Νέες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου Astrazeneca

Νέες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraΖeneca παρείχε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ανταπτύχθηκε το εμβόλιο.

«Υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού.

Το εμβόλιο Οξφόρδης / AstraZeneca έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων στην Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – αναφέρθηκαν περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί. Όλα τα περιστατικά διερευνώνται και μέχρι στιγμής για κανένα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί η συσχέτιση με το εμβόλιο.

Σε δημόσια δήλωσή του και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως ανέφερε, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή «που είναι ένας από τους αυστηρότερους φορείς στον κόσμο» δεν βλέπει λόγο διακοπής του προγράμματος εμβολιασμού. Στη Βρετανία το εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη σε τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άτομα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διαβεβαιώνουν επίσης πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του εμβολίου.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ επανήλθε σήμερα στο θέμα, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», ανέφερε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Ωστόσο, τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τους εμβολιασμούς ωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θεωρεί οτι το εμβόλιο πρέπει να συνεχίσει να χορηγείται κανονικά.

Διαβάστε επίσης:

Δεν πείθεται η Ευρώπη από τις διαβεβαιώσεις για το εμβόλιο Astrazeneca

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.