Γιατί οι άνθρωποι φαίνονταν μεγαλύτεροι στο παρελθόν; Δεν θα πιστέψετε την ηλικία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε αυτή τη φωτογραφία

Γιατί οι άνθρωποι «φαίνονταν μεγαλύτεροι» στο παρελθόν; Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες σταρ που υπήρξαν ποτέ, σε αυτή τη φωτογραφία είναι μόλις 17 ετών, αλλά φαίνεται αρκετά μεγαλύτερη!

Αν έχετε ρίξει ποτέ μια ματιά στα παλιά άλμπουμ φωτογραφιών των συγγενών σας από τότε που ήταν μικροί ή έχετε παρακολουθήσει παλιές τηλεοπτικές εκπομπές, μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό σας αυτή η σκέψη: γιατί αυτοί οι έφηβοι μοιάζουν σαν να ανησυχούν για τα στεγαστικά δάνεια και τις συντάξεις τους ή για τις εξαμηνιαίες εξετάσεις προστάτη;

Αν και όλοι δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό, ερευνητές έχουν διάφορες απαντήσεις για το πώς ορισμένοι νέοι άνθρωποι φαίνονταν στο παρελθόν πολύ μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.

Σε ρεπορτάζ του iflscience.com γίνεται αναφορά στις αλλαγές στα ποσοστά γήρανσης με την πάροδο του χρόνου λόγω παραγόντων όπως το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο, η βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη και οι επιλογές τρόπου ζωής – φυσικά, στα πιο πλούσια μέρη του κόσμου.

Αν και μπορεί να μην είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το καλύτερο βιοτικό επίπεδο επηρεάζει το πώς γερνάτε (άλλο ο υπάλληλος γραφείου, άλλο ο αγρότης), η αλλαγή είναι εκπληκτικά αισθητή μέσα σε μόλις μερικές δεκαετίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 εξέτασε τις αλλαγές στη βιολογική γήρανση (από δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και η πνευμονική λειτουργία) που άλλαξαν σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία, μεταξύ 1988 και 2010. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη γήρανση, με τις πιο πρόσφατες γενιές να είναι βιολογικά «νεότερες» από αυτές που προηγήθηκαν.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, η βιολογική ηλικία του πληθυσμού των ΗΠΑ φαίνεται να έχει μειωθεί για τους άνδρες και τις γυναίκες σε όλο το ηλικιακό εύρος», έγραψε η ομάδα στη μελέτη.

“Ωστόσο, ο βαθμός αλλαγής δεν ήταν ο ίδιος για τους άνδρες και τις γυναίκες ή ανά ηλικία. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι νεαροί άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις από τις νεαρές γυναίκες. Αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγήσει γιατί η πρώιμη ενήλικη θνησιμότητα έχει μειωθεί περισσότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες, συμβάλλοντας στη μείωση του χάσματος θνησιμότητας μεταξύ των φύλων. Επιπλέον, οι βελτιώσεις ήταν επίσης μεγαλύτερες για τους μεγαλύτερους ενήλικες από ό,τι για τους νεότερους ενήλικες».

Η μελέτη έδωσε έμφαση σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, που εν μέρει εξηγεί γιατί έκλεισε το χάσμα μεταξύ βιολογικών ηλικιών ανδρών και γυναικών, καθώς οι άνδρες άρχισαν να καπνίζουν λιγότερο και οι γυναίκες περισσότερο, ενώ και η χρήση φαρμάκων οδήγησε σε βελτιώσεις στην υγεία.

«Αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των μειώσεων με την πάροδο του χρόνου δεν μετρήθηκε», γράφουν. «Άλλες εξηγήσεις για τις βελτιώσεις στην υγεία του πληθυσμού που δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε είναι οι καλύτερες συνθήκες πρώιμης και προγεννητικής ζωής και οι μειώσεις των μολυσματικών ασθενειών».

Αν και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι από το παρελθόν μας φαίνονται μεγαλύτεροι, δεν δίνουν ακριβώς την απάντηση γιατί οι 60χρονοι φαίνονται σαν 56χρονοι, οι 40χρονοι με 37χρόνου και οι 20χρονοι με 19χρονους.

Τι άλλο συμβαίνει λοιπόν;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένας μεγάλος παράγοντας (μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές, όπως οι βελτιώσεις στην οδοντιατρική φροντίδα και το αντηλιακό που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση) είναι απλώς οι προκαταλήψεις μας για το πώς βλέπουμε τις παλιότερες μόδες. Συνδέουμε την παλιά μόδα με το να είσαι ηλικιωμένος – σκεφτείτε την άρνηση του πατέρα σας να σταματήσει να φοράει το ίδιο πουκάμισο που φοράει από το 1980 – και συσχετίζουμε αναδρομικά αυτές τις μόδες με την ηλικία, ακόμα και όταν βλέπουμε φωτογραφίες νεαρών ατόμων από το 1972 που φορούν το ίδιο πουκάμισο.

Δείτε εδώ ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο γιατί οι άνθρωποι φαίνονταν πολύ μεγαλύτεροι από την ηλικία τους στο παρελθόν

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: 13 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια

Θ. Πλεύρης: “Ο Τσίπρας έσπασε την καραντίνα και πήγε στο Προεδρικό χωρίς μάσκα”

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση από το αλάτι, με τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο – Και δεν είναι μόνο η μπανάνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.