Κάνει κακό ο καφές, όταν έχει ζέστη;

Ο καφές και γενικώς τα ροφήματα καφεΐνης μπορεί να μην είναι επικίνδυνα, αλλά θα πρέπει να προσέχετε, όταν έχει ζέστη.

Η πρόσληψη καφεΐνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, δεν είναι αυτό που λέμε μία δροσιστική επιλογή.

Kάνει κακό ο καφές όταν έχει ζέστη;

1. Αφυδάτωση

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση. Η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό που προκαλεί αυξημένη παραγωγή ούρων από το σώμα. Μπορεί επίσης να ξεγελάσει το σώμα σας και να μην νιώθετε πολύ δίψα, αλλά να έχει ξεκινήσει ήδη η αφυδάτωση. Ο καφές με τη ζάχαρη είναι ένας άλλος κακός συνδυασμός που αφήνει το άτομο να αισθάνεται αφυδατωμένο στη ζέστη του καλοκαιριού.

Επίσης το καλοκαίρι, κάποιοι βλέπουν αυξημένη δραστηριότητα του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή απώλεια όρεξης. Τα άτομα με ευαίσθητο έντερο παρατηρούν μια αύξηση αυτών των συμπτωμάτων όταν καταναλώνουν καφεΐνη.

2. Αύξηση του καρδιακού ρυθμού

Η καφεΐνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Το καλοκαίρι, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή άλλες ανησυχίες για την υγεία.

3. Κακός ύπνος

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου επειδή η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος δυσκολεύει τον ύπνο.
Εάν προσθέσετε καφεΐνη στη διατροφή σας, θα επιδεινωθούν τα προβλήματα ύπνου το καλοκαίρι, οπότε θα νιώθετε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

4. Χρόνιο άγχος και ευερεθιστότητα

Ένας αυξημένος ρυθμός κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους και ευερεθιστότητας. Έτσι, εάν έχετε αρκετό άγχος, προσπαθήστε να κρατηθείτε μακριά από την καφεΐνη, καθώς έτσι μπορεί να έχετε μια πιο ήρεμη διάθεση και λιγότερο άγχος.

5. Υψηλότερος κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως η θερμική εξάντληση ή η θερμοπληξία. Η αποχή από την κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει τους μηχανισμούς ψύξης του σώματος.

Ασφαλής ημερήσια κατανάλωση καφέ 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), 4 φλιτζάνια καφέ ή περίπου 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα δεν θα προκαλούσαν δυσμενείς παρενέργειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τον FDA, περίπου 1200 mg καφεΐνης μπορεί να δείξουν τοξικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν οι ασθενείς με ημικρανία: Άμεση ανακούφιση ή ασφαλή αντιμετώπιση

Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Thessaly & Evros Pass 2024»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.