Ακόμη κι αν δεν μπορεί ένας ενήλικας να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται στην αθώα ψυχή ενός παιδιού που έχει “πεταχτά” αυτιά, η αλήθεια είναι ότι αρκετά συχνά το παιδί αυτό γίνεται στόχος πειραγμάτων από τους συνομηλίκους του.
Τις περισσότερες φορές το παιδί συνειδητοποιεί το πρόβλημα όταν αρχίσει να κοινωνικοποιείται με άλλα παιδιά και να δέχεται τα πρώτα πειράγματα ή ερωτήσεις σχετικά με τα αυτιά του. Η αλήθεια είναι ότι όσο ορθολογικά και αν προσπαθήσουν να του εξηγήσουν οι γονείς ότι δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα με την εικόνα του και ότι όλοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, το παιδί συνεχίζει να πληγώνεται και να σχηματίζει μία μειονεκτική εικόνα για τον εαυτό του.
Το καλύτερο δώρο για το καλοκαίρι
Επόμένως, “το καλύτερο δώρο για παιδιά με μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά είναι η ωτοπλαστική, καθώς τους ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση, ενώ ταυτόχρονα πλημμυρίζει με χαμόγελο τα πρόσωπά τους,” μας λέει ο Νεκτάριος Ντουντουλάκης,
Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός.
Ένα παιδί θα γεννηθεί με πεταχτά αυτιά;
“Τα αφεστώτα ώτα παρατηρούνται από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί όμως το σχήμα τους οριστικοποιείται όταν φτάσει στο πέμπτο έτος της ηλικίας του, οπότε και μπορούμε να παρέμβουμε χειρουργικά με ασφάλεια”, μας λέει ο κ. Ντουντουλάκης. “Τα αφεστώτα ώτα, ή τα «πεταχτά αυτάκια» όπως αποκαλούνται συχνά, αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες γενετικές ανωμαλίες της περιοχής της κεφαλής και του τράχηλου και εμφανίζεται στο 5% των παιδιών που γεννιούνται. Η ύπαρξη αφεστώτων ώτων δεν συνδέεται με κάποιο λειτουργικό πρόβλημα ακοής ή με κάποιο άλλο παθολογικό ζήτημα. Πρόκειται για ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα, που όμως μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών ψυχοπαθολογικών θεμάτων.”
Τα αίτια
“Τα αφεστώτα ώτα επηρεάζονται κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες. Έτσι αν ένας από τους δύο γονείς ή και οι δύο έχουν ιστορικό αφεστώτων ώτων είναι πολύ πιθανό το παιδί τους να γεννηθεί με αυτό το χαρακτηριστικό. Ως κύριο χαρακτηριστικό των πεταχτών αυτίων, είναι η έλλειψη της ενθέλικας στο πτερύγιο. Όταν η γωνία έλικας και ανθέλικας δεν είναι σωστά σχηματισμένη, τότε το πτερύγιο αποπλατύνεται και ευθειαζεται με αποτέλεσμα να δίνει την εικόνα του πεταχτού αυτιού.
Επίσης άλλη πολύ συχνή αιτία είναι η ύπαρξη υπερτροφικής κόγχης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία μεγάλη και βαθιά κόγχη, μία κοιλότητα δηλαδή που σπρώχνει προς τα έξω και εμπρός το σύμπλεγμα έλικας και ανθέλικας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετάει το αυτί.
Είναι ακόμα πιθανό να έχουμε ένα συνδυασμό υπερτροφικής κόγχης με ανεπαρκή γωνία έλικα και ενθέλικας. Αυτό αποτελεί μία τρίτη αιτία αφεστώτων ώτων.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε όλες εκείνες τις συγγενείς περιπτώσεις όπου εμφανίζονται δυσμορφίες ή παραμορφώσεις του χόνδρου, κυρίως της έλικας και της ανθέλικας και που δεν συνδέονται με την γωνία αλλά με την ομαλότητα και την ευκρίνεια του περιγράμματος και τη θέσης του αυτιού.”
Τρόποι αντιμετώπισης
“Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς καταφεύγουν σε ανορθόδοξες πρακτικές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όπως αυτοκόλλητα ή κορδέλες, που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να ταλαιπωρούν το παιδί με κίνδυνο να παραμορφώσουν το σχήμα του κρανίου. Η χειρουργική μέθοδος, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για την οριστική αντιμετώπιση των αφεστώτων ώτων.”
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την επέμβαση
“Αν πρόκειται για παιδί, μία ιδανική ηλικία είναι μεταξύ πέντε και έξι χρόνων. Στην ηλικία αυτή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ώτων, γεγονός που μας επιτρέπει να διορθώσουμε την οποιαδήποτε δυσμορφία με οριστικά αποτελέσματα. Αν πρόκειται για ενήλικο η επέμβαση μπορεί να γίνει όποτε εκείνος νιώσει την ανάγκη να απαλλαγή από το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.”
Μια απλή επέμβαση, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο
Πρόκειται για μία απλή επέμβαση, σύντομη σε διάρκεια που δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Στους ενήλικες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική νάρκωση, και μπορεί να γίνει, αν η κλινική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει, και στο ιατρείο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει οργανωμένος ιατρικός χώρος για τέτοιες πράξεις. Για τα παιδιά απαιτείται ολική νάρκωση. Και στις δύο περιπτώσεις η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη.
Η επέμβαση πραγματοποιείται στη φυσική πτυχή που σχηματίζεται οπισθοωτιέα μεταξύ του πτερυγίου του ωτός και του κρανίου. Με τη βοήθεια των λέιζερ και με λεπτές χειρουργικές τεχνικές, στα χέρια του πλαστικού χειρουργού, είναι πολύ εύκολο να γίνει η διαμόρφωση και η προσαρμογή ανάλογα με την περίπτωση της σωστής θέσης και σχήματος του πτερυγίου σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.
Επιστροφή στις δραστηριότητες
“Tόσο το παιδί όσο και ο ενήλικος μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τους μόλις λίγες μέρες μετά την επέμβαση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσέχουν να μην τραυματιστεί, βραχεί ή μολυνθεί-λερωθεί η χειρουρησθήσα περιοχή.”
Παρακολούθηση από γιατρό
“Στην ωτοπλαστική δεν υπάρχουν ουλές, αλλά ακόμα αν δημιουργηθούν από το σώμα του ασθενούς, είναι καλά κρυμμένες στην πτυχή πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και εξαιτίας της καλής ποιότητας δέρματος της περιοχής συνήθως εξαφανίζονται σύντομα. Τα ράμματα, εφόσον δεν είναι απορροφησημα, αφαιρούνται μετά από επτά έως δέκα ημέρες. Υποστηρικτικά γίνεται χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων και θεραπευτικών laser επούλωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής επίδεσης, αρχικά όλο το εικοσιτετράωρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση, και στη συνέχεια μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτα για ένα μήνα περίπου.”