Η φλεγμονή και οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες συζητούνται πολύ στις μέρες μας, ειδικά όταν μιλάμε για τις αρθρώσεις και για κάποια λαχανικά.
Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος σε μια ασθένεια, έναν τραυματισμό ή για κάτι που εισβάλει στο σώμα, όπως μικρόβια ή τοξικές χημικές ουσίες. Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική και σημαντική διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να αντιμετωπίσει μία κατάσταση.
Όταν το σώμα εντοίζει μια λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απελευθερώνοντας διάφορες χημικές ουσίες που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Αυτή η εισροή ανοσοκυττάρων και υγρών προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και θερμότητα. Για παράδειγμα, ο πυρετός είναι μια φλεγμονώδης απόκριση.
Ωστόσο, όταν η φλεγμονή επιμένει για περισσότερο από το συνηθισμένο, θεωρείται χρόνια φλεγμονή και μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένους καρκίνους, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, γαστρεντερικά νοσήματα, πνευμονοπάθειες, άγχος και κατάθλιψη και άλλα.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από στρες, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου, ορμονικές ανισορροπίες, κακό ύπνο, κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Μπορεί επίσης να προκληθεί από τη διατροφή. Τα πιο επιβλαβή τρόφιμα είναι όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι ή ραφιναρισμένα άμυλα. Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες.
Οι τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν τη φλεγμονή είναι:
- Όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 (όπως σολομός, γαύρος, σπόροι chia και καρύδια)
- Φρούτα, ειδικά τα μούρα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Μπαχαρικά όπως κουρκουμάς και σκόρδο
- Πράσινο τσάι.
5 λαχανικά που μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα λαχανικά που περιέχουν χημικές ενώσεις που ονομάζονται αλκαλοειδή. Ένα τέτοιο αλκαλοειδές είναι η σολανίνη, η οποία δρα ως φυσικό εντομοκτόνο για την καταπολέμηση παρασίτων και μυκήτων. Η σαλανίνη βρίσκεται στα ακόλουθα λαχανικά:
- Πατάτες
- Ντομάτες
- Πιπεριές
- Ζαχαρότευτλα
- Μελιτζάνα
Γενικά, η σολανίνη δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Ωστόσο, μπορεί να είναι τοξική εάν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες. Π.χ. οι πατάτες πρασινίζουν, επειδή με τον καιρό απελευθερώνουν πολύ περισσότερη σολανίνη από το συνηθισμένο.
Μια μελέτη σχετικά με μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα που ακολουθούσαν άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, έδειξε ότι τα λαχανικά που περιέχουν σολανίνη μπορούν να βλάψουν το βλεννογόνο του εντέρου, επιδεινώνοντας έτσι τη φλεγμονή.
Βέβαια, είναι εξαιρετικά απίθανο να περιοριστεί ο πόνος των αρθρώσεων ή της φλεγμονής, αν κάποιος ασθενής περιορίσει τα συγκεκριμένα λαχανικά. Ωστόσο, η υπερβολική λήψη σολανίνης, μπορεί να επιδεινώσει τις ενοχλήσεις.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Χειρουργική αντιμετώπιση, χωρίς μέθη και χωρίς πόνο, με τη μέθοδο WALANT
Η Ελλάδα στο ραντάρ ξένων εταιρειών για επενδύσεις – Οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό