Το κρέας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη διατροφή. Η πρωτεΐνη από το κόκκινο κρέας είναι τρομερά χρήσιμη. Είναι ο πιο γρήγορος δρόμος να «στεγνώσεις» όταν τη συνδυάζεις με λαχανικά και φρούτα, αποφεύγοντας τα κορεσμένα λιπαρά ή τους υπερβολικούς υδατάνθρακες.
Η περιεκτικότητα σε λίπος φυσικά διαφέρει ανάλογα το είδος του κρέατος και από ποιο μέρος του σώματος του ζώου προέρχεται. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συστήνουν κατανάλωση άπαχων κομματιών κρέατος, όπως στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα, άπαχο χοιρινό ή βόειο κρέας, καθώς περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και καθόλου υδατάνθρακες.
Η διατροφολόγος Malina Linkas Malkani, προτείνει έναν χρυσό κανόνα: Γέμιζε το ¼ του πιάτου σου με μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας και συμπλήρωσε το υπόλοιπο με λαχανικά ή άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, για ένα ισορροπημένο γεύμα. Σύμφωνα με την Malkani, μέχρι 90g από άπαχο κόκκινο κρέας την ημέρα, είναι αποδεκτό.
Μοσχαρίσιο κρέας: Υπέρ και κατά
Υπέρ
- Το μοσχαρίσιο κρέας είναι γνωστό για την πλούσια γεύση του. Οι premium κοπές, όπως το ribeye ή το φιλέτο, προσφέρουν εξαιρετική τρυφερότητα και πλούσιο άρωμα που δύσκολα συγκρίνονται.
- Το μοσχαρίσιο κρέας είναι υψηλό σε πρωτεΐνες και σίδηρο, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.
- Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από κοπές μοσχαρίσιου κρέατος, καθεμία με τη δική της μοναδική υφή και γεύση, από το τρυφερό φιλέτο έως το ζουμερό T-bone.
Κατά
Το μοσχαρίσιο κρέας είναι συνήθως πιο ακριβό σε σύγκριση με το χοιρινό, ειδικά οι premium κοπές. Ορισμένες κοπές μοσχαρίσιου μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσοχή κατά το μαγείρεμα για να επιτευχθεί η επιθυμητή τρυφερότητα και γεύση.
Χοιρινό κρέας : Υπέρ και κατά
Υπέρ
- Το χοιρινό είναι συνήθως πιο οικονομικό σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο, καθιστώντας το προσιτή επιλογή για καθημερινά γεύματα.
- Το χοιρινό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών, από το ψητό στον φούρνο έως το τηγανητό.
- Το χοιρινό έχει μια ήπια γεύση που συνδυάζεται εύκολα με πολλά είδη μπαχαρικών και σαλτσών, επιτρέποντας πολλές γευστικές παραλλαγές.
Κατά
Μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αναφέρει η Malkani.
Αν και πλούσιο σε πρωτεΐνες, το χοιρινό δεν έχει την ίδια ποσότητα σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το μοσχαρίσιο.
Photo Shutterstock
Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Γιατί δεν χάνεις βάρος;
Όσπρια και ξηροί καρποί, πλούσια σε πρωτεΐνη, που «αντικαθιστούν» το κρέας