Παιδική παχυσαρκία: Κατεψυγμένες πίτσες και ανθρακούχα ποτά στο πιάτο

Ούτε λόγος για κατανάλωση σπιτικού, «μαμαδίσιου» φαγητού.

Συνήθως φθηνά, επεξεργασμένα τρόφιμα, ευρέως διαθέσιμα και πολυδιαφημισμένα, όπως πίτσες, έτοιμα γεύματα, ορισμένα ψωμιά και ανθρακούχα ροφήματα αποτελούν το 60% των θερμίδων, που προσλαμβάνουν συνολικά πάρα πολλά παιδιά και το 40% των προσλαμβανομένων γραμμαρίων τροφής μέσα στην ημέρα.

Κι όλα αυτά την ώρα που η παιδική παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις… πανδημίας και οι επιστήμονες τονίζουν την τεράστια σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης για υγιή παιδιά και κατ’ επέκταση για υγιείς ενήλικες.

Σοκάρουν τα νέα ευρήματα

Τα νέα σοκαριστικά στοιχεία προκύπτουν από νέα μελέτη του Imperial College του Λονδίνου και φωτογραφίζουν αγαπημένες καθημερινές συνήθειες χιλιάδων παιδιών και εφήβων στη Βρετανία. Το δυστύχημα είναι ότι ανάλογες συνήθειες έχουν και πολλές άλλες χιλιάδες παιδιά σε άλλες αναπτυγμένες χώρες – και στην Ελλάδα – οπότε δεν είναι να απορεί κανείς που η ζυγαριά τραβάει την ανηφόρα…

Τα πρότυπα διατροφής, ωστόσο, που καθιερώνονται στην παιδική ηλικία, επεκτείνονται έως την ενηλικίωση, θέτοντας δυνητικά τα παιδιά σε μια δια βίου τροχιά για παχυσαρκία και σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά και καρκίνος.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 9.000 παιδιά, γεννημένα στις αρχές του ‘90, ηλικίας από 7 έως 24 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν για 17 χρόνια.

Ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, είναι άκρως ανησυχητικά.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Christopher Millett, δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της διατροφής των παιδιών αποτελείται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, με ένα στα πέντε παιδιά να καταναλώνει το 78% των θερμίδων του από αυτά».

Η Dr Eszter Vamos, λέκτορας Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Imperial, δήλωσε: «Ένα από τα βασικά πράγματα, που αποκαλύπτουμε εδώ, είναι μια σχέση ανταπόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά, που τρώνε τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν τη χειρότερη αύξηση βάρους, αλλά και ότι όσο περισσότερο τρώνε, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται επειγόντως δράση για τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων από τα παιδιά, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και διεθνώς.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.