Η διατροφή είαι γνωστό ότι επηρεάζει τα δόντια και μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η εμφάνιση της ουλίτιδας σχετίζεται και με όσα τρώμε.
Μέχρι σήμερα, ο νούμερο 1 ένοχος για την κακή στοματική υγεία ήταν η ζάχαρη. Τώρα, ερευνητές από τη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρέας και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη φλεγμονή της ουλίτιδας.
Όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι έχουν καλύτερη υγεία των ούλων και χαμηλότερα ποσοστά ουλίτιδας και φλεγμονής, καταλήγουν στην έρευνα τους οι επιστήμονες του King’s College London. Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Periodontology».
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 200 νοσοκομειακοί ασθενείς στη Βρετανία, για τους οποίους έγιναν οδοντιατρικές εξετάσεις και λήφθηκαν δείγματα αίματος. Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα, ασθενείς των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών δεικτών.
Αντίθετα, τα άτομα που δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή έτειναν να έχουν πιο σοβαρή ουλίτιδα, ειδικά αν κατανάλωναν συχνά κόκκινο κρέας. Σε αυτούς οι ερευνητές παρατήρησαν επιπλέον υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.
Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Gaslighting: Η ψυχολογική χειραγώγηση κυριαρχεί στα νοσοκομεία – Το τεστ των 2 λεπτών από το ΕΚΠΑ
Τσάι matcha: 5 πιθανές παρενέργειες, αν πίνετε πάνω από 2 φλυτζάνια την ημέρα