7 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον σκύλο σας

Κρατήστε μακριά κάποιες επικίνδυνες τροφές – και μερικές φορές θανατηφόρες – από τον σκύλο σας, όσο και αν σας κοιτάζει με αυτά τα γλυκά ματάκια.

Τα σκυλιά έχουν την τάση να τρώνε οποιαδήποτε τροφή βρουν, από το κέικ μέχρι τις μπριζόλες που προσπαθούν να κλέψουν από το πιάτο σας. Αν και πολλά από τα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι δεν θα βλάψουν τον σκύλο, υπάρχουν όμως κάποια άλλα, όπως η καφεΐνη, η σοκολάτα, η ωμή ζύμη ψωμιού, τα κρεμμύδια, τα γλυκαντικά και τα σταφύλια, που μπορεί να είναι επικίνδυνα.

«Συχνά, όταν ένα κατοικίδιο αρρωσταίνει μετά την κατανάλωση μιας τοξικής τροφής, τα συμπτώματα συμπίπτουν με πολλές άλλες πιθανές ασθένειες», λέει ο Sage De Rosa, DVM, επίκουρος καθηγητής κλινικών επειγόντων και εντατικής θεραπείας στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Αυτό μπορεί να κάνει τη διάγνωση δύσκολη και ως εκ τούτου, οι κτηνίατροι πρέπει να βασίζονται στους ιδιοκτήτες για πληροφορίες σχετικά με την πιθανή έκθεση σε τοξίνες. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα σας προτρέψει να εκθέσετε σε συγκεκριμένες τοξικές τροφές που μπορεί να ταιριάζουν με τα σημάδια που εμφανίζει το κατοικίδιό σας».

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει συμπτώματα έκθεσης σε τοξικά τρόφιμα, όπως εμετό, μείωση της όρεξης, λήθαργο, αλλαγές στην αναπνοή, εμφανή πόνο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το κατοικίδιο σας τρώει – ή μπορεί να έχει καταπιεί – δυνητικά επικίνδυνες τροφές, όπως αυτές:

7 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον σκύλο σας

Σοκολάτα

Healthstories 7 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον σκύλο σαςΗ θεοβρωμίνη και η καφεΐνη, δύο ενώσεις μεθυλξανθίνης που βρίσκονται στη σοκολάτα, μπορούν να επηρεάσουν τη γαστρεντερική οδό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά του σκύλου σας, οδηγώντας σε έμετο και διάρροια, επιληπτικές κρίσεις, μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό και μυϊκό τρόμο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο τοξική από την σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα, αν και όλες οι σοκολάτες πρέπει να αποφεύγονται.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν είναι μόνο τοξική για τους σκύλους όταν καταπίνεται μέσω σοκολάτας. Περιορίστε την πρόσβαση του σκύλου σας σε οποιοδήποτε κατακάθι καφέ, ενεργειακά ποτά, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι σας που περιέχουν καφεΐνη. Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός, υψηλή θερμοκρασία σώματος και μυϊκοί τρόμοι.

Healthstories 7 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον σκύλο σας

Σκόρδο, κρεμμύδι και σχοινόπρασο

Αυτή η οικογένεια αλμυρών βοτάνων προσθέτει βάθος και γεύση στις αγαπημένες σας συνταγές, αλλά το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το σχοινόπρασο —καθώς και άλλες τροφές της οικογένειας allium— περιλαμβάνουν ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα των σκύλων. Ενώ τα κρεμμύδια είναι πιο τοξικά σε μεγάλες ποσότητες, οι συμπυκνωμένες σκόνες σε συσκευασίες μπαχαρικών ή σε μείγματα σούπας μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε έναν σκύλο. Μπορεί αρχικά να προκαλέσουν εμετό και μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να προκαλέσουν αναιμία. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν λήθαργο και/ή αδυναμία, ωχρά ούλα και αποχρωματισμένα ούρα.

Σταφύλια και Σταφίδες

Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τη συγκεκριμένη ένωση που κάνει τα σταφύλια και τις σταφίδες τοξικές για τους σκύλους. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το τρυγικό οξύ, στη φρέσκια ή αποξηραμένη εκδοχή του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Η έκθεση δημιουργεί στη συνέχεια μια συσσώρευση τανινών και άλλων στοιχείων στα νεφρά που οι σκύλοι δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Η δηλητηρίαση από σταφύλια έχει συχνά δύο στάδια, ξεκινώντας με συμπτώματα όπως λήθαργο, έλλειψη όρεξης, αφυδάτωση και γρήγορη αναπνοή τις πρώτες 24 ώρες και κλιμακώνεται με περαιτέρω σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας όπως έμετος, υπερβολική δίψα ή ούρηση, κοιλιακό άλγος, μέχρι και κώμα, όπως λέει στο marthastewart.com η κτηνίατρος Whitney Miller.

Ενώ ορισμένοι σκύλοι μπορεί να μην εμφανίσουν δυσμενείς επιπτώσεις από τα σταφύλια και τις σταφίδες, άλλοι μπορεί να υποφέρουν από «απειλητική για τη ζωή τοξικότητα», λέει ο Δρ De Rosa. «Θα πρέπει να υποτεθεί ότι όλοι οι σκύλοι θα μπορούσαν να αναπτύξουν ασθένεια από αυτή την τροφή, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε πριν από την έκθεση».

Healthstories 7 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον σκύλο σας

Ζύμη ψωμιού

Η ζύμη του ψωμιού που φουσκώνει στον πάγκο μπορεί να είναι πολύ δελεαστική για μερικούς σκύλους, αλλά η αλκοόλη και τα αέρια που παράγονται από τη μαγιά καθώς ζυμώνεται μπορεί επίσης να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα υγείας στο κατοικίδιο ζώο σας. Η απορρόφηση αλκοόλ από το στομάχι στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως εμετό και διάρροια, αυξημένη δίψα, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις ακόμα και θάνατο.

Η συσσώρευση αερίων μέσα στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα του στομάχου, το οποίο μπορεί να είναι πηγή δυσφορίας. Εάν ο σκύλος σας καταναλώσει ωμή ζύμη, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο.

Λιπαρά κρέατα

Τα κρέατα που πωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι συνήθως θανατηφόρα για τους σκύλους, αλλά η επανειλημμένη έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Γενικά, τροφές που είναι υψηλότερες σε λίπος, αν και δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνες ή τοξικές για τον σκύλο, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη, κοιλιακό άλγος, έμετο και διάρροια.

Επίσης, οι πικάντικες, τηγανητές ή λιπαρές τροφές μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα στον σκύλο σας», λέει ο Δρ Μίλερ. «Πολλές φορές, οι γονείς κατοικίδιων ζώων πιστεύουν ότι λίγη μπριζόλα ή το μάσημα ενός κόκαλου είναι καλό για τα κατοικίδια ζώα, όταν στην πραγματικότητα η έκθεση σε αυτό το πλούσιο, λιπαρό κρέας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία».

Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης, χρησιμοποιείται για να μειώσει τις θερμίδες σε διάφορα τρόφιμα, από τσίχλες και επιδόρπια με την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” έως οδοντόκρεμες και φυστικοβούτυρα ή ξηρούς καρπούς. Στους σκύλους, η ξυλιτόλη ενεργοποιεί το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Προσέξτε για έμετο ακολουθούμενο από λήθαργο, αδυναμία, έλλειψη συντονισμού και άλλα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και 24 ώρες αργότερα.

Healthstories 7 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον σκύλο σας

Διαβάστε επίσης

Νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος

Δυσάρεστη αναπνοή; Προσοχή σε αυτές τις τροφές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.