να επηρεάζουν, επίσης, την διαμόρφωση της εικόνας σώματος, με τους εφήβους να είναι λιγότερο ανθεκτικοί στον βομβαρδισμό και στην πίεση για το ιδανικό σώμα.

“Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε υπόψη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτά τα ποσοστά αρνητικής εικόνας σώματος. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Οργανισμού Ψυχικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, είναι σημαντικό να προσέχει κανείς τον τρόπο, που μιλάει για το σωματικό βάρος των άλλων ή το δικό του.

Πολλές φορές εκφραζόμαστε με τρόπο, που να υπονοεί ότι το σωματικό βάρος σχετίζεται με την αξία ή την ελκυστικότητα του ανθρώπου, όπως, για παράδειγμα, όταν συναντήσουμε έναν φίλο ή μια φίλη και πούμε ασυνείδητα: «Έχεις ομορφύνει, αδυνάτισες;». Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, ίσως και ευχάριστο εκείνη τη στιγμή, αλλά σε βάθος χρόνου συμβάλλει στην αρνητική εικόνα για το σώμα μας”, επισημαίνει η Δρ. Χριστάκη.

Η διαμόρφωση της εικόνας σώματος ξεκινά πολύ νωρίς, κατά την ανάπτυξη των παιδιών – περίπου στα 3 έτη – και για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει εκπαίδευση των γονέων, των επαγγελματιών υγείας και των φροντιστών των παιδιών, ώστε να ενθαρρύνεται η καλή εικόνα σώματος.

Στη Μεγάλη Βρετανία το 37% των κοριτσιών και το 21% των αγοριών στην εφηβεία αναφέρουν ότι η ανησυχία τους για το σώμα τους ξεκινά από τον σχολιασμό ανθρώπων της στενής οικογένειας για το σώμα.

Οι καλές διατροφικές συνήθειες

Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ενθαρρυντικοί και να επικεντρώνονται στις καλές διατροφικές συνήθειες και στις συνήθειες άσκησης των παιδιών, συμβάλλοντας, έτσι, στην αυτοπεποίθηση και στη θετική εικόνα του εαυτού.

Οι κοντινοί οικογενειακοί φίλοι και ο κοινωνικός περίγυρος του παιδιού, επίσης, μπορεί να επηρεάσει αρκετά την εικόνα σώματος, τόσο άμεσα – σχολιάζοντας το σώμα του παιδιού – όσο και έμμεσα – όταν εκφράζουν τις ανησυχίες για τους ίδιους ή για τρίτους. Επειδή όλα αυτά τα μηνύματα, που λαμβάνει ένα παιδί, επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή του και την διαμόρφωση των προτύπων του, είναι σημαντικό να προστατευτούν τα παιδιά από λάθος μηνύματα.

“Επιπλέον, εκτός από τα παιδιά, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε και τον εαυτό μας από την σύγχυση που επικρατεί για την αυτοαξία και για την εικόνα μας, αλλά και να κατανοήσουμε ότι το σώμα μας μας ανήκει και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το κρίνει – ακόμη και αν θεωρητικά η κριτική είναι καλή“, καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Που γίνονται δωρεάν έλεγχοι για τον κορονοιό σήμερα 2/9

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους – Το πλάνο που εξετάζεται ενόψει του χειμώνα

Mε αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.