Το άγχος είναι πολλές φορές η αιτία που καταφεύγουμε σε διάφορες τροφές, κυρίως ανθυγιεινές, αλλά στην ουσία τα συγκεκριμένα τρόφιμα συντηρούν και ενισχύουν το στρες στον οργανισμό.
Η αλλαγή της διατροφής είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός τρόπος για να ανακτήσουμε το αίσθημα της ηρεμίας, αλλά συνήθως επιλέγουμε την κατανάλωση τροφών που δίνουν μία ισχυρή δόση ντοπαμίνης, αν και πρόσκαιρης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολλές φορές η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ξεκινά έναν φαύλο κύκλο. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών. Όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι χαμηλή, η παραγωγή σεροτονίνης επιβραδύνεται. Έτσι, ενώ μια κοινή θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη είναι φάρμακα που στοχεύουν στη διατήρηση περισσότερης σεροτονίνης στη σύναψη των νεύρων, συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν ό,τι χρειάζεται για να παράγουν αρκετή σεροτονίνη εξαρχής.
Ως εκ τούτου, ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές και άπαχες πηγές πρωτεΐνης βοηθά στην καλή διάθεση.
Επίσης, τα ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι μια βασική στρατηγική για την αποφυγή των εκρήξεων άγχους.
Οι 5 τροφές που ενισχύουν το άγχος
1. Ζάχαρη
Η υπερβολική ζάχαρη είναι μια από τις πιο κοινές και καλά μελετημένες διατροφικές αιτίες αυξημένου άγχους.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε αλλαγές στη νευροβιολογική λειτουργία του εγκεφάλου που μεταβάλλουν τις συναισθηματικές καταστάσεις και τις επακόλουθες συμπεριφορές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience and Behavioral Reviews. «Ο εθισμός, το άγχος, ο φόβος, το άγχος και η κατάθλιψη περιλαμβάνουν αλληλοεπικαλυπτόμενους νευρικούς μηχανισμούς», γράφουν αυτοί οι ερευνητές.
Οι ύπουλες πηγές ζάχαρης είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, ο χυμός φρούτων και πολλά άλλα.
2. Καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικά όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο General Hospital Psychiatry τονίζει ότι η πρόσληψη καφεΐνης ίση με περίπου πέντε φλιτζάνια καφέ αυξάνει το άγχος στους υγιείς ενήλικες και προκαλεί κρίσεις πανικού σε ασθενείς με διαταραχή πανικού.
3. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
4. Βαφές τροφίμων και τεχνητά γλυκαντικά
Συχνά βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα – αλλά μερικές φορές είναι κρυμμένα σε συσκευασμένα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως “υγιεινά”. Οι βαφές τροφίμων και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να αυξήσουν το άγχος σας.
Αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα, ευερεθιστότητα και άγχος. Οι νευροτοξικές επιδράσεις αυτών των χημικών ουσιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, καθιστώντας τους σημαντικό παράγοντα κινδύνου για παιδιά και εφήβους.
5. Αλκοόλ
Το αλκοόλ εξαντλεί σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε νευροδιαβιβαστές. Το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και η Β6 είναι όλα απαραίτητα για την παραγωγή σεροτονίνης και η τακτική πρόσληψη αλκοόλ, ακόμη και μερικές μόνο μονάδες, είναι αρκετή για να θέσει το σύστημα εκτός ισορροπίας.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Υπ. Υγείας: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις αλλαγές στα νοσοκομεία και τις αμοιβές των γιατρών
Οι επιστήμονες αναζητούν την αιτία για την ανησυχητική αύξηση καρκίνου σε νέες γυναίκες