Διατροφή: To top 5 των καλοκαιρινών επιλογών και από τι μας προστατεύουν

Οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι ταυτισμένες με την εποχή του καλοκαιριού. Δροσιστικά και πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία τα κόκκινα φρούτα και τα πράσινα λαχανικά αποτελούν τις πλέον καλοκαιρινές προτάσεις για τα γεύματα και τα σνακ.

Το top 5 των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών:

Κεράσια

Μια μερίδα κεράσια (21 κεράσια ή περίπου 1 φλιτζάνι) έχει 90 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης C. Τα κεράσια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδών ουσιών με αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι τα κεράσια μειώνουν το οξειδωτικό στρες, τους μυικούς πόνους από την γυμναστική αλλά και την αρτηριακή πίεση. Βελτιώνουν επίσης τον ύπνο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν εκείνους που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας. Απολαύστε τα φρέσκα, σε φρουτοσαλάτες, ή σε παγωμένο γιαούρτι ή παγωτό.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη χόρτα έχουν περίπου 10 έως 20 θερμίδες ανά φλιτζάνι και παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποτροπή καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και πολλές άλλες καταστάσεις.

Το μαρούλι, η ρόκα, το κάρδαμο είναι εποχιακά λαχανικά που απογειώνουν τις καλοκαιρινές σαλάτες ή τα σάντουιτς, ενώ μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση σε κρύες σούπες, πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυμαρικών.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι μία υπερτροφή που παρέχει στον οργανισμό μια σειρά θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο, κ.λπ..

Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει μόλις 45 θερμίδες και παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορεί να μειώσουν την επιβλαβή LDL χοληστερόλη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλους παράγοντες κινδύνου για άλλες χρόνιες ασθένειες.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients αναφέρει ότι 2,5 φλιτζάνια φράουλες την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες βελτιώνουν την απόκριση στην ινσουλίνη αλλά και τις τιμές χοληστερίνης.

Ντομάτες

Οι ντομάτες του καλοκαιριού είναι ανώτερες από τις ντομάτες που μπορείτε να αγοράσετε οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών και εξαιρετικά χαμηλές σε θερμίδες, μόλις 20 θερμίδες η μία μεσαίου μεγέθους ντομάτα.

Είναι η πιο σημαντική πηγή λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία της όρασης, παρέχει αντικαρκινικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistry διαπίστωσε ότι η πρόσληψη λυκοπενίου συσχετίστηκε αντιστρόφως με την πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες, τον καρκίνο του προστάτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο και την ανδρική υπογονιμότητα.

Προσθέστε φρέσκες ντομάτες στην πρωινή ομελέτα σας, στην καλοκαιρινή σαλάτα ή το σάντουιτς. Οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Καρπούζι

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο! Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6 και C, ανόργανα άλατα καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, καθώς και σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.

Το καρπούζι έχει νερό σε ποσοστό 92% νερό, οπότε είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενυδάτωσης του οργανισμού.
Απολαύστε το καρπούζι μόνο του ή σε φρουτοσάλατα και νιώστε την καλοκαιρίνη αύρα του.

Πηγή: health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Tο πρόσωπο της δίαιτας και πως το αδυνάτισμα δεν θα σας προσθέσει χρόνια

Κάθε θαλάσσιο σπορ και ο τραυματισμός του

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.