Μπορεί να αποκτήσετε δυσανεξία στη λακτόζη σε μεγάλη ηλικία;

Η δυσανεξία στη λακτόζη, προκαλείται όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετό από το ένζυμο λακτάση για να διασπάσει τη ζάχαρη στα γαλακτοκομικά, γνωστή και ως λακτόζη.

Επειδή το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει και να απορροφήσει αυτά τα σάκχαρα, πρέπει να τα εξαλείψει με κάποιο τρόπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και αέρια.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι γενετική, αλλά μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, με τους περισσότερους ανθρώπους να διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά μεταξύ 20 και 40 ετών.

Όλα τα μωρά μπορούν να αφομοιώσουν και να απορροφήσουν τη λακτόζη ως πρώτη τροφή. Καθώς μεγαλώνουμε, για πολλούς από εμάς αυτή η δυνατότητα μειώνεται και μέρη του εντέρου που εκκρίνουν λακτάση σταματούν να λειτουργούν.

Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη ως ενήλικες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι έως και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού χάνει την ικανότητα να αφομοιώνει το γάλα κάποια στιγμή.

Τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη στους ενήλικες;

Υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει τη λακτόζη, όπως:

  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Ιός στομάχου
  • Ασθένειες του λεπτού εντέρου (όπως του Crohn)
  • Έντονο άγχος

Τα ένζυμα λακτάσης είναι στην κορυφή της άκρης του λεπτού εντέρου. Εάν υπάρχει ερεθισμός στην πεπτική οδό, αυτό το τμήμα είναι το πρώτο που επηρεάζεται, επομένως αυτά τα ένζυμα είναι συχνά τα πρώτα που αποβάλουμε.

Άλλοι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να αφομοιώνουν τη λακτόζη. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί, αλλά αν το σκεφτούμε από μια εξελικτική σκοπιά, για ένα βρέφος, το γάλα είναι η μόνη πηγή τροφής. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, η εξελικτική απαίτηση για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το γάλα δεν είναι τόσο σημαντική.

Θα μπορούσε επίσης κάποιος να είχε από πάντα δυσανεξία στη λακτόζη, απλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να αποδίσονται σε βαρυστομαχιά.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν η λακτόζη δεν διασπάται και αυτά τα σάκχαρα μένουν στον πεπτικό σωλήνα, το σώμα προσπαθεί να ξεπλύνει αυτή τη ζάχαρη φέρνοντας νερό στο παχύ έντερο. Αυτή η διαδικασία προκαλεί αέρια, χαλαρά κόπρανα και κράμπες. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε δύο ώρες μετά το φαγητό.

Επιπλέον, κάποιοι υποθέτουν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά στην πραγματικότητα είναι ευαίσθητοι στην καζεΐνη ή στον ορό γάλακτος – την πρωτεΐνη στο γάλα και την υδαρή ουσία που παραμένει μετά τη μετατροπή του γάλακτος σε τυρόπηγμα. Για παράδειγμα, εάν έχετε συμπτώματα και μετά την κατανάλωση σκληρών τυριών, αυτό δείχνει ότι υπάρχει ευαισθησία στην καζεΐνη. Μπορεί επίσης να είστε ευαίσθητοι σε οποιονδήποτε συνδυασμό λακτόζης, καζεΐνης και ορού γάλακτος.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε τις ευαισθησίες και τα όριά σας είναι να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο για να εξαλείψετε τα γαλακτοκομικά και μετά να τα επαναφέρετε σιγά σιγά στη διατροφή σας. Αφού αποφύγετε όλα τα γαλακτοκομικά για δύο έως τρεις εβδομάδες, θα αρχίσετε να τρώτε συγκεκριμένα προϊόντα ένα-ένα – συνήθως πρώτα βούτυρο, μετά σκληρά τυριά, στη συνέχεια γιαούρτι ή κεφίρ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε ποιες τροφές ανέχετε το πεπτικό σας σύστημα .

Μπορώ να προλάβω τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Αν δεν έχετε γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να μπορείτε να χωνεύετε τη λακτόζη όλη σας τη ζωή, εκτός από περιπτώσεις ασθένειας ή τραυματισμού στο πεπτικό σύστημα.

Εάν, ωστόσο, έχετε γενετική δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα δεν θα είστε ποτέ 100% εντάξει με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ για να διαπιστώσετε εάν έχετε γενετική δυσανεξία στη λακτόζη, αν και η δυσανεξία στη λακτόζη στα στενά μέλη της οικογένειας είναι ένα σχετικά αξιόπιστο σημάδι.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Οι κανόνες ομορφιάς που ακολουθούν οι αθλήτριες των Ολυμπιακών ανάλογα με το άθλημά τους

Νέες μελέτες και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία – Ο καθηγητής του UCL Πλούταρχος Τζούλης μας εξηγεί τα πάντα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.