Η ζάχαρη δυναμιτίζει τις προσπάθειες που κάνετε για απώλεια βάρους και για ένα υγιές σώμα, οπότε επηρεάζει και την καρδιά.
Αν και οι γλυκές απολαύσεις προσφέρουν μια γρήγορη δόση χαράς στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία σας. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, διαβήτη και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Κλειδί είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία της καρδιάς.
Η ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατανθράκων που βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Δίνει στο σώμα μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Υπάρχουν διάφορα είδη σακχάρων, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Αν και τα φυσικά σάκχαρα από ολόκληρα τρόφιμα είναι συνήθως υγιεινά με μέτρο, τα προστιθέμενα σάκχαρα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.
Ζάχαρη και χοληστερόλη
Η φυσική ζάχαρη, όταν καταναλώνεται με μέτρο, συνήθως δεν βλάπτει τόσο. Ωστόσο, τα πρόσθετα σάκχαρα —ακόμα και σε μικρές ποσότητες— μπορεί να είναι προβληματικά. Τα πρόσθετα σάκχαρα περιλαμβάνουν γλυκαντικά όπως λευκή ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, μέλι και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Αυτά τα σάκχαρα είναι υψηλά σε θερμίδες αλλά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Εκτός από το ότι συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης και να βλάψουν το συκώτι σας, το οποίο παράγει χοληστερόλη.
Οι δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης:
Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (LDL): Συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, τα υψηλά επίπεδα LDL μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL): Γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη, η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας LDL από την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ για απομάκρυνση. Τα υψηλότερα επίπεδα HDL μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή LDL και μειωμένα επίπεδα HDL. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (354 ml) καθημερινά σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα HDL και υψηλότερα τριγλυκερίδια σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τριγλυκερίδια και ζάχαρη
Οι γλυκές συνήθειες στη διατροφή οδηγούν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την χοληστερόλη. Τα τριγλυκερίδια σχηματίζονται όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας. Αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και απελευθερώνονται για ενέργεια μεταξύ των γευμάτων. Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να αναστείλει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων τους. Όταν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια παράλληλα με υψηλή LDL και χαμηλή HDL, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.