Οι πολίτες περίπου 50 χωρών – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία—, που επιθυμούν να εισέλθουν στη Βρετανία, θα πρέπει πλέον να εκδίδουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (Electronic Travel Authorization –ETA).
Το μέτρο, που θα αφορά και τους πολίτες της Ε.Ε. από τον Απρίλιο, τέθηκε σε ισχύ σήμερα και, όπως το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, έχει στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα της Βρετανίας.
Προτού μεταβούν στη χώρα, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν διαδικτυακά ή μέσω της εφαρμογής UK ETA δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα ασφαλείας.
Μέσα σε τρεις ημέρες οι βρετανικές αρχές θα αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν την είσοδο του αιτούντα στη χώρα. Η ETA, η έκδοση της οποίας θα κοστίζει 10 λίρες (12 ευρώ), θα έχει ισχύ δύο έτη, όμως θα πρέπει να ανανεωθεί σε περίπτωση αλλαγής διαβατηρίου.
Η ETA επιτρέπει στον κάτοχό της να παραμείνει στη Βρετανία για μέγιστο χρονικό διάστημα έξι μηνών, ενώ επιτρέπει συγκεκριμένο αριθμό εισόδων στη χώρα τα δύο χρόνια που ισχύει. Εξάλλου ακόμη και οι ταξιδιώτες που κάνουν transit μέσω της Βρετανίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν την άδεια αυτή.
Ποιες χώρες αφορά
Το σύστημα, που αφορά τους πολίτες χωρών οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν βίζα για να επισκεφθούν τη Βρετανία, ίσχυε ήδη για τους πολίτες του Κατάρ, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πλέον επεκτείνεται και αφορά τους πολίτες 48 χωρών και περιοχών, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία.
Από τις 2 Απριλίου η έκδοση ETA θα είναι απαραίτητη και για τους πολίτες περίπου 30 χωρών της Ευρώπης—μεταξύ των οποίων οι πολίτες όλων των χωρών της Ε.Ε. με εξαίρεση την Ιρλανδία. Οι αιτήσεις για την απόκτηση της άδειας θα μπορούν να υποβάλλονται από τις 5 Μαρτίου. Η έκδοση της εν λόγω άδειας είναι υποχρεωτική τόσο για τα παιδιά όσο και για τα βρέφη.
Τι είναι η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια;
Η ETA είναι μια προέγκριση για ταξιδιώτες από χώρες στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτεί βίζα. Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασε το πρόγραμμα το 2024 για επισκέψεις πολιτών από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την Τετάρτη, τίθεται σε ισχύ για μια σειρά από πρόσθετες χώρες.
Οι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να πρέπει να περάσουν από το τμήμα μετανάστευσης κατά την άφιξη. Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες απαιτήσεις ψηφιακής άδειας για τους υπηκόους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες των οποίων οι πολίτες δεν απαιτείται να έχουν βίζα για να εισέλθουν.
Αργότερα το 2025, οι χώρες της ΕΕ θα τις απαιτήσουν από τους πολίτες των ΗΠΑ και τους υπηκόους άλλων χωρών με παρόμοια κριτήρια.
Δεν χρειάζεστε ETA εάν έχετε βίζα και έχετε άδεια να ζείτε, να εργάζεστε ή να σπουδάζετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πώς τις αποκτούν οι ταξιδιώτες
Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Android και iPhone. Η αίτηση κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας (περίπου 12,50 δολάρια) και ισχύει για δύο χρόνια και για επισκέψεις έως έξι μήνες. Το τέλος καταβάλλεται με πιστωτική κάρτα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ανεβάσουν φωτογραφίες του διαβατηρίου τους και του εαυτού τους για να υποβάλουν αίτηση.
Από 5 Μαρτίου 2025, όπως σημειώνεται στο GOV.UK, η ειδική ταξιδιωτική άδεια θα αφορά και τις χώρες της ΕΕ.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Βρετανία: Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει 50 τύπους καρκίνου
Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2025 – Η θέση της Ελλάδας