Τα Ρευματικά Νοσήματα επηρεάζουν 1 στα 1.000 παιδιά κάτω των 16 ετών

Σύμφωνα με έρευνες, τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα, επηρεάζουν 1 στα 1.000 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων». Στόχοι αυτής της ημέρας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των Επαγγελματιών Υγείας για τα νοσήματα αυτά και η ενημέρωση των γονέων ώστε να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα έγκαιρα και να συμβάλλουν ενεργά στη στήριξη των παιδιών τους.

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι συχνά άγνωστη ακόμη και σε επαγγελματίες υγείας και αυτό προκαλεί μια καθυστέρηση πριν γίνει η σωστή διάγνωση.

Ρευματικά Νοσήματα στα παιδιά 

H Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι σχεδόν τόσο διαδεδομένη στα παιδιά όσο και ο παιδικός διαβήτης και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει αγόρια και κορίτσια, μολονότι οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας είναι περισσότερο διαδεδομένες στα κορίτσια. Για την πλειοψηφία των παιδιών αυτών, η αρθρίτιδα δεν είναι η ίδια με των ενηλίκων. Το να νοσεί με αρθρίτιδα κάποιος ως παιδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να νοσεί και ως ενήλικας.

Χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων και τυπικές εκδηλώσεις είναι ο πόνος, η διόγκωση και ο περιορισμός της κινητικότητας. Ο όρος ΝΙΑ αφορά όλες τις μορφές επίμονης αρθρίτιδας αγνώστου αιτιολογίας που αρχίζει στην παιδική ηλικία.

Η κα Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, που νοσεί από την ηλικία των 7 ετών, με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα,αναφέρει: «Σήμερα η επιστήμη έχει κάνει άλματα και διατίθενται ισχυρά και ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που αναχαιτίζουν την εξέλιξη της φλεγμονής και στοχεύουν στην κλινική ύφεση παράλληλα με την φυσικοθεραπεία και την εξατομικευμένη άσκηση, όπου αυτά χρειάζονται.

Θεραπευτική αγωγή 

Η θεραπευτική αγωγή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύπλοκη και απαιτεί την συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων και την καλή επικοινωνία της διεπιστημονικής ομάδας. Ένας από τους σκοπούς της θεραπείας είναι η παροχή δυνατότητας φυσιολογικής διαβίωσης του παιδιού έτσι ώστε να μην θεωρεί τον εαυτό του διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα συνομήλικα παιδιά.

Η φυσική αγωγή και τα αθλήματα θα πρέπει να προσαρμόζονται στα μέτρα του παιδιού ανάλογα με την δραστηριότητα της νόσου και γι αυτό η σχολική ομάδα θα πρέπει να γνωρίζει για την ΝΙΑ, για τις απρόβλεπτες υποτροπές που μπορεί να συμβούν και να έχει κατανόηση. Μια θετική στάση, υποστηρικτική και ενθαρρυντική όσο είναι δυνατόν για την ανεξαρτησία του παιδιού που πάσχει από ΝΙΑ, είναι ανεκτίμητης αξίας».

Διαβάστε επίσης 

Ενδοοικογενειακή βία: Προκλήθηκε και αναδείχθηκε από την πανδημία

Ένα στα τέσσερα παιδιά με COVID-19 θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.