Η διατροφή που θωρακίζει την καρδιά

Η σωστή διατροφή για την καρδιά ξεκινά από το καλάθι αγορών. Προσπαθήστε να εφοδιαστείτε με υγιεινές για την καρδιά τροφές και φροντίστε να ετοιμάσετε και να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ ή μικρά γεύματα, εάν δεν έχετε χρόνο για προετοιμασία ολοκληρωμένου γεύματος στο σπίτι.

Τροφές συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
    Ξηροί καρποί, σπόροι
  • Ελαιόλαδο

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με  τακτική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος είναι είναι ένας βασικός τρόπος για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα κορεσμάνα λιπαρά. Το κύριο πρόβλημα που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στην υγεία είναι ο αντίκτυπος στο επίπεδο της χοληστερόλης. «Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε αύξηση της “κακής” LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να σχηματίζει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», λέει ο διαιτολόγος Marc O’Meara, συνεργάτης του Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Καταναλώστε περισσότερο υγιεινά λιπαρά

«Δεν αρκεί μόνο να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσετε και την ποσότητα των υγιεινών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που καταναλώνετε», λέει ο O’Meara. Αυτά τα «καλά» λιπαρά βοηθούν στη μείωση του επιπέδου της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το φιστικέλαιο, το έλαιο κανόλα, τα αβοκάντο και οι περισσότεροι ξηροί καρποί. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι πολυακόρεστων λιπαρών: τα ω3 λιπαρά οξέα και τα ω6 λιπαρά οξέα.

Η διατροφή που θωρακίζει την καρδιά

Η ψαροφαγική διατροφή η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, αλλά όχι το κρέας ή τα πουλερικά, ευθυγραμμίστηκε κατά 92% με τις οδηγίες της AHA.

Μια vegan διατροφή που περιλάμβανε περισσότερο από 10% λιπαρά και δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική, ήταν στη δεύτερη βαθμίδα, παρόλο που και οι δύο πληρούσαν το 78% των διατροφικών οδηγιών της AHA.

Η μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 89% ευθυγραμμισμένη με τις διατροφικές συστάσεις της AHA αλλά ήρθε στην τρίτη θέση κυρίως επειδή περιλαμβάνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης του Stanford.

Σε χαμηλές θέσεις

Οι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, όπως η Atkins, και διάφορες κετογονικές δίαιτες, ήταν στο κατώτερο επίπεδο των υγιεινών διατροφικών προτύπων για την καρδιά, λόγω της έμφασης στο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά και κορεσμένα λίπη, καθώς και περιορισμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τέλος, οι δίαιτες με πολύ χαμηλά λιπαρά (λιγότερο από 10%), που ισχύει για ορισμένες vegan διατροφές (72%) και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως το South Beach, το Zone και η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (64%) ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένες και συνιστούσαν την τρίτη βαθμίδα της πυραμίδας της υγιεινής για την καρδιά διατροφής.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Απώλεια βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική και μακροχρόνια αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Αυξήστε την πρωτεΐνη στη διατροφή και δείτε το σώμα σας να αλλάζει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.