Βρέθηκαν μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα ανθρώπινου σπέρματος, που ελέγχθηκε σε ιατρική μελέτη

Μία ανησυχητική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες σε μελέτη τους σχετικά με τα μικροπλαστικά, τα οποία βρέθηκαν σε κάθε δείγμα σπέρματος που ελέγχθηκε σε ιατρική μελέτη.

Αρχικά, ερευνητές στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι τα μικροπλαστικά είχαν διεισδύσει στον ιστό στους ανθρώπινους όρχεις. Πρόσφατα όμως, ερευνητές στην Κίνα εντόπισαν μικροπλαστικά και στο σπέρμα.

Μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα ανθρώπινου σπέρματος

Η ομάδα βρήκε μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού σε κάθε δείγμα σπερματικού υγρού που παρείχαν 36 άνδρες συμμετέχοντες από την ενδοχώρα της Κίνας.

Από όλα τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες,
τα πιο συχνά ήταν τα σωματίδια πολυστυρενίου (PS), αποτελώντας σχεδόν το ένα τρίτο του πλαστικού που εντοπίστηκε στο μέσο δείγμα. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι, αλλά υποπτεύονται ότι τα θραύσματα πολυστυρενίου, πολυαιθυλενίου και PVC είχαν αρχικά καταποθεί ή εισπνεύσει. Μόλις οι ρύποι εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να διασχίσουν το φράγμα του αίματος των όρχεων στα σπερματικά κυστίδια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ένα φάσμα μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων που κολυμπούσαν στο σπερματικό υγρό παράλληλα με τα πλαστικά θραύσματα. Ανησυχητικά, πολλά από τα σπέρματα ήταν κοντά, λυγισμένα, κουλουριασμένα ή είχαν ακανόνιστες ουρές, με μερικά να φαίνονται να έχουν πρόβλημα να κινηθούν σωστά.

“Ενώ αυτές οι παρατηρήσεις είναι επιτακτικές, η δημιουργία μιας άμεσης αιτιώδους σχέσης μεταξύ της έκθεσης στο μικροπλαστικό και των εκτροπών του σπέρματος είναι ακόμη επίκαιρη”, σημειώνουν οι ερευνητές .

Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα είναι επί του παρόντος άγνωστες, αλλά η πιθανότητα τοξικότητάς τους στην αναπαραγωγή έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες.

Σήμερα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο , και ενώ οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως γιατί, η χημική ρύπανση έχει συνδεθεί με το αποτέλεσμα.

Σε περίπου 40% των ανδρών, η παραγωγή σπέρματος είναι μειωμένη για άγνωστους λόγους. Μερικοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα μικροπλαστικά είναι ένας παραγνωρισμένος παράγοντας που συμβάλλει.

Αν και το μέγεθος του δείγματος της νέας μελέτης είναι μικρό, τα ευρήματα συνδυάζονται με δύο άλλες μελέτες του 2023, μία στην Κίνα και μία στην Ιταλία, που ανίχνευσαν επίσης μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σπέρμα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εργασίες, τα πρόσφατα αποτελέσματα προήλθαν ειδικά από άτομα που ζουν μακριά από τις εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών και την ακτογραμμή. Στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα μικροπλαστικά πιστεύεται ότι συσσωρεύονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, τόσο μακριά στην ενδοχώρα, το ανθρώπινο σπέρμα φαίνεται να απορροφά υπολείμματα σπασμένων σκουπιδιών, υποδεικνύοντας μια πανταχού παρούσα εξάπλωση μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment .

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ο απαραίτητος ενδοκρινολογικός έλεγχος στην κύηση

Πώς οι υγιεινές επιλογές στο σούπερ μάρκετ οδηγούν σε ανθυγιεινές και αντίστροφα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.