Ανοιξιάτικες υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας

Η Άνοιξη είναι μία εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανανέωση, την ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Ο ζεστός, φωτεινός καιρός και η ανθισμένη φύση μάς προκαλούν ευφορία. Oσον αφορά στη διατροφή, υπάρχουν οι υπερτροφές που ακούμε συνέχεια τελευταία. Αυτές οι υπερτροφές είναι στην ουσία καθημερινές τροφές που έχουμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας, αλλά συνδυάζουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. κάνουν αποτοξίνωση από τις μη θρεπτικές ουσίες, ενώ παράλληλα σου δίνουν ενέργεια.

Όπως λέει η διατροφολόγος, Lucy Jones, όσο περισσότερο προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τόσο πιο υγιεινή γίνεται η διατροφή μας, ωφελώντας την υγεία μας. Αναζήτησε, λοιπόν κι εσύ τις παρακάτω τροφές στις υπεραγορές και απόλαυσε τις φρέσκες γεύσεις της εποχής στα πιάτα σου.

Ανοιξιάτικες υπερτροφές

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια από τις πιο σημαντικές υπερτροφές,  για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Ενώ είναι αμφισβητήσιμο το αν τα τρόφιμα (ή τα συμπληρώματα διατροφής) είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, οι αγκινάρες έχει αποδειχτεί ότι έχουν τέτοια δράση.

Η γλουταθειόνη είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, την αντιγήρανση και τη μακροζωία.

Παντζάρια

Τα παντζάρια αποτελούν μια υπερ-τροφή για το συκώτι. Περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται βεταΐνη και έχει ισχυρή θετική επίδραση στην αποτοξίνωση του ήπατος και στη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό.

Πράσα

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και πολλές φυτικές ίνες. Τα πράσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες κατά το μαγείρεμα του λαχανικού, μετατρέπονται σε αλισίνη. Η αλισίνη διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η αλισίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι υποτιμημένα τρόφιμα, περιέχουν όμως θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες σε άλλα τρόφιμα. Μία από αυτές είναι το σελήνιο, το οποίο είναι ευεργετικό για τον μεταβολισμό.

Μαγειρεμένα, τα μανιτάρια αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή για την αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος, λέει η Jones. Πολλά συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, όχι όμως τα μανιτάρια.

Φράουλες

Οι φράουλες αποτελούνται κατά 90% από νερό, 10% από σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη) και φυτικές ίνες. Περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), βιταμίνη Β,  φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, άφθονο κάλιο,  ιώδιο, βρώμιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, λουτεΐνη,  φλαβονοειδή (όπως οι ανθοκυανίνες, η κερκετίνη, η καμφερόλη, και οι κατεχίνες), φαινολικές φυτοχημικές ουσίες  και διάφορα οξέα όπως σαλικυλικό και ελαγικό οξύ. Θερμιδικά αποδίδουν μόνο 46 kcal ανά 100 gr.

Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά

Βερίκοκα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μούρα, φράουλες, κεράσια, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, αρακά, αγκινάρες, σπαράγγια, ραπανάκια, είναι σημαντικές υπερτροφές.

Όλα τα κηπευτικά της Άνοιξης, είτε είναι φρούτα είτε λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση στα κύτταρα των ιστών του σώματος.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Υπερτροφές: Η απάντηση στην έλλειψη ενέργειας

10 υπερτροφές και ροφήματα που θα σας απαλλάξουν από την κυτταρίτιδα

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.