Ελπιδοφόρα θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) που ταλαιπωρεί περίπου 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως, ίσως έρθει  μέσω των φαρμάκων κατά της ελονοσίας.

Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης και βοηθά στη διαχείριση της ακανόνιστης περιόδου και των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Τα φάρμακα γονιμότητας ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της ωορρηξίας σε γυναίκες με PCOS που δεν μπορούν να συλλάβουν. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες δεν είναι πλήρως αποτελεσματικές και δεν είναι κατάλληλες για όλες τις γυναίκες.

Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας ενδοκρινικής διαταραχής που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Η ιατρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science ήρθε για να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως η αρτεμισινίνη, μια ουσία γνωστή για την αποτελεσματικότητά της κατά της ελονοσίας, μπλοκάρει το ένζυμο CYP11A1, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τεστοστερόνης στις ωοθήκες.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η αρτεμισινίνη μπλοκάρει ένα ένζυμο που ονομάζεται CYP11A1 το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τεστοστερόνης στις ωοθήκες. Πειράματα σε ποντίκια και αρουραίους έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε την τεστοστερόνη και αποκατέστησε τη γονιμότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μικρή κλινική δοκιμή κατά την οποία 19 γυναίκες με PCOS έλαβαν το φάρμακο αρτεμισινίνη για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της κλινικής δοκιμής διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα ορμονών, ενώ τα υπερηχογραφήματα έδειξαν μείωση της δραστηριότητας των ωοθυλακίων. Επιπλέον, αποκαταστάθηκε ο εμμηνορροϊκός κύκλος σε 12 από τις 19 συμμετέχουσες (63%) ενώ δεν αναφέρθηκαν αρνητικές παρενέργειες.

Θα χρειαστεί να διεξαχθούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές προκειμένου να αξιολογηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση του φαρμάκου. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν το φάρμακο αποκαθιστά τη γονιμότητα. Αυτό θα αποτελούσε ένα επιπλέον πλεονέκτημα, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως η χρήση ενός ορμονοκατασταλτικού φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους.

πηγή φωτό: shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η κατάλληλη διατροφή για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πανελλαδικές εξετάσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα μέσω SMS

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.