Όλο και περισσότερα κορίτσια στις μέρες μας εμφανίζουν σημάδια εφηβείας όλο και νωρίτερα, σε βαθμό που έχει αρχίσει πλέον να προβληματίζει τόσο τους γονείς όσο και τους ειδικούς.
Σε αντίθεση με τη γενιά των σημερινών μαμάδων που κατά κανόνα είχαν για πρώτη φορά περίοδο στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, σήμερα η ηλικία έναρξης της εμμήνου ρύσης έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ παρατηρούμε κοριτσάκια 8-9 ετών με πρώιμη ήβη.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, στην Αμερική σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας που στα κορίτσια έρχεται για πρώτη φορά περίοδος είναι τα 12 έτη, ενώ τον περασμένη αιώνα ήταν τα 14 έτη και πριν από 20-30 χρόνια τα 12 ½ έτη.
Ωστόσο, η εφηβεία δεν ξεκινά με την περίοδο. Τα πρώτα σημάδια της εμφανίζονται με την ανάπτυξη των μαστών. Οι παιδίατροι που ερευνούν το θέμα αυτό λένε, ότι το στήθος των κοριτσιών σήμερα αναπτύσσεται κατά μέσο όρο στα 8,8 χρόνια στις Αφροαμερικανές, στα 9,3 χρόνια στις Ισπανόφωνες, στα 9,7 χρόνια στις Ευρωπαίες και στα 9,7 στις Ασιάτισσες. Και αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Πρώτη περίοδος
Μετά ακολουθεί η περίοδος, η οποία ενεργοποιείται από τις αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων των κοριτσιών. Ωστόσο, οι πρώτες περίοδοι δεν συνδέονται με ωορρηξία –για την ακρίβεια, τα περισσότερα κορίτσια έχουν ωορρηξία περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο.
Η πιθανότερη εξήγηση στο γιατί τα κορίτσια σήμερα έχουν πρώιμα σημάδια εφηβείας είναι… το βάρος τους! Τα σημερινά κορίτσια είναι κατά μέσο όρο πιο βαριά από τα κορίτσια μιας γενιάς πριν και αυτό το υψηλότερο ποσοστό λίπους οδηγεί νωρίτερα σε ενεργοποίηση του βλεννογόνου αδένα που παράγει τις ορμόνες που οδηγούν στην ήβη.
«Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι γιατί ανέβηκε τόσο ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των κοριτσιών», λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι βέβαια γνωρίζουν ήδη την απάντηση: Μειωμένη σωματική δραστηριότητα και διατροφή πολύ πιο πλούσια σε θερμίδες.
Συμπληρώνουν, βέβαια, ότι ένα ακόμα βασικό κομμάτι του παζλ είναι η περιβαλλοντική έκθεση των σημερινών παιδιών σε χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική έκκριση ενδοκρινών, όπως είναι οι φθαλάτες, η βισφαινόλη Α κ.α., τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα πλαστικά είδη που χρησιμοποιούν τα παιδιά.
Κάποια από αυτά τα χημικά, λένε οι ειδικοί, μπορεί να ενισχύουν την αύξηση βάρους ή να συμβάλλουν στην πρώιμη εφηβεία, επηρεάζοντας το πώς τα κύτταρα και το σώμα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ο οποίος έπειτα επηρεάζει την παραγωγή οιστρογόνων.
Τέλος, καταλήγουν οι ειδικοί, το στρες είναι ένας ακόμα παράγοντας που αλλάζει τα επίπεδα οιστρογόνων –και από αυτό, τα σημερινά παιδιά, έχουν μπόλικο!
Τι σημαίνει η πρώιμη ήβη για τη μελλοντική υγεία των κοριτσιών;
Αυτό είναι το ερώτημα που προβληματίζει τους γονείς που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση –και όχι άδικα.
Οι επιστήμονες απαντούν πως σύμφωνα με στοιχεία, τα κορίτσια που έχουν πρώιμη ήβη, τείνουν να μένουν στο σημείο αυτό περισσότερο, δηλαδή το σώμα τους βρίσκεται για περισσότερο διάστημα σε αυτή τη «μετέωρη» κατάσταση, την τόσο κρίσιμη για την ανάπτυξή τους.
Αυτό σημαίνει, ότι κατά αυτό το διάστημα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και άλλες εμπειρίες μπορεί να έχουν επίδραση στη μετέπειτα ζωή τους, π.χ. η προώρη εφηβεία παίζει ρόλο στον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. «Ξέρουμε, ότι για κάθε χρόνο που καθυστερεί η πρώτη περίοδος, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού από 4% έως 8%», λένε οι ειδικοί.
Επιπλέον, η πρώιμη ήβη επηρεάζει τα κορίτσια κοινωνικά και συναισθηματικά, ενώ υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει και σεξουαλικές ορμές νωρίτερα, κάτι που μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο, π.χ. με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Αν, λοιπόν, η κόρη σας βρίσκεται σε κατάσταση πρώιμης ήβης, είναι σημαντικό να μιλήσετε για όλα αυτά τα ζητήματα πριν να είναι αργά…
Πηγή: scientificamerican.com
Διαβάστε επίσης
Παραλλαγή Omicron: Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα ανάμεσα σε 40.000 δείγματα
Βικτόρια Μπέκαμ: Αυτό είναι το πρωινό που την κρατά σε φόρμα
Μην αγνοείτε τα σημάδια που σας δείχνουν τι είδους ενήλικες θα γίνουν τα παιδιά σας