Βάλε φρένο στη δυσπεψία μια για πάντα

Πόνος στο στομάχι, φουσκώματα, ενοχλήσεις, μετά από ένα γεύμα. Η δυσπεψία είναι μια κατάσταση πάρα πολύ συχνή, αλλά υπάρχουν τρόποι να της βάλουμε “φρένο” μια για πάντα.

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να συνδέονται με τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, εγκυμοσύνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Όταν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, τότε αναφερόμαστε στη «λειτουργική δυσπεψία».

Ο ρόλος των ενζύμων

Η δράση τους μέσα στον οργανισμό μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Διαθέτουμε περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες ενζύμων στο σώμα μας και χρησιμεύουν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταβολικών διεργασιών, για τη διατήρηση ενός ισχυρού οργανισμού.

Το στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο παράγουν κάποια πεπτικά ένζυμα. Αλλά η πλειονότητα των ενζύμων παράγεται στο πάγκρεας, τα οποία καταλήγουν στο λεπτό έντερο για να βοηθήσουν περαιτέρω στη διάσπαση της τροφής σε πεπτίδια, απαραίτητα λιπαρά, σάκχαρα.

Οι βασικές κατηγορίες ενζύμων είναι η αμυλάση (που διασπά τους υδατάνθρακες), οι λιπάσες (διασπούν τα λίπη), οι πρωτεάσες και οι πεπτιδάσες (διασπούν τις πρωτεΐνες) και η λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος

Tips για καλύτερη πέψη

▶ Μάσα καλά: Επειδή όλα ξεκινούν από τη μάσηση της τροφής, προσπάθησε να μασάς σχολαστικά την τροφή σου.

▶ Όταν καταπίνουμε αέρα, αυξάνονται τα συμπτώματα του φουσκώματος, που συνδέονται με τη δυσπεψία. Απόφευγε τις τσίχλες και προσπάθησε να μην πίνεις τα ροφήματα με καλαμάκι.

▶ Μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής αυξάνει την πίεση στο στομάχι. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο θα τρως θα πρέπει να είναι ήσυχο και να σε ηρεμεί.

▶ Περιόρισε την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και αλκοόλ, ειδικά αν το στομάχι σου είναι άδειο.

▶ Απόφευγε τροφές που επιβαρύνουν το στομάχι, όπως τηγανητά φαγητά, πικάντικες τροφές, λιπαρά κρέατα, γλυκά με σιρόπια και ξηρούς καρπούς και λαχανικά, που προκαλούν αέρια, όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.ά.

▶ Μετά το φαγητό προσπάθησε να μην ξαπλώνεις. Περίμενε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το τελευταίο γεύμα και φυσικά απόφυγε την ινδική ή μεξικάνικη κουζίνα για βραδινό…

▶ Απόφυγε να φοράς ρούχα, που είναι στενά στην κοιλιά, αφού μπορεί να οξύνουν το πρόβλημα της δυσφορίας.

▶ Μην ασκείσαι με γεμάτο στομάχι. Ασκήσου πριν από το γεύμα ή, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το γεύμα, να έχεις καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ.

▶ Τέλος, να γνωρίζεις ότι το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα και στη διαδικασία της πέψης. Άλλος ένας καλός λόγος για να το κόψεις!

Μήπως έχεις πρόβλημα με τη λακτόζη;

Βάλε φρένο στη δυσπεψία μια για πάντα
Η κα Αστερία Σταματάκη

Aν έχεις γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πιθανόν να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Προτίμησε γιαούρτι και τυρί, που έχουν λιγότερη λακτόζη, αντί για γάλα. Επίσης, στην αγορά υπάρχει γάλα με λιγότερη λακτόζη, το οποίο είναι πιο ανεκτό.

Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, PhD cand ΜSc στην κλινική διατροφή

Διαβάστε επίσης

Κικίλιας: Έτοιμοι για 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους

Λίγες οι πιθανότητες να κολλήσει ο κορονοϊός από τα χρήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.