10 σούπερ τροφές που μας προστατεύουν όλο το χρόνο

Όλοι θα θέλαμε μέσα από τη διατροφή μας να μπορούσαμε να γίνουμε άτρωτοι απέναντι σε μικρόβια και ανθεκτικοί σε οποιαδήποτε κακουχία. Γίνεται όμως αυτό;

“Αποδεδειγμένα κάποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη φυσική άμυνα του οργανισμού”, αναφέρει η Εύα Καφετζή, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc. Και μας δίνει παρακάτω τις δέκα σούπερ τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προφυλάσσουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς:

1. Πορτοκάλι

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.

2. Σκόρδο

Είναι πλούσιο σε αλυσίνη, η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.

3. Μαϊντανός

Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Ο νωπός χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.

4. Πιπεριά

Είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & β-καροτένιο και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Ελαιόλαδο

Χαρακτηρίζεται για το υψηλό περιεχόμενό του σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Κρεμμύδι

Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τα κρυολογήματα.

7. Μπρόκολο

Πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεΐνη και σουλφοραφάνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από τον καρκίνο. Επιπλέον, δρα κατά του έλκους και αποτρέπει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

8. Μέλι

Πλούσιο σε ένζυμα, αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

9. Λεμόνι

Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

10. Γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και με τον τρόπο αυτό ευνοεί την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε για τον κορονοϊό είναι τα εμβόλια

 

Με αυτά τα 5 πράγματα φέρνετε τους κοριούς στο σπίτι σας

 

ΕΟΠΥΥ: Με SMS η ενημέρωση του ασφαλισμένου για κάθε πράξη στο ΑΜΚΑ του

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.