Προβληματική τηλεπαίδευση, αυξημένη ενδοοικογενειακή βία και κακή ψυχική υγεία για τα Ελληνόπουλα στο lockdown. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα «Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων COVID-19 στα Δικαιώματα του Παιδιού» πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.
Αυτή βασίστηκε κυρίως στην ανάλυση στοιχείων που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας, καθώς και σε άλλες πηγές με αναφορά στα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021.
Στην παρουσίαση συμμετείχε φυσικά ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ποτάκης, η εκπρόσωπος της Unicef στην Ελλάδα που συμμετείχε στην έρευνα, καθώς και η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου προκειμένου να βελτιωθεί θεσμικά η μέριμνα για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα.
Η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη, παρουσίασε προχθές τα αποτελέσματα αυτής, τα οποία καθόλου ενθαρρυντικά δεν ήταν:
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας
Σοβαρά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση
Το 90% των παιδιών αντιμετώπισε πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση (κακή σύνδεση, βαρετό μάθημα, έλλειψη τεχνικής υποστήριξης). Από τους μαθητής που ζουν σε κέντρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα πιο ευάλωτα των ευάλωτων παιδιών δηλαδή, μόνο 1 στους 10 παρακολούθησε διαδικτυακά.
Προβλήματα στην ψυχική υγεία των παιδιών
Σχεδόν 84% των γονιών δήλωσε ότι επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των παιδιών τους (κακή διάθεση, κατάργηση ορίων, ανάστατος ύπνος), ενώ το 70% θα ήθελε να έχει ψυχολογική υποστήριξη (ελάχιστοι την αναζήτησαν). Το Χαμόγελο του Παιδιού εδώ και καιρό χτυπά καμπανάκι για την τρομακτική αύξηση περιστατικών αυτοκτονικού ιδεασμού στους εφήβους. Η απουσία δραστηριοτήτων συνέβαλε καθοριστικά στο πρόβλημα.
Σημαντική αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 77% των επαγγελματιών υγείας το επιβεβαιώνει. Η απομάκρυνση από το σχολείο επιβάρυνε την κατάσταση, καθώς τα παιδιά δεν είχαν ένα ασφαλές καταφύγιο και ένα ελεγκτικό πλαίσιο. Το χειρότερο είναι, βέβαια, όπως τόνισε η κ. Κουφονικολάκου ότι και τα ίδια τα παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Εξάλλου, ομάδες προστασίας ανηλίκων δεν υπάρχουν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας και όπου υπάρχουν είναι υποστελεχωμένες.
Την ίδια ώρα, η άποψη των παιδιών δεν ακούστηκε ποτέ, σε καμία απόφαση αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν (ούτε βέβαια ακούγεται στα σχολεία). Πώς να μην έχουν μετά μέσα τους θυμό;
Πολλά τα καμπανάκια για την κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον έχει δεσμευτεί, ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φροντίσει να βελτιώσει τις δομές που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Ελπίζουμε, ωστόσο, όλα αυτά να μην είναι προσωρινές μέτρα, π.χ. με προσλήψεις επαγγελματιών υγείας με συμβάσεις. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχει πόρους μέχρι το 2025. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχονται και μετά…
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: «Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων COVID-19 στα Δικαιώματα του Παιδιού».
Διαβάστε επίσης
Έχεις ακμή; Αυτές τις τροφές θα ήταν καλό να αποφύγεις
Μπορώ να κάνω αποτρίχωση με λέιζερ το καλοκαίρι – Τι απαντά η ειδικός
Παπαευαγγέλου: Πάσχα με μάσκες και self test – Σε ύφεση η πανδημία