Έξαρση ιώσεων, αύξηση στις επισκέψεις σε γιατρούς και σε νοσοκομεία και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” ιώσεων, επισκέψεων σε γιατρούς και σε νοσοκομεία και ελλείψεων σε βασικά φάρμακα αντιμετώπισης χαρακτηρίζει την παρούσα φάση στη χώρα, εκτοξεύοντας την αγωνία των πολιτών, ειδικά των γονέων.

Την τελευταία εβδομάδα οι επισκέψεις πολιτών με γριπώδη συνδρομή σε γιατρούς  σημείωσαν αύξηση πάνω από 40% και σκεφθείτε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα δεν καταγράφονται καν.

Την ίδια ώρα αντιικά, αντιπυρετικά και αντιβιοτικά είναι σε έλλειψη, λόγω της μεγάλης ζήτησης και πολλές ανάγκες μένουν ακάλυπτες.

Τι φέρνει η έξαρση των ιώσεων

Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Παίδων στην εφημερία φθάνουν ακόμη και τις επτά ώρες. Κατάκοποι γονείς με ταλαιπωρημένα παιδιά στην αγκαλιά, τα οποία υποφέρουν από πυρετό, έχουν βήχα και συνάχι και πεσμένη διάθεση.

Ξέραμε ότι η γρίπη θα ερχόταν νωρίτερα – πήραμε την πρώτη γεύση το καλοκαίρι – αλλά, παρόλα αυτά, “πιαστήκαμε στον ύπνο”.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι όφειλε να έχει υπάρξει μέριμνα. Στα ράφια τους τα αντιπυρετικά, τα εισπνεόμενα, τα αντιβιοτικά πλέον σπανίζουν. Δεκάδες γονείς αναγκάζονται να πάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας κάτι να ανακουφίσει το παιδί τους από τα συμπτώματα. Ταλαιπωρία και αγωνία…

Σε έλλειψη είναι και τα αντιικά φάρμακα για παιδιά με γρίπη, τα οποία έχουν μικρότερη περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας. Οι παιδίατροι σε πολλές περιπτώσεις αραιώνουν τα αντιικά, τα οποία προορίζονται για χορήγηση σε ενήλικες και ως εκ τούτου περιέχουν τη δραστική ουσία σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Βέβαια η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι το ίδιο ασφαλής εκτός νοσοκομείου, στο σπίτι.

Αναμένεται κι άλλη αύξηση

Το Υπουργείο Υγείας κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, για να επιλύσει το πρόβλημα το ταχύτερο. Έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων, όπως διαβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα εστάλησαν στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (στο Τμήμα Ιολογίας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και στο Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ) 61 κλινικά δείγματα, 11 από νοσοκομεία και 50 από γιατρούς.

Τα 23 βγήκαν θετικά (37,7% θετικότητα) και αποτελούν ρεκόρ από την αρχή της φετινής περιόδου, στην οποία έχουν συνολικά απομονωθεί 43 θετικά δείγματα. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των τελευταίων θετικών δειγμάτων περιείχε τον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι επίκειται περαιτέρω αύξηση στα περιστατικά.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, όπως μας αποκάλυψε ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, για εκείνους, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή. Πρόκειται για άτομα προχωρημένης ηλικίας και για όλους όσοι ζουν / συναναστρέφονται με ευάλωτα άτομα, δεν είναι για όλους.

Διαβάστε επίσης

Η αποτελεσματική Νάντια, τα χαμόγελα του Θάνου και η γκαντεμιά του Δημήτρη

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.