Την έχουμε γνωρίσει ως υπερτροφή που είναι πλούσια σε φυτικές, πρωτεΐνες και μέταλλα, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια, μετά την κατανάλωσή της.
Ο λόγος για την κινόα, η οποία αν και είναι σπόρο, κατατάσσεται στα δημητριακά. Δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι πηγή αμινοξέων και γενικά είναι μία καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν μια φυτική διατροφή ή για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα με την κινόα, τα οποία μπορεί να προκύψουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες ή σαπωνίνες, φυσικών ενώσεων που μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα.
Διατροφική αξία
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η διατροφική ανάλυση ενός φλιτζανιού μαγειρεμένης κινόα έχει ως εξής:
- Θερμίδες: 222
- Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
- Λίπος: 3,55 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 39 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
Οφέλη για την υγεία από την κινόα
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Η κινόα περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι, καθιστώντας την ένα εξαιρετικό υποκατάστατο των παραδοσιακών δημητριακών, σύμφωνα με το Nutrition Source.
Πλούσια σε φυτικές ίνες: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα παρέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
Θρεπτικά συστατικά: Η κινόα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Antioxidants.
Κινόα και γαστρεντερικά προβλήματα: δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια
Αν και η κινόα προσφέρει πολλά οφέλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικές παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Συνηθισμένα παράπονα περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Κινόα και δυσκοιλιότητα
Η κινόα μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα, γιατί:
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά δεν είναι το πεπτικό σύστημα όλων συνηθισμένο σε μια απότομη αύξηση. Αν αλλάζετε δραστικά τη διατροφή σας με περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η κινόα, πρέπει να αυξάνετε σταδιακά την πρόσληψή τους με την πάροδο του χρόνου. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα.
Έλλειψη ενυδάτωσης: Οι φυτικές ίνες λειτουργούν καλύτερα όταν συνοδεύονται από επαρκή πρόσληψη νερού. Εάν καταναλώνετε κινόα αλλά δεν ενυδατώνεστε επαρκώς, μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα.
Κινόα και αέρια
Τα αέρια είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι μετά την κατανάλωση κινόα, μαζί με άλλα πεπτικά προβλήματα:
Ζύμωση φυτικών ινών: Καθώς οι φυτικές ίνες διασπώνται στα έντερα, υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου, παράγοντας αέρια ως υποπροϊόν. Εάν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή αερίων.
Σαπωνίνες: Η κινόα έχει μια φυσική επικάλυψη σαπωνινών—μιας ένωσης που μπορεί να είναι πικρή και ενδεχομένως ερεθιστική για το έντερο. Αν και οι σαπωνίνες μειώνονται με το καλό ξέπλυμα της κινόα πριν από το μαγείρεμα, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα ακόμη και σε ίχνη σαπωνινών.
Συμβουλές
Ξεκινήστε με μικρές δόσεις: Αν δεν έχετε συνηθίσει την κινόα, ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη της με την πάροδο του χρόνου.
Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα, ειδικά όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως η κινόα.
Ο χρόνος έχει σημασία: Είναι καλύτερο να τρώτε κινόα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως στο πρωινό ή στο μεσημεριανό γεύμα. Ο μεταβολισμός σας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά νωρίτερα μέσα στην ημέρα, βοηθώντας την πέψη, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nutrients.
Μαγειρέψτε σωστά: Να ξεπλένετε πάντα καλά την κινόα πριν το μαγείρεμα για να αφαιρέσετε τις σαπωνίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πεπτική δυσφορία.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πώς τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία