Η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer (mix’n’match) είναι το αντικείμενο πολλών μελετών.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), παρουσιάζουν πρόσφατα δεδομένα γι αυτή την προσέγγιση.
Οι περισσότερες σχετικές μελέτες έχουν διεξαχθεί με πρώτο σχήμα το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες χώρες διακόπηκε η χορήγησή του εμβολίου της AstraZeneca. Όσοι είχαν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca έπρεπε να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με mRNA εμβόλιο.
Οι πρώτες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών σχημάτων είχαν δείξει ότι η παραγωγή αντισωμάτων ήταν τουλάχιστον τόσο καλή, ή και καλύτερη. Πάντα η σύγκριση ήταν με άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με ένα σχήμα. Με την πάροδο του χρόνου έχουν συλλεχθεί δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών, δηλ. για το ποσοστό προστασίας από σοβαρή νόσο.
Μελέτη σε 100.000 λήπτες
Μία μελέτη έγινε στη Σουηδία όπου περίπου 100.000 λήπτες πρώτης δόσης AstraZeneca ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με Moderna ή Pfizer.
Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι λήπτες του συνδυασμού των εμβολίων είχαν αρκετά υψηλότερη προστασία (68%) για λοίμωξη από τον κορωνοϊό από τους λήπτες 2 δόσεων εμβολίου της AstraZeneca.
Παρόμοια αποτελέσματα έρχονται και από τη Δανία. Βρέθηκε ότι η αποτελεσματικότητα 1 δόσης Pfizer μετά από 1 δόση AstraZeneca αγγίζει το 88%.
Μία ακόμα ανάλυση από τη Γαλλία, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι οι λοιμώξεις σε άτομα που έλαβαν 1 δόση AstraZeneca και 1 δόση Pfizer ήταν μισές από αυτούς που έλαβαν 2 δόσεις Pfizer.
Η υψηλότερη αυτή αποτελεσματικότητα μπορεί ωστόσο να οφείλεται και στο γεγονός ότι η δεύτερη δόση AstraZeneca κατά κόρον γινόταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την πρώτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται πιο αποτελεσματική επέκταση των β-κυττάρων μνήμης.
Η αρχική δόση με AstraZeneca δημιουργεί ισχυρότερη απόκριση από τα T-κύτταρα
Τα στοιχεία ωστόσο της μελέτης δείχνουν ότι η αρχική δόση με AstraZeneca δημιουργεί ισχυρότερη απόκριση από τα T-κύτταρα σε σύγκριση με το Pfizer. Το Pfizer όμως κτίζει ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων.
Με αυτόν τον τρόπο οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα 2 εμβόλια λειτουργούν συμπληρωματικά. Με τα δύο εμβόλια δημιουργείται πιο ολοκληρωμένη ανοσολογική απόκριση.
Το μεγάλο κέρδος από τη συνδυαστική χρήση των εμβολίων πιθανολογείται ότι θα είναι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ειδικά για τις ομάδες των ανοσοκατεσταλμένων όπου η ανάπτυξη επαρκούς ανοσίας είναι μία πρόκληση.
Τα δεδομένα θα συνεχίσουν να συλλέγονται. Είναι σημαντικό να μελετηθούν τα πλεονεκτήματα από τις στρατηγικές συνδυασμού εμβολίων με σκοπό να βελτιωθεί η ανοσολογική απόκριση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τη Β. Ελλάδα, επίσκεψη της Μ. Γκάγκα – Βαρύς ο Οκτώβριος