Κάψτε το λίπος με «αρνητικές θερμίδες»

Τα τρόφιμα με «αρνητικές θερμίδες», είναι τα τρόφιμα εκείνα που κατά τη διαδικασία επεξεργασίας τους από τον οργανισμό προκαλούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από ότι οι θερμίδες που περιέχουν. Μάλιστα οι συγκεκριμένες τροφές χαρακτηρίζονται ως «τροφές με αρνητικές θερμίδες» καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Η Δρ. Louise Dunford, ειδική στη διατροφή και τη φυσιολογία από το Πανεπιστήμιο De Montfort στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει:«Η θεωρία πίσω από τα τροφές με «αρνητικές θερμίδες», είναι ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες (ενέργεια) από την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αφομοιώσει και να απορροφήσει το φαγητό το σώμα. Αυτό ακούγεται εύλογο, θεωρητικά. Αλλά στην πραγματικότητα, ακόμη και τα τρόφιμα με τις χαμηλότερες θερμίδες, όπως το σέλινο, περιέχουν περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται για να διασπαστούν και να απορροφηθούν από το σώμα».

Τροφές με «αρνητικές θερμίδες»

Σέλινο

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το σέλινο, γιατί έχει μόλις 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι και περιέχει νερό και φυτικές ίνες.

«Το σέλινο είναι τέλειο για σνακ ή ως προσθήκη σε σαλάτες», είπε η διατροφολόγος και πρόσθεσε: «Συνδυάστε το με μια άπαχη πρωτεΐνη όπως τυρί κότατζ ή χούμους για ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ».

Μελιτζάνα

Μια ακόμα τροφή με «αρνητικές θερμίδες», είναι η μελιτζάνα. Αυτό το λαχανικό έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Είναι καλύτερα να τρώμε την μελιτζάνα σαν σαλάτα αφού την ψήσουμε στο φούρνο αλλά και σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά ψητά. Μην ξεχνάτε ότι η μελιτζάνα δεν τρώγεται ποτέ ωμή γιατί δημιουργεί δυσπεψία, λέει η Dunford.

Αγγούρι

Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και τον ελάχιστο αριθμό θερμίδων, το αγγούρι αποτελεί μια τεράστια προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα διατροφής. «Τα αγγούρια έχουν περίπου 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι εξαιρετικά για να σε κρατούν ενυδατωμένο», αναφέρει η διατροφολόγος. «Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, να χρησιμοποιηθούν ως βάση για smoothies ή να καταναλθούν ως δροσιστικό σνακ με λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού».

Γκρέιπφρουτ

Όχι μόνο το γκρέιπφρουτ είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά είναι γεμάτο με βιταμίνη C και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το μισό φρούτο περιέχει περίπου 52 θερμίδες. «Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Είναι ένα φανταστικό φρούτο που πρέπει να συμπεριλάβετε στο πρωινό σας ή ως σνακ όλη την ημέρα».

Μπρόκολο

Αυτή η διατροφική μονάδα παραγωγής ενέργειας όχι μόνο παίρνει περισσότερες θερμίδες για να αφομοιώσει από όσες δίνει, αλλά επίσης προσφέρει μια γενναιόδωρη μερίδα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, με ένα φλιτζάνι που περιέχει περίπου 31 θερμίδες. «Το μπρόκολο είναι υπέροχο όταν μαγειρεύεται στον ατμό ή προστίθεται στις πατάτες τηγανιτές», πρόσθεσε η ειδικός.

«Συνδυάστε το με μια άπαχη πρωτεΐνη όπως ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για ένα ισορροπημένο γεύμα που προάγει την απώλεια βάρους».

Μούρα

Γεμάτα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες, τα μούρα είναι μια ιδανική γλυκιά λύση. Είτε πρόκειται για φράουλες, βατόμουρα ή σμέουρα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι φράουλες έχει περίπου 49 θερμίδες.

Η Dunford επισημαίνει πως, η τακτική κατανάλωση τροφών με «αρνητικές θερμίδες» και ειδικά όταν αντικαθιστά μέρος των πιο πολυθερμιδούχων τροφών, πάντα στο πλαίσιο μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Ζουν περισσότερο οι βίγκαν; Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες

Πολυφαινόλες: Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.