Το μυστικό για να γίνει ο καφές σας ενεργειακή ”βόμβα”

Καφές! Η πρωινή και όχι μόνο αυτή συνήθεια, μας βοηθάει να ξυπνήσουμε και να πάρουμε ενέργεια για να βγούμε από το σπίτι και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Αυτό τουλάχιστον έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Ο Daniel Pink, ειδικός στη διαχείριση χρόνου και τη συμπεριφορική επιστήμη, έχει εξετάσει τον τρόπο που ο χρόνος επηρεάζει την παραγωγικότητά μας. Στο βιβλίο του “When: The Scientific Secrets of Perfect Timing” αναφέρει, ότι με βάση έρευνες, η καλύτερη στιγμή για να πιείτε τον πρώτο σας καφέ είναι περίπου 60-90 λεπτά αφού ξυπνήσετε.

Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που στέλνει σήμα στον οργανισμό σας να είναι ξύπνιος και ανταποκρινόμενος. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα επίπεδα κορτιζόλης συνήθως κορυφώνονται περίπου στις 8:30 π.μ.

«Οι άνθρωποι πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί με σχεδόν εθιστικό τρόπο», λέει ο Pink. «Αλλά είναι πολύ πιο ωφέλιμο να αφήσουμε την κορτιζόλη μας να κορυφωθεί φυσικά και στη συνέχεια, όταν αρχίσει να μειώνεται, να της δώσουμε μια ώθηση με καφεΐνη στον καφέ».

Το μυστικό για να γίνει ο καφές σας ενεργειακή ”βόμβα”

Η παρασκευή του τέλειου καφέ δεν εξαρτάται μόνο από τους κόκκους που επιλέγετε, αλλά και από τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιείτε. Ας δούμε μερικές συμβουλές για να φτιάξετε έναν καφέ που θα σας ξυπνήσει και θα απολαύσετε πραγματικά:

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης ανάλογα με τον τρόπο που ψήνονται. Εάν νιώθετε νωθρότητα και χρειάζεστε μια πιο δυνατή ώθηση ενέργειας, αναζητήστε καφέ με την ένδειξη «light roast», προτείνει ο Mike Balderrama, περιφερειακός εκπαιδευτής για την Counter Culture Coffee. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στους καφέδες που είναι στην εποχή τους για να απολαύσετε την καλύτερη δυνατή γεύση και περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Ο τέλειος καφές, σύμφωνα με τον Balderrama, εξαρτάται λιγότερο από τους κόκκους που χρησιμοποιείτε και περισσότερο από το νερό. «Πάνω από το 98% ενός φλιτζανιού καφέ φίλτρου είναι νερό, οπότε αν έχετε κακό νερό, θα έχετε κακό καφέ», λέει. Είτε φτιάχνετε κρύο καφέ είτε ζεστό καφέ, σημειώνει ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό.

«Βεβαιωθείτε ότι το νερό που βάζετε στο ρόφημά σας – ακόμη και τα παγάκια στον παγωμένο καφέ σας – είναι φιλτραρισμένο, επειδή θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του καφέ σας», λέει ο Balderrama.

Nappucino – Ο καφές που κάνει θραύση

Ενώ ο καφές και ο μεσημεριανός ύπνος είναι εξαιρετικά από μόνα τους, μαζί μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο για την μεγιστοποίηση της εγρήγορσης. Μελέτες στην Αγγλία και την Ιαπωνία έδειξαν ότι εάν πιείτε καφέ ακριβώς πριν από τον μεσημεριανό ύπνο και κοιμηθείτε για 20 λεπτά ή λιγότερο, μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα στη δουλειά σας σε σύγκριση με το να κάνετε έναν κανονικό ύπνο ή απλά να πιείτε καφέ.

Η επιστήμη πίσω από έναν «ναπουτσίνο» είναι απλή: ο ύπνος μειώνει την ποσότητα αδενοσίνης, της χημικής ουσίας που σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, στον εγκέφαλο και το σώμα σας. Η καφεΐνη, η οποία χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να δράσει, βοηθάει στον αποκλεισμό της αδενοσίνης. Αν κοιμηθείτε για 20 λεπτά, μειώνετε την ποσότητα αδενοσίνης στον οργανισμό σας και δίνετε στην καφεΐνη λιγότερη ποσότητα αυτής της ουσίας για να ανταγωνιστεί, καθιστώντας την έτσι πιο αποτελεσματική.

Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται στους «nappucinos» στην καθημερινή τους ρουτίνα και συνιστούν να κάνετε έναν συνδυασμό ύπνου με καφέ μεταξύ 2 και 4 μ.μ., όταν τα επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να μειώνονται. «Είναι μαγικό! Όταν ξυπνάτε, δέχεστε αμέσως αυτή την έξτρα ώθηση καφεΐνης», λέει. «Αλλά μπορεί επίσης να είναι μια αποκαταστατική ιεροτελεστία που μπορείτε να περιμένετε μετά από μερικές ώρες εργασίας».

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ασπίδα για μία πολύ συχνή πάθηση, ο καφές

Κάνει κακό ο καφές, όταν έχει ζέστη;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.